fbpx

Kandidat ter član Združene Levice Luka Vlaović obtožen poskusa umora svoje nekdanje žene in otroka, pred leti pa zabodel moškega!

Luka Vlaović na sojenju. (Foto: STA)

Nekdanji kandidat Združene Levice na lokalnih volitvah za občinski svet leta 2018 v Šentjurju, Luka Vlaović, se bo kot kaže znova znašel na zatožni klopi. Svoji bivši partnerici in otroku naj bi v pecivo in pijačo zamešal pomirjevala z namenom, da ju ubije. Celjski policisti preiskujejo poskus umora.

Zgodilo se je v torek večer. Na obisku pri Luki Vlaoviću naj bi se oglasila njegova nekdanja partnerica, hčerka znane celjske odvetnice Nuše Maček, in njun otrok. V času odhoda sta se obe slabo počutili in se odpeljali v celjsko bolnišnico. Tam bi naj po več preiskavah ugotovili, da sta obe zaužili mamila.

Vlaović je pozornost slovenske javnosti požel leta 2014, ko se je znašel v sodnem procesu poskusa umora asistenta farmacevtske fakultete Roka Šibanca. Vzrok za umor je bila le zaljubljenost Šibanca v Vlaovićevo dekle. Le-ta je umor načrtoval dober mesec dni, ko se je pod izmišljenim elektronskim naslovom predstavljal za Šibancovo študentko. Usodnega dne je v bližini Šibanca parkiral avtomobil in ga prosil, naj mu pomaga pri nošenju gradbenega materiala. Ko se je Šibanc sklonil, ga je zabodel s 14-centimetrskim nožem. Napadeni se je pognal v beg in ga je pred Vlaovićem rešil naključni mimoidoči.

Luka Vlaovič predstavlja knjigo Puščavski zapisi v šentjurski knjižnici leta 2018. (Foto: Facebook)

Vlaovič bil obsojen za poskus umora, a je proces spremljalo veliko strokovnih napak tožilstva
Pričela se je sodna farsa, v kateri so glavno vlogo igrali tožilci in sodniki. Vlaovič je bil obsojen na štiri leta zaporne kazni zaradi poskusa uboja. Kazen je delno odsedel v hišnem priporu in delno v zaporu na Dobu na polodprtem oddelku. Po pogojnem odpustu pa je bil izpuščen na prostost. Strokovni pregled dela tožilcev je pokazal, da so vsi štirje tožilci, ki so v različnih vlogah sodelovali pri preiskavi in pregonu Vlaovića, pri presoji kaznivega dejanja zagrešili strokovne napake. Sodbe Vlaoviću pa ni bilo mogoče več spremeniti.

Ob tem mu je pomagala njegova nekdanja tašča in vplivna celjska odvetnica Nuša Maček. Vlaović je v času zaporne kazni tudi doštudiral pravo in se za nekaj časa zaposlil v odvetniški pisarni Maček. A tudi tam ni zdržal dolgo, saj bi naj po pričevanju Mačkove in njenega moža Aleša, kradel strankam in vlagal vloge, za katere sploh niso vedeli in so imeli kasneje zaradi njih velike težave.

Kot je dejal še Maček, je Vlaović delal za svoje prijatelje pod njihovim žigom in jih prijavljal Fursu za neizdajanje računov v teh primerih. “Od dneva prenehanja njegove zaposlitve v pisarni se grožnje stopnjujejo, kar je na koncu navedel tudi v svoji knjigi, ko blati vse po vrsti, Nuši pa zagrozi celo z grobom,” je še dejal Maček za Slovenske novice. Vlaović je imel med drugim čas za pisanje romanov, saj je leta 2018 izdal knjigo Puščavski zapisi.

Miodrag Vlaović. (Foto: STA)

Nekdanji vodja travmatološkega oddelka celjske bolnišnice Miodrag Vlaovič, osumljen prejemanja podkupnine podjetja Emporio Medical
Problematične kriminalne preteklosti pa nima samo Vlaovič, ampak tudi njegov oče in nekdanji predstojnik travmatološkega oddelka celjske bolnišnice Miodrag Vlaovič. Slovenski mediji so v preteklosti poročali, da se obtožnice nanašajo na nedovoljeno sprejemanje daril, pranje denarja in ponarejanje ter uničevanje poslovnih listin. Dokumentacija pa je bila tako obsežna, da so jo na sodišče morali pripeljati s tovornim kombijem. Obsegala naj bi več kot deset tisoč strani.

Na sojenju je Vlaoviča, močno obremenila direktorica Emporia Medical Urška Jurkovič. Sama se je  s tožilstvom pogodila,  zato je na sodišču povedala, da je sama podkupnino prenesla dvakrat, tudi sedaj že upokojenemu vodji celjske travmatologije.

V pričanju je potrdila, da je podjetje Emporio Medical podkupovalo zdravnike, “čeprav ne vem več koga in na kakšen način, je pa bilo vse zabeleženo,” je dejala Jurkovičeva. Kot je poročal Večer, so starejšega Vlaoviča začasno izločili zaradi zdravstvenih težav.

Luka Perš