fbpx

Nič krivega Maria položili v grob, nato pred policiste: “Kako je mogoče, da Celjan, ki je tudi sam porezan po rokah, še ni v priporu?”

foto: facebook

Brutalen pretep v Mariboru 7. januarja zgodaj zjutraj, za katerega očividci pravijo, da je bil klanje, ne pa obračunavanje, se je končal tragično za 25-letnega Maria Krnjića. Najbližji so ga pospremili na zadnjo pot, nato pa protestno pred policijo prižgali svečke. Policisti, čeprav je od dogodka minil že skoraj teden, namreč še vedno niso aretirali storilcev – in to kljub številnim pričam.

“Danes mineva pet dni, odkar je naš Mario prejel usodne poškodbe. V teh petih dneh, ki so minili, policiji še ni uspelo sestaviti celotne zgodbe in pripreti krvnika – čeprav se je dogodek zgodil pred ogromno pričami in so ga posnele kamere. Naš namen današnjega zbora ni pametovati, kako naj kdo opravlja svoje delo. Pristojnim organom želimo izreči vso podporo pri iskanju izmečka, krivega za to dejanje,” so izjavili udeleženci shoda ter dodali: “Kljub temu nas celotna situacija bega. Čeprav nismo strokovnjaki na tem področju, pa po naši osnovni logiki ne razumemo, kako je mogoče, da se ob zgodnjih jutranjih urah avto mimo vseh kamer pripelje nazaj do Celja. Kako je mogoče, da kljub vsem pričam pred dotičnim klubom, še vedno nimamo celotne zgodbe? Kako je mogoče, da Celjan, ki je tudi sam porezan po rokah, še ni v priporu in se mora danes udeležiti informativnega pogovora? Kako je mogoče, da še nobena notranjost avta ni bila pregledana zaradi iskanja Marijeve krvi? Kako je sprejemljivo, da policija tava v temi, medtem ko ji vse informacije prihajajo iz strani Mariborčank in Mariborčanov, Marijevih prijateljev? Glede na to, da sta se pretepali skupina Mariborčanov in skupina Celjanov, ni jasno, zakaj so bili prvi osumljenci Mariborčani. Kako je mogoče, da policija za banalne pretepe takoj urgira, zapira in posplošuje, v tem primeru pa naj bi tavali v temi? Celotna situacija pušča v nas veliko dvomov, ki nas razžirajo in nam ne pustijo spati. Ob tej priložnosti želimo Marijevi družini sporočiti iskreno sožalje in neomajno podporo. Mariu pa sporočamo, da nas je danes tukaj 100, čez tri dni nas bo 300 in tako naprej, dokler ne zmagamo. Kajti ne bomo odnehali in ne bo miru, dokler se zadevi ne pride do dna, saj delček Maria za vedno živi v nas.”

“Čeprav nismo strokovnjaki na tem področju, pa po naši osnovni logiki ne razumemo, kako je mogoče, da se ob zgodnjih jutranjih urah avto mimo vseh kamer pripelje nazaj do Celja. Kako je mogoče, da kljub vsem pričam pred dotičnim klubom, še vedno nimamo celotne zgodbe? Kako je mogoče, da Celjan, ki je tudi sam porezan po rokah, še ni v priporu in se mora danes udeležiti informativnega pogovora? Kako je mogoče, da še nobena notranjost avta ni bila pregledana zaradi iskanja Marijeve krvi? Kako je sprejemljivo, da policija tava v temi, medtem ko ji vse informacije prihajajo iz strani Mariborčank in Mariborčanov, Marijevih prijateljev?”

Policija se izgovarja na spoštovanje predpisov
Oglasili pa so se tudi s PU Maribor, ki so v komentarju na tihi protest razočaranih udeležencev Marijevega pogreba zapisali: “Zahvaljujemo  se vam za izrečeno podporo pri iskanju storilca oz. storilcev tega hudega kaznivega dejanja. Policija  je do zdaj zbrala določena obvestila. Obdelala in ovrednotila je tudi  določene  dokaze  in  sledi s kraja kaznivega dejanja, kar terja svoj čas.  Poleg  tega policija dela v skladu z zakoni in ustavo. To pomeni, da tudi  morebitnim  osumljencem  zagotavljamo  vse človekove pravice in da ne moremo  določenih  procesnih  opravil  opraviti  samo  zato,  ker  se zdijo logične, ampak moramo spoštovati predpise. Verjetno nam je vsem v interesu, da  ne samo, da odkrijemo storilca ali storilce tega dejanja, ampak da jih z dokazi,  ki  bodo  prestali  tudi tehtanje na sodišču, pripeljemo pred roko pravice. Zato so določeni še na prostosti.”

Na PU Maribor dodajajo, da verjamejo, da je prič tega dogodka veliko. “Verjamemo, da je veliko takih, ki  poznajo  vse  podrobnosti  dogajanja  pred  pretepom  in  tudi po njem. Verjamemo,  da  je  veliko  tudi takih, ki poznajo »celotno zgodbo«. Vendar, spoštovani,  policiji se na naš poziv, da naj se nam javijo priče, ni javil nihče. Niti ena sama priča ne. Morda se v javnosti širijo različne govorice in različna pričevanja, vendar se policiji ni javil nihče. Pa bi se morali. Zaradi vašega prijatelja in znanca in zato, da najdemo njegovega krvnika in krvnike.”

Ne bodo odnehali, dokler storilca ne privedejo pred sodišče
Udeležence tihega protesta so še prosili, naj policiji pustijo čas, da kakovostno opravi svoje delo. “Še vedno  pa  ste  dobrodošli  vsi,  ki o tem dejanju ali storilcih še karkoli veste,  da  nam to sporočite na interventno telefonsko številko 113 ali na anonimni  telefon  policije  080  1200,  in  tudi  sami prispevate k uspešni kriminalistični  preiskavi  ter  nam  na  tak način tudi konkretno izrazite podporo, ki jo omenjate v vašem sporočilu. Obenem  vam  tudi  mi  sporočamo,  da  ne  bomo odnehali, dokler ne primemo storilca ali storilcev in jih pripeljemo pred sodišče.

J. G.