Nove razsežnosti afere farmacevtka: Oprostili storilca, preganjajo pa tistega, ki je storilčevo dejanje poslal v medije

Jankovič, afera Farmacevtka. (Foto: Montaža Demokracija, sta)

Včeraj je Dnevnik poročal, da nekdanji uslužbenec vrhovnega državnega tožilstva, ki je novinarju posredoval kopije ovadb zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića v aferi farmacevtka, krivde ne priznava. Obtožnico bodo sicer predstavili šele na glavni obravnavi, vendar pa naj bi tožilstvo trdilo, da Aleksander Lenard novinarjem ne bi smel predati ovadbe, pač pa zgolj odgovoriti o vrsti tožilske odločitve. Dotične ovadbe sicer niso razkrile kaj bistveno novega, saj je bila zgodba s farmacevtko v medijih objavljena že dve leti prej.

Ne priznam,” je na predobravnavnem naroku na ljubljanskem okrožnem sodišču dejal Aleksander Lenard – tožilstvo mu namreč očita, da je leta 2017 zlorabil osebne podatke. Spomnimo, takrat naj bi Lenard portalu Pod črto po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja predal več kazenskih ovadb zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Med njimi je bila tudi ovadba, iz katere je razbralo, da je ljubljanski župan farmacevtki urejal zaposlitev v zameno za spolne usluge.

Omenjeni portal je do dokumentacije torej prišel po formalnem postopku, po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja. Da se ovadbe v Jankovićevem primeru lahko razkrijejo, je odločil Lenard, ki je bil takrat kot višji pravosodni svetnik na vrhovnem tožilstvu pooblaščen za posredovanje informacij javnega značaja, poroča Dnevnik. Zeleno luč pa naj bi mu dala tožilka specializiranega tožilstva Blanka Žgajnar. “V tem konkretnem primeru sem glede na dokaze, s katerimi sem razpolagala, ocenila, da tudi posredovanje zahtevane informacije ne bo imelo vpliva na kazenski pregon,” je takrat za oddajo 24ur povedala tožilka, ki je usmerjala več preiskav ter vodila pregon zoper Jankovića.

Dnevnik še poroča, da so kasneje na vrhovnem državnem tožilstvu zanikali, da je tožilka dovolila posredovanje samih ovadb – češ da za mnenje ni bila zaprošena in ga tako tudi ni podala. Lenardov zagovornik Gorazd Fišer je včeraj sodišču predlagal več dokaznih predlogov, med drugim tudi podatke, kdaj je bila tožilka Žgajnar poleti 2017 na dopustu. Tako naj bi obramba želela preveriti verodostojnost njenega pričanja v sodni preiskavi. Generalni državni tožilec Drago Šketa je po javni objavi ovadb odredil interni nadzor, v katerem so ugotavljali okoliščine ravnanja Lenarda in tožilke Žgajnar, Janković pa je zaradi razkritja njegovih osebnih podatkov ovadil Lenarda in Žgajnarjevo – tožilstvo je ovadbo zoper Žgajnarjevo zavrglo.

Sara Bertoncelj