Nov eksces iz zaporov: Morilec napadel pravosodnega policista!

Foto: iStock

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob je danes, okrog 12. ure, prišlo do napada na pravosodnega policista, ki je v zaprtem delu zavoda izvajal varnostne naloge. Pravosodni policist je bil po napadu obravnavan v ambulanti zavoda in nato odpeljan v bolnišnico ter ni v življenjski nevarnosti, so sporočili z Uprave RS za izvajanje kazenskih sankcij.

Še vedno se ni polegla afera, ko sta iz koprskega zapora ušla dva jetnika, pa je danes ob 12. uri že prišlo do novega napada zapornika na paznika v zaporu na Dobu. Obsojenec je napad izvedel tako, da je z nožem jedilnega pribora v hrbet zadal dve rani v pravosodnega policista. O dogodku je bila nemudoma obveščena policija.

Je bil razlog odvzet računalnik?
Napad je zagrešil obsojenec, ki prestaja 30-letno zaporno kazen zaradi kaznivega dejanja umora. V zaporu so zaznali, da obsojenec uporablja modem za brezžično povezavo na internet, ki v zaprtem delu zavoda ni dovoljen. Obsojenec je bil zato seznanjen, da mu bo računalnik začasno odvzet. Po napadu so se takoj odzvali drugi pravosodni policisti in uporabili prisilna sredstva zoper obsojenca, ki je bil nameščen v posebni prostor.

Kot so zapisali v izjavi uprave za izvajanje kazenskih sankcij, obsojenec do sedaj ni kazal znakov agresivnosti, tudi med samim postopkom je bil povsem miren in je napad izvršil na skrajno zahrbten in zavržen način. Za zdaj so ga zaradi agresivnosti po napadu namestili v poseben prostor za pomiritev, kjer ga lahko zadržujejo največ 12 ur.

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob imajo sicer 582 zaprtih, te pa varuje 141 pravosodnih policistov.

Statistika napadov in poskusov napadov na paznike, v katerih je večinoma šlo za lažje poškodbe in nekaj težjih:

2018 – 12 napadov, 6 poskusov napadov
2017 – 23 napadov, 8 poskusov napadov
2016 – 23 napadov, 7 poskusov napadov
2015 – 13 napadov, 14 poskusov napadov

C. Š.

Komentarji so onemogočeni.