fbpx

Nov škandal slovenskega sodstva: mariborsko višje sodišče razveljavilo sodbo obsojenih banksterk Romane Pajenk in Milane Lah!

Milana Lah in Romana Pajenk (Foto: STA)

Slovenska “banksterska mafija” zopet odpira šampanjce. Razvpita predsednica uprave Probanke Romana Pajenk ter takratna članica uprave Milana Lah ostajata nedolžni, saj je mariborsko višje sodišče razveljavilo sodbo prvostopenjska sodišča, na podlagi katere sta bili obsojeni na eno leto in enajst mesecev zaporne kazni. V Sloveniji smo dobili še en dokaz, da so najvišji člani Kučanovega klana enostavno nedotakljivi, čeprav so potopili slovenski bančni sistem, ki smo ga nato z milijardami evrov dokapitalizacij reševali običajni državljani. 

Romana Pajenk, ustanovna članica Kučanovega Foruma 21 in hišna bančnica globoke države, je bila na prvostopenjskem sodišču zaradi poslovne goljufije obsojena na leto in enajst mesecev pogojne zaporne kazni. Romana Pajenk je bila dolgoletna predsednica hišne banke Foruma 21 – Probanke, ki pa je šla v likvidacijo.

Žal se je še enkrat izkazalo, da je vsak vplivni član globoke države nedotakljiv. Slovensko sodstvo enostavno ni sposobno obsoditi bančnih kriminalcev, še posebej, če imajo ti pravi pedigre. Višji sodniki so v obširni obrazložitvi med drugim pritrdili pritožbenim navedbam zagovornikov, da je v obrazložitvi sodbe opisani eventualni naklep v nasprotju z vsebino izreka sodbe.

Obtožnica je Pajenkovo in takratno članico uprave Milano Lah sicer bremenila, da sta zavedli podjetnika Srečka Šamperla in Mirana Igerca, sicer tudi dolgoletna komitenta banke, ko je banka leta 2011 tudi s pomočjo njunega denarja skušala odpraviti kapitalsko neustreznost.

Zoper Pajenkovo se je sicer nedavno na ljubljanskem okrajnem sodišču začel proces zaradi domnevne krive izpovedbe pred parlamentarno preiskovalno komisijo o preiskovanju bančne luknje. Tožilstvo jo preganja na podlagi naznanila komisije, da je med zaslišanjem lagala o posojilih Probanke podjetjem, ki so bila povezana z njenim bratom Tomažem Ročnikom, a je Pajenkova tudi te obtožbe na predobravnavnem naroku zavrnila.

Lagala pred Logarjevo parlamentarno raziskovalno komisijo o slovenski bančni luknji
Romano Pajenk je prvi razkrinkal poslanec Slovenske demokratske stranke Anže Logar v svoji komisiji za raziskovanje slovenske bančne luknje. Poslanec SDS jo je razkrinkal v zgoraj omenjenem poslu, v katerem je Pajenkova sodelovala s svojim bratom Tomažem Ročnikom. Nekdanja predsednica uprave Probanke je med pričanjem pred parlamentarno komisijo, ki je preiskovala zlorabe v bančnem sistemu, zatrjevala, da o bratovih poslih in o posojilih, ki jih je najemal v tej banki, ne ve ničesar. Predsednik komisije Anže Logar je takrat dejal, da ima komisija neizpodbitne dokaze, da je Romana Pajenk lagala.

Pajenkova na hrvaškem otoku Rab gradi velikansko vilo. Tam naj bi jo obiskal tudi Milan Kučan.

Sodelovala je tudi v spornem poslu nakupa zemljišča na Rabu. V tem počitniškem mestu pa se je srečala s šefom Foruma 21 in zadnjim predsednikom Komunistične partije Slovenije, Milanom Kučanom. Pajenkova je ustanovna članica Foruma 21 in ljubljenka Milana Kučana, ki je v Probanki v imenu nacionalnega interesa posojala nezavarovane kredite za načrte tajkunizacije, ki so pozneje s krizo neslavno propadli. Si je pa kot šefica Probanke privoščila nakup zemljišča na Rabu, do katerega je prišla tako, da ga je najela in prodala sama sebi. Probanka Leasing Rijeka, hčerinska družba Probanke, je marca 2006 na otoku Rab od Marije Žigo kupila dve parceli (skupaj 1.110 kvadratnih metrov), ki sta bili označeni kot vinograd (danes kot pašnik), in 100 kvadratnih metrov poti, ki je služila kot služnostna pot od leta 1977. Zanjo je Probanka Leasing odštela 230.000 evrov.

Romana Pajenk, hišna bančnica globoke države, med najbolj odgovornimi za slovensko bančno luknjo
Romano Pajenk so dominantni “režimski piškotarski” mediji predstavljali kot eno vidnejših oseb slovenskega bančništva in gospodarstva. Resnica je veliko krutejša, kot so jo “piškotarji” predstavljali slovenski javnosti. Hišna bančnica globoke države je kot predsednica Probanke na “lepe oči” delila kredite Kučanovi eliti. Veselje je trajalo tako dolgo, dokler ni udarila svetovna finančna kriza. S tem pa se je zaprla pipica Probanke, saj je zaradi napačnih odločitev Pajenkove končala v likvidaciji Družbe za upravljanje terjatev bank. Slovenska sodišča pa Pajenkovi še naprej oproščajo grehe, s katerimi je bila med glavnimi dejavniki, da smo drugorazredni slovenski davkoplačevalci v preteklosti dokapitalizirali 5-milijardno bančno luknjo.

Luka Perš