fbpx

Novič tožilstvu: Dokazal bom, da so proti meni uporabili napačno forenzično metodo

Milko Novič. Foto: STA

V nadaljevanju sojenja Milku Noviču za domnevni umora Janka Jamnika je sodišče zaslišalo pričo kemijske stroke iz Nacionalnega forenzičnega laboratorija. Zasliševanje se je na koncu sprevrglo v dvoboj med Novičem in forenzičarko glede strokovne usposobljenosti slednje.

Današnje sojenje je minilo v luči nekoliko povzdignjenih glasov tako Milka Noviča, ki je večkrat opomnil strokovnjakinjo kemijske stroke iz forenzičnega laboratorija (NFL) glede njene usposobljenosti  in izsledkov kemijske analize, kot tudi sodnice, ki je morala Noviča in javnost opozoriti na red v sodni dvorani. 

Se strelski delci lahko ohranijo v tkaninah?
Zasliševanje forenzičarke kemijske stroke Ester Ceket se je vrtelo predvsem okoli analiz in vprašanj, ki so jih v svojih mnenjih zastavili strokovnjaki, ki jih je predložila obramba in sodna izvedenca. Ceketova je pojasnila, kaj pomeni značilni in karakteristični delček v izstreljenih smodniških delih. Tudi število trdih delcev, ki ostanejo po strelu z orožjem, je v korelaciji s časom preiskave, zato je za zanesljivo analizo potrebna hitra preiskava. 

Enaki delci z enako sestavo na Noviču in tulcu
Ceketova je potrdila, da so na odvzetih delih telesa in oblačil Milka Noviča našli kemijske delce z enako sestavo kot na tulcu izstreljenega naboja. Drugih elementov ni zaznala – niti maščob, ki jih pušča krema za zaščito rok. Kasneje jo Ceketova sodišču tudi potrdila, da ima strelivo iste vrste popolnoma enake delce, zato lahko pride do kontaminacije oblek in delov telesa povsod v bližini streljanja s tem strelivom. 

Novič, ki je tudi doktor kemijskih znanosti, je ugotovitvam strokovnjakinje večkrat oporekal, zato ji je postavil več vprašanj, na katera ta ni znala odgovoriti. 

Vprašanja o kvalifikaciji in metodologiji analize
Obramba in tudi Novič sam sta Ceketovi postavila več vprašanj glede analize karakterističnih delcev, na kar je ta dogovorila, da ima NFL potrebne certifikate za opravljanje tovrstnih analiz, vendar pa sama nima osebnega certifikata za to dejavnost. Ceketovi so očitali tudi, da je bil pri kemijski analizi vzorec tulca nepravilno odvzet, kar je potrdil tudi strokovnjak za balistično znanost s Hrvaške Vojislav Maštruko, na katerega se sklicuje Novičeva obramba.

Požel je aplavz javnosti
Novič je na koncu izpraševanja priče dejal, da so strelski delci zanj edini obremenjujoči znak, ki kaže na kontakt s sledovi streljanja, zato bodo v nadaljevanju dokazali, da so slovenski forenziki uporabili popolnoma napačno metodo. Po tej izjavi je Novič požel aplavz javnosti, ki spremlja vsa sojenja proti njemu.

Naslednje sojenje bo čez dva tedna, ko bo sodišče zaslišalo tudi hrvaškega izvedenca za balistiko Vojislava Maštruko.

M. P.