Novomeško sodišče je ob bližajoči se 30. obletnici Sloveniji poklonilo sijajno darilo: Grujovića iz agresorske JLA je opralo krivde!

Dragomir Grujović (Foto: Facebook)

“Novomeško okrožno sodišče je Srbu Dragomirju Grujoviću, ki so mu skoraj tri desetletja očitali vojno hudodelstvo nad civilnim prebivalstvom in poskus umora, izreklo zavrnilno sodbo, kar pomeni, da je opran očitkov. Tri desetletja od osamosvojitve Slovenije je najstarejša kazenska zadeva, zadnja iz osamosvojitvenih časov, vendarle dobila sodni epilog. Grujović, za katerega je bil odrejen pripor in razpisana tiralica, bo zdaj mejo lahko prehajal brez strahu, da ga bodo strpali za rešetke,” je danes poročalo Delo. Gre za “izjemno” darilo Sloveniji ob njenem 30. rojstnem dnevu. Slovenska sodišča so pri tem oprala krivde vse agresorske napadalce.

In medtem ko Dragomirja Grujovića v rodni Srbiji častijo kot heroja, se pri nas junake slovenske osamosvojitve, denimo Toneta Krkoviča, vlači po sodiščih in maže njihov ugled, četudi so pred desetletji ravnali zakonito, predvsem pa branili svojo domovino. Kot bi nekdo ob 30. obletnici rojstnega dne naše domovine, cinično želel pokazati, kdo ima še vedno glavno besedo v sodstvu, in da se v desetletja trajajočem obdobju tranzicije, ni kaj bistveno spremenilo. Nekdanjega podčastnika JLA Grujovića je namreč tožilstvo bremenilo, da je v kraju Puščava pri Mokronogu, 29. junija 1991, streljal na Branimirja Furlana, ki je bil poveljnik enote oziroma podzemnega skladišča vojske.

V skladišču se je nahajalo 45 vojakov. Pozneje pa je še nekaj dni grozil, da ga bo razstrelil. Tam se je namreč nahajalo preko sedem milijonov litrov goriva. Posledično je bilo evakuiranih nekaj sto prebivalcev v okolici kraja potencialnega hudodelstva. Grujović ob tem zatrjuje, da je ravnal pravilno, in da je njegova vest čista, odtlej pa je prebival v Srbiji. V Novo mesto ga ni bilo že vse od leta 1991, sojenje pa je potekalo v njegovi odsotnosti. Septembra leta 1997 je bil zanj odrejen pripor, ob včerajšnji zavrnili sodbi pa je bil ta odpravljen, evropski priporni nalog in mednarodna tiralica pa bosta prav tako preklicana. V primeru Furlana naj bi šlo, po navedbah Grujovića, za silobran oziroma reakcijo na to, da je Furlan nameraval izvleči pištolo. Kot je še zatrdil ga ni nameraval ubiti, marveč le predati kot ujetnika.

Častnika agresorske JLA Dragomirja Grujovića, je novomeško okrožno sodišče opralo krivde. (Foto: posnetek zaslona)

Sicer je bil maja že umaknjen del obtožbe, ki ga je bremenil vojnega hudodelstva, ki naj bi ga izvedel nad civilnim prebivalstvom, ko je grozil z razstrelitvijo, sedaj pa je zavržen tudi očitek poskusa umora Furlana, kar bi sicer zastaralo v letošnjem letu konec junija. Po mnenju sodišča naj ne bi šlo za poskus umora, ampak naj bi Grujović skušal onesposobiti nasprotnega starešino, ki je želel prestopiti. Ob tem je bil očitek spremenjen v kaznivo dejanje povzročitve hude telesne poškodbe. Vrh vsega pa bi Grujović od Slovenije lahko zahteval odškodnino, in sicer zaradi dolgotrajnosti postopka, vendar odločitev glede tega še ni padla.

Furlanova zgodba: Grujović je z bližine petih metrov, izza pasu nenadoma potegnil pištolo in ga brez opozorila ustrelil
Furlan pa navaja povsem drugačno zgodbo. Z Grujovićem, naj bi se mirno dogovarjala o razorožitvi pripadnikov JLA, njihovem preoblačenju v civilna oblačila in razdelitvi denarja za pot domov. Grujović naj bi ob tem pristopil do Furlana s trditvijo, da ne ve, na kakšen način denar razdeliti ter izza pasu nenadoma potegnil pištolo. Furlana naj bi zatem brez kakršnegakoli opozorila, z razdalje petih metrov, ustrelil v pregib noge, ob tem pa zakričal “Za koga si?!”. Sodstvo se je z razsodbo nagnilo na stran pripadnika agresorske JLA za katerega mnogi menijo, da bi mu moralo soditi Mednarodno kazensko sodišče v Haagu, medtem ko se odvrača od tistih, ki so iz JLA prestopili v TO in delovali za Slovenijo ter njeno samostojnost.

Domen Mezeg