fbpx

Na poti v Iški vintgar partizani zverinsko pobili 53 Romov – od tega 25 otrok, nosečnico in mnoge druge, RTV Slovenija pa opravičuje njihovo dejanje kot “preventivno uničenje”

Morišče v Iški. (Foto: Augusta d.o.o.)

Partizani niso prizanesli nikomur – zverinsko so poklali tudi Rome, pokončali so celo njihove komaj rojene otroke. Ampak očitno je za namen “preventivnega uničenja”, kot njihovo sprevrženo dejanje opravičuje spletni portal RTV Slovenija, vse dovoljeno.

Starejši domačini podkrimskih vasi se še dobro spominjajo govoric, ki so takrat začele krožiti, da so partizani ubili okoli 40 Romov. Očitno so partizani v njih in njihovem beračenju prepoznali sovražnike in pobili vse od prvega do zadnjega. Te dni pa se je izkazalo, da so bile govorice še premile, saj je pod streli objestnih partizanov, ki so pravico jemali v svoje roke in čistili “teren”, umrlo kar 53 Romov, od teh tudi komaj rojeni otroci, nosečnica, seveda poleg velikega števila večjih otrok in odraslih. Jasno je, da partizani ob tem niso pokazali niti delčka sočutja. Kakor so Romi umrli, tako so obstali v plitkem grobu na eni izmed njiv v Iški, kraju, kamor sicer v poletnem času zahajajo številni turisti, natančneje v Iški vintgar. A ko bi vedeli, da se tja hodijo sproščati mimo množičnega partizanskega morišča, ki leži tik ob glavni cesti …

Pričakovali dva grobova, odkrili so jih sedem!
Sicer pa tudi Jože Dežman, predsednik komisije za prikrita grobišča, priznava, da so pričakovali kvečjemu dva grobova, odkrili pa so jih kar sedem. Na njivi tik ob stanovanjskih hišah so tako našli tri enojne grobove, dva dvojna in dva množična, skupno to pomeni, da so, vključno z nerojenim otrokom, našli okostja kar 53 posameznikov, ki jim jih je kljub temu, da so bili en čez drugega nametani v izkopane jame, uspelo individualizirati in jih postopoma izkopati.

Krutost brez meja: Umorili nosečnico, enoletnega otroka, malčke, najstnike … 
V enem od množičnih grobišč so našli posmrtne ostanke 12 oseb, v drugem, ki je večji, skoraj trikrat toliko. Natančneje, 34. Ob določanju, koliko so bili umrli stari ob poslednji sodbi, pa so verjetno obnemeli celo raziskovalci: samo 26 oseb je bilo starejših od 20 let (14 moških in 12 žensk), med njimi tudi visoko noseča ženska, za katero predvidevajo, da je bila v zadnjem ali v predzadnjem mesecu nosečnosti. Dve okostji pripadata najstnikoma, starima med 15 in 17 let. Bila naj bi fant in punca. Potem pa šok: med okostji je bilo kar 25 otrok, mlajših od 14 let! V enem od dvojnih grobov je bil pokopan otrok, za katerega so odkrili, da je bil star šele 4 leta, ko je moral umreti. V množičnih moriščih so odkrili še več takšnih žalostnih prizorov: okostje otroka, starega eno leto, dva otroka, stara med 4 in 6 let, 14 otrok pa starih med 7 in 13 let. Nekateri od teh so umrli pod streli partizanov, nad drugimi so se znesli drugače.

V grob so skupaj z neusmiljeno pomorjenimi Romi, ki veljajo v Sloveniji za manjšino in za katero so bili očitno levičarski komunisti prepričani, da jih je treba iztrebiti, pometali tudi njihove predmete, kot so svetinjice, rožni venci, glavniki, celo majhno pikapolonico, ki je očitno pripadala enemu od otrok, nad katerim so se znesli njegovi rablji. Vendar pa s svojo morijo očitno niso bili zadovoljni, ampak so svojo žrtev, ki jim je uspela pobegniti, zasledovali vse do Gornjega Iga. Tudi to Rominjo so neusmiljeno pokončali. Ali so imeli takšen apetit po krvi ali pa jih je gnal zločinski naklep, da očividcev ne sme biti? Tudi policija ta poboj Romov obravnava kot kaznivo dejanje. Odkrili so tudi imena domnevnih storilcev, ki pa naj bi bili po njihovi raziskavi že vsi pokojni. Vsekakor bi imena morilcev morala priti v javnost, da se ve, kdo je pobil del manjšine v Sloveniji.

Rome utišali, ker so se bali izdaje?!
Naravnost sprevrženo pa je opravičevanje tega poboja, ki se je zgodil maja 1942, z besedami, da je šlo za “preventivno uničenje”. Spletni portal RTV Slovenija je to celo zapisal v naslov, verjetno z namenom manipuliranja, da bi tako množičen poboj romskih otrok in odraslih s strani partizanov opravičili z nekim smiselnim razlogom. “Zakaj pa so bili Romi sploh izbrani kot žrtvena skupina? Odgovor leži v njihovem načinu življenja, saj so se partizani, ki so se skrivali, bali, da bi jih Romi lahko izdali in italijanski okupacijski oblasti razkrili podrobnosti o gibanju partizanskih enot,” so zapisali na omenjenem portalu. Partizani naj bi se torej po nekaterih špekulacijah bali izdaje Romov, zato so jih enostavno – utišali.

Po znanih podatkih je na področju Slovenije ob začetku 2. svetovne vojne živelo med 300 in 400 Romov. To pomeni, da so samo v tej moriji v Iški pobili okoli 20 odstotkov celotne romske manjšine.

Marjanca Scheicher