fbpx

Nov škandal za sodstvo: Po Jankoviću so glavne obremenilne dokaze izločili še proti vplivnemu odvetniku Miru Senici!

Foto: STA

Sodstvo pretresa nov škandal, ki nanj meče slabo luč in videz očitne pristranskosti. V zadevi Delamaris naj bi Višje sodišče v Celju potrdilo odločitev okrožne sodnice, da se iz spisa umakne vse dokaze, ki so bili julija 2013 pridobljeni v hišnih preiskavah na domu in v pisarni odvetnika Mira Senice. To je že drugi primer po aferi Janković, ko je sodišče izločilo prisluhe, v katerih je ljubljanski župan farmacevtki Lekarne Ljubljana uredil službo za nedoločen čas, v zameno za spolne usluge. 

“Te odredbe o hišnih preiskavah niso obrazložene v ključnem elementu, to je, da je bil ta ukrep hišnih preiskav nujno potreben in da ni bilo mogoče na drug način pridobiti teh listin,” je za POP TV lani dejal odvetnik Senice Stojan Zdolšek. Kot zanimivost – Zdolšek je bil še pred sojenjem eden večjih nasprotnikov Mira Senice, nato pa sta se čudežno spoprijateljila.

Sodišče je pri svoji odločitvi spoštovalo ustavno odločbo in načelo odvetniške zasebnosti. Ta odvetnika varuje povsod, kjer opravlja svoj poklic, kar vključuje tako pisarno kot tudi dom. “Pravna kultura se izkazuje skozi odločbe ustavnega sodišča in spoštovanje teh odločb,” je dejal Zdolšek in dodal, da mora to veljati za vse, tudi za odvetnika Mira Senico. Sodnica se mora zdaj odločiti še o tem, ali bo sprejela sporazum o priznanju krivde, ki sta ga dosegla obtožena nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak in tožilstvo. Tovšakova je krivdo že priznala. Če bo obramba zahtevala izločitev sodnice, ker se je že seznanila z dokazi, ki jih ne bo več v spisu, pa se bo sojenje začelo znova, z novim sodnikom, poroča STA. Gre za okoli 1,3 milijona evrov, ki jih je Vegrad plačal direktorici kmetije Bužekijan Blanki Muster za svetovanje pri nakupu za 13 milijonov evrov delnic Delamarisa, dejansko pa naj bi denar kot provizijo prejel Senica.

Glavni akterji globoke države so še vedno nedotaknjeni
Miro Senica je vpliven ljubljanski odvetnik in partner propadle političarke in nekdanje ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal. Poleg odvetniških storitev je bil vpet v številne nepremičninske in druge posle, zaradi česar proti njemu teče več sodnih postopkov, vse premoženje pa je prepisal na hčer Marušo Senico in partnerico Katarino Kresal, ki je tudi lastnica njegove odvetniške družbe.

Peter Truden