NPU preiskuje 17 milijonsko oškodovanje Probanke – med preiskovanci tudi Kučanova bančnica Pajenkova

Romana Pajenk (foto: STA)

Preiskovalci NPU v današnjih preiskavah iščejo dokaze za utemeljitev več kaznivih dejanj zlorabe položaja s področja bančne kriminalitete, s katerimi naj bi si osumljeni pridobili protipravno premoženjsko korist v višini 17 milijonov evrov. V DUTB so potrdili, da preiskave potekajo v njihovi mariborski podružnici zaradi Probanke. Kriminalisti so se oglasili tudi na domu nekdanje predsednice uprave Probanke Romane Pajenk, ki je bila nekoč glavna bančnica Foruma 21. 

V Družbi za upravljanje terjatev bank potrdili, da preiskave Nacionalnega preiskovalnega urada potekajo v njihovi mariborski podružnici, pod drobnogled pa so kriminalisti vzeli sum kaznivih dejanj pred letošnjo pripojitvijo Probanke k DUTB in začetkom nadzorovane likvidacije Probanke septembra 2013.

“Preiskovalci opravljajo šest preiskav poslovnih prostorov na območjih policijskih uprav Maribor, Ljubljana in Celje, kjer iščejo in zasegajo dokaze,” so pojasnili na Generalni policijski upravi. “S kaznivimi dejanji je bila pridobljena protipravna premoženjska korist v višini 17 milijonov evrov,” so dodali.

Predkazenski postopek usmerja specializirano državno tožilstvo, aktivnosti pa izvaja 41 preiskovalcev NPU ob pomoči kriminalistov policijske uprave Maribor.

Preiskujejo tudi Kučanovo bančnico
Po poročanju medijev so kriminalisti od jutra tudi na domu nekdanje predsednice uprave ugasle Probanke Romane Pajenk. Po informacijah portala 24ur.com zaradi spornih kreditov nekdanje uprave Probanke pod vodstvom Pajenkovi iščejo poslovno dokumentacijo, ki se nanaša na milijonska posojila nekdanje Probanke družbam Zlata Moneta II in Medaljon, celjskemu Klasju ter Pekarnam Ptuj.

Portal Siol.net medtem navaja, da jih sumijo zlorabe položaja pri odobritvi posojil družbam v lasti velenjskega poslovneža Tomaža Ročnika, brata Pajenkove.

Združba podeljevala kredite na lepe oči
Po informacijah portalov naj bi bilo kaznivih dejanj zlorabe položaja osumljenih pet bančnikov Probanke, poleg nekdanje prve dame ugasle mariborske banke še člana uprave Milana Lah in Vito Verstovšek, direktor v poslovni enoti Maribor Borut Bizjak in še eden od direktorjev znotraj banke Peter Lobnik.

Kriminalisti jih sumijo, da so dajali posojila družbam, ki do tega niso bile upravičene in niso bile kreditno sposobne, saj so nekatere poslovale celo z izgubo. Po mnenju kriminalistov, naj bi bančniki vedeli, da družbe kreditov ne bodo mogle vrniti. Tako naj bi kršili več bančnih predpisov in internih aktov, pa tudi zakon o bančništvu.

Denar je prišel nazaj v žepe bančnikov
V primeru posojila Klasju Celje in Pekarnam Ptuj naj bi šlo za pet milijonov evrov, čeprav naj bi bil denar v resnici namenjen enemu od Ročnikovih podjetij, ki naj bi potem s tem denarjem kupil delnice NKBM, ki jih je imela v lasti Probanka.

Premoženje Probanke je bilo skupaj s tistim od Factor banke v začetku tega leta po odločitvi vlade pripojeno k DUTB, banki pa sta izgubili bančno licenco in ugasnili. Na DUTB je zato tudi dokumentacija, povezana s posojili obeh bank.

Ni bilo ustrezne kontrole glede poslovanja bank!
Veliki rop slovenskih bank je kot prva pričela parlamentarna komisija, ki jo vodi poslanec SDS Anže Logar, ki se je posebej specializiral za pregled Probanke in Factor banke, pred kratkim pa so preiskovanje sklenili s končnim poročilom. Komisija o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu je ugotovila, da je bilo delovanje uprav in nadzornih svetov bank pomembno soodgovorno za težo gospodarske krize, ki je nastala v Sloveniji poleg ostalih zunanjih dejavnikov, finančne krize, neustrezne politike notranjega in zunanjega nadzora.
Prav tako so banke so poslovale z izrazito pomanjkljivim sistemom notranjih kontrol in kontrolnih sistemov. Poslovne banke tudi niso pravočasno ob nastopu krize pristopile k upravljanju slabih terjatev, zamujali so celo z organizacijskimi oblikovanji ustreznih služb, ki bi se prioritetno ukvarjale s slabimi naložbami. Očitne so kršitve postopkov in ravnanje v nasprotju z zahtevami profesionalne skrbnosti, česar pa vodstva bank niso sankcionirala.

 

M. P., STA

 • Anton

  Kučanova babnica ups Kučanova bančnica, pomota, prehitro sem prebral, se mi je zdelo da je preveč stara za ata štrumfa

  sarkazem press

  • Nata

   Ma , dej no ! Pri tejle bi bil ” ta glavni ” , pri mlajši bi pa ona hlače nosila !

 • RATATA

  V vseh takihle primerih si pa marsikdo ne želi demokracije.
  Predvsem poštenih / roko na srce in vest.
  Vsem pavšalna obsodilna sodba 5 let strogega, s prisilnim delom.

  • Ruggedplant

   Pri nas imamo demokracijo, meniš?

   • RATATA

    Vsi, ki so slučajno in predvsem “pomotoma” zaloteni pri velikih lopovščinah so branjeni po najbolj demokratičnih metodah (bojevniki, gradbeni baroni, bankirski velikaši,)

    • Ruggedplant

     Naše nelustrirano iz partije izhajajoče pravosodje je ena zadnjih inštitucij v državi, ki bi si v kakršnem koli smislu zaslužila pridevnik demokratično – šola jih partija, preveri jih partija, izbere jih partija, kontrolira jih partija in edino ona jih lahko tudi sankcionira. Pravzaprav je prav omenjeno krivosodje tisto, ki v največji meri botruje odsotnosti pravne države, ki je prvi predpogoj za demokracijo.

     • karlina

      +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    • karlina

     ITAK

   • karlina

    Sem napisala zgoraj, kaj je v tej drzavi demokracija.

  • karlina

   Pa saj nimamo v tej drzavi demokracije, to niti slučajno , niti pod razno ni demokracija, pač pa kradljiva lumparija.

   • RATATA

    Demokracijo zganja tožilstvo in sodnija, ko obravnavajo kradljive lumpe.
    Drugače pa demokracije pri nas ni in zato pravim, da si jo pošteni, za te, v tem in takšnih primerih zanje ne bi želeli.

 • soc

  Že videno pri Jankoviću, Zemljariču… Psi lajajo, karavana gre dalje.

  • dob

   Psi lajajo, kavarna gre dalje.

  • karlina

   Itak, kot vedno v tej skorumpirani drzavi, sram me je, res je sram, da imam takšno drzavo, ki je niti v sanjah nisem zelela pred 25. leti, vsi ti barabini so nam jo ukradli. Mislim, da enkrat bo moralo biti temu res konec, kajti vrč hodi toliko časa po vodo, dokler se ne razbije.

 • albusa aquilae

  Vvseh teh letih kraje in izobilja bi si vsaj lifting nardila..ne pa da strašiš ljudipo svetu…poglej Milano…kako skrbi za vulvo….

  • rubec

   hihihihi

 • Stajerka

  Factor banka je prepovedana tematika ali Bogokletno dejanje??……Rigelnik še kar naprej riga……žal

  • FORT WORTH

   In tudi pisanje o ex soferju Zdenku Pavcku poznejsemu direktorju Viatorja je bogokletno dejanje. Aja,ker je tudi ta lopov eden najboljsih prijateljev Kucana…
   Mene samo zanima,kdo in kdaj bo imel jajca in bo zacel preiskovati veleizdajalca !
   Americani bi ga obsodili na 15 dozivljenskih. Pri nas se sprehaja po LJ in se smeji ljudem v ksiht !

   • karlina

    Teh barab je toliko, da bi morali v Sloveniji zgraditi vsaj dva zapora zanje, itak pa se vsi skupaj skrivajo pod F21, ki ji vlada največji DON CORLEONE, pardon, je po postavi majhen.

 • Olga

  Zaradi nasprotovanja pokrivanju izgube teh bank s strani davkoplačevalcev, so Udbaši organizirali padec Janševe vlade! Sedaj je na oblasti lutkovno gledališče! Lutke vodijo stare strukture iz ozadja!
  Volitve! Nova vlada! Lustracija! Točno se ve, kdo je kdo!

  • karlina

   Moj VELIK PODPIS, bolje ne bi MOGLA IN MORALA povedati !!!!!!!!!!!!

 • soc

  Če se prav spomnim, je Rado Pezdir pred časom v Reporterju v celoti razkril svinjarije Probanke in Pajenkove (naveza sicer predvsem na Darka Horvata), ter sarkastično pozval Majheniča k akciji. Očitno je bil slednji vendarle dovolj prizadet v svoji nečimrnosti in je odreagiral v okviru svojih kompetenc. Rezultat bo enak, kot pri predhodno omenjenih primerih. Če ne prej, bo primer odhlapel pri sodnikih.

  Dokler ne bo NPU pred množico novinarjev prisilno odpeljal na zaslišanje murgelskega palčka, bomo živeli v SFRJ. Potem koraka nazaj ne bo več, tudi ofce imajo svojo mero (po)trpljenja.

 • von Rhein

  In potem so si zajčki umili zobke in šli spat….cik…cak.

  • karlina

   ITAK

 • Ryuk

  Kako pa kaj kriminalistična preiskava v UKC napreduje? Ali je tudi to že pozabljeno?

  • karlina

   Oh, to je pa ze stara zgodba, se čisto vsak dan izve za novo lumparijo in svinjarijo, tako, da se ze vse druge pozabijo.

 • totex39

  Nič se ne bo smelo raziskat, ker je to murgelski lopovski klan in F21, to je pri nas nedotakljivo.

 • Viktorh

  Za partijo je to drobiž.

  • karlina

   ITAK

 • Borut Stari

  Vse skupaj ni vredno resnega komentarja, Tako kot interpelacije so tudi kriminalistične preizkave brez kakršegakoli rezultata.

  • karlina

   TOČNO

 • tomven

  Meni je zanimivo nekaj; najverjetneje je cvergl povsod pri teh kriminalnih rabotah nekje v ozadju, vsaj misliti gre tako, ker se nobenemu nič ne zgodi. Navadnega človeka v sekundi “ubijejo” tako banka , sodišča in ostali, če kaj takega samo poskusi (itak sploh nima možnosti kaj takega naredit, ker ne pride do denarja,,) pa vendar. Ampak bevsknit na sodišču pa ne upa nihče. Zanimivo mar ne…

 • centurion
  • garfi

   in nežno in tiho

 • karlina

  Banda kradljiva, komunistična, pa saj ne moreš in ne moreš verjeti, kaj se dogaja v tej najbolj skorumpirani drzavi v EU, mimogrede, ta Milana Lah je sigurno prava Slovenka, to ni slovensko ime, pač pa srbsko, pa smo spet na začetku, od koder izvira vse trenutno in večletno dogajanje v Slovenij, oz. kdo in kateri jo obvladujejo. Sicer pa, če je kdo mislil, da bo za ta kriminal kdo od navedenih odgovarjal, se je hudo zmotil, kajti v ozadju je F21, s Kučanom na čelu, spet bodo vse pometli pod preprogo, kot vedno, oz. zopet bomo mi davkoplačevalci vse plačali, nič krivi, nič dolzni. Mimogrede, smo ze hujši, kot je Grčija: http://www.24ur.com/novice/gospodarstvo/grcija-po-dveh-letih-izsla-iz-recesije.html

 • garfi

  dokler bodo levaške vlade so varni, zakaj so se pa borili
  tatovi paštet so takoj kaznovani
  17 milijonov je drobiž, izginile so milijarde

  • dr Janez Sveti

   Nikoli ga nihče več ne bo videl. Čutili ga boste ko bodo neznana podjetja brez zaposlenih in prometa,kupovale slovenska podjetja za drobiž.
   DR Janez Svetu svijorejec

   • garfi

    ne širi pasivnosti in obupa

    • dr Janez Sveti

     Ne. To je naloga Domena Mezga in nova24tv.
     Dr Janez Svet genij

 • bojan

  Kolk so mi antipatične te namalane postarane babure …

  • dr Janez Sveti

   Nasvet! V Google iskalnik odtipkaj XXX in videl boš kup nagih mladih lepotic.
   Ni se potrebno zahvaljevat ) , Rad pomagam.
   Dr Janez Sveti porno star

 • xtc

  Nič strahov nič jim ne bo dokler ne bo prave oblasti ;ki bo celotni familiji pobrala vse in jo poslala tja kamor sodi_zelo dvomim ;da je zapor pravo mesto:

 • Juhica SDH

  Lahko bi jo dali za rešetke, za nedoločen čas bi bilo čisto ok.

 • MEFISTO

  Če je med preiskovanci tudi Kučanova bančnica, potem se bo spet tresla gora, rodila pa miš.

 • MEFISTO

  Jutro je in imate še spočite možgane ter svež spomin.

  Spomnite se, koliko kazenskih postopkov zoper Kučanovega varovanca Jankovića je kljub odmebvnim preiskavam zastaralo že danes do tega trenutka.

 • dr Janez Sveti

  Je že mimo. Iz te moke ne bo kruha.
  Dr Janez Sveti vseved

 • cosmosjasnovidec

  Tole bo pa neka pomota.
  Krastača Pajenkovica in kamelji gobec tovariš komunajzar Kučan pa že ne moreta biti nič kriva.ker nista taka,da ne bi česar koli ušpičila saj sta poštena lopova.

 • Iza Demos

  Kaj ima tudi Forum 21 svojo banko? To pa je zagotovo izmišljen/neresničen podatek.

  Mi pa dvigne pritisk, ko mi kdo omeni ti dve banki. Banda pokvarjena. A tudi naša zakonodajna oblast (vsi, ki so sedeli v parlamentu od leta 1992 dalje) ni nedolžna. Kako lahko nekdo pri zdravi pameti sprejema zakone, ki omogočajo legalno izvajanje gospodarskega kriminala.
  Samo še ne vem ali so vsi parlamentarci skorumpirani in jim gre le za oblast in lastne žepe ali pa so tako butasti. Kakorkoli že v parlamentu so s pritiskanjem na gumbe uzakonili gospodarski kriminal.

 • samsara

  Kaj pa žena nekdaj velepriljubljenega €Janezka Potočnikovega, tovarišica Jožica? Kaj ona je zaenkat videti še nedolžna?
  Aja, ona je iz ‘Fak banke’. To je nekaj povsem drugega.

 • Novakec1

  NPU=Nesposoben Preiskovalni Urad