fbpx

Nova mednarodna afera – Nova KBM prala denar za italijansko mafijo?

foto: iStock

Novo KBM naj bi italijanski državljani uporabljali za pranje denarja iz nezakonitih poslov ter izogibanje italijanski davkariji in policiji, poroča italijanski poslovni časnik Il Sole 24 ore. Pri tem se med drugim sklicuje na zaupno poročilo inšpektorjev Banke Slovenije o celovitem pregledu Nove KBM konec leta 2014. Gre že za drug primer pranja denarja s strani državnih bank, ravno v zadnjem času najbolj odmeva pranje denarja v NLB. 

“Umazanega denarja se raje ne pere doma. Bolje je zapustiti državne meje in stroga italijanska pravila na tem področju. Pa saj ni treba daleč, takoj za mejo s Slovenijo se namreč lahko zaneseš na Novo Kreditno banko Maribor – banko, ki naj bi jo nekateri italijanski državljani uporabljali za nezakonite transakcije, ki ‘dišijo’ celo po mafiji,” med drugim navaja prispevek, pod katerega so se podpisali Cecilia Anesi, Gabriele Criuciata in Giulio Rubino.

Italijanske stranke so bančne račune pri Novi KBM uporabile za transakcije z denarjem, pogosto izvirajočim iz kaznivih dejanj, kot sta davčna utaja in zloraba položaja, lahko tudi kot rezultat hudih kaznivih dejanj, povezanih z organiziranim kriminalom, so po navedbah časnika ugotovili inšpektorji Banke Slovenije, ki so konec leta 2014 opravili celovit pregled poslovanja Nove KBM.

Za tovrstni bančni kriminal obstajala “italijanska tipologija”
Italijanski časnik na svoji spletni strani objavlja tudi kopijo naslovnice zaupnega internega zapisnika o omenjenem celovitem pregledu, ki jo je, kot pojasnjuje, dobil zahvaljujoč italijanskemu centru za raziskovalno novinarstvo Irpi, in slovenskemu tedniku Mladina, ki sta kopijo prejela od žvižgača. Stranke, ki so jih v Irpi povprašali o sumljivih poslih, to sicer zanikajo. “Pojasnjujejo, da so se za odprtje računa v Sloveniji odločili, ker da je to ugodno in le korak od meje, a po mnenju inšpektorjev slovenske centralne banke naj bi obstajal pravi pravcati vzorec, ki so ga poimenovali “italijanska tipologija,” piše časnik.

Denar naj bi se na računih Nove KBM znašel le za kratek čas, nato pa so ga dvignili v gotovini ali pa prenesli na druge račune podjetij, za to priložnost odprtih v Sloveniji, katerih edina vloga je bila skrivanje denarja pred italijansko davkarijo in policijo, še pojasnjuje Il Sole.

Ima prste zraven slovenska levičarska mafija?
Razkritje o pranju denarja v NLB ima velikanski odmev po svetu, v Sloveniji pa sta med glavnimi igralci prisotna molk in tudi strah, kaj se bo zgodilo, saj po toliko letih, ko so opravili ta veliki posel, niso pričakovali tega razkritja. Državni mediji se pripravljajo, kako ta kriminal opravičevati in minimalizirati ter glavne akterje vnaprej rehabilitirati. Ne pozabimo, da je bila v igri milijarda dolarjev, organi pregona pa v tej smeri še niso storili ničesar. Bomo v primeru Nove KBM priča podobni ignoranci in bodo primer prej raziskali italijanski organi pregona?

C. Š., STA