fbpx

Obdolženi Novič je streljal z nekdanjim agentom Udbe Zvonkom Hrastarjem

Milko Novič (Foto: STA)

Pri strelu v glavo se žrtev zruši v samo sebe,” je na sojenju Milku Noviču povedal izvedenec za medicino. Med zaslišanjem pa je Novič tudi povedal, da je z nekdanjim agentom Udbe Zvonkom Hrastarjem nekoč skupaj streljal na Barju.

V nadaljevanju sojenja zaradi uboja direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika je sodišče zaslišalo izvedenca za medicino, več prič in obdolženega Milka Noviča. Izvedenec za medicino je dejal, da pride pri strelu v glavo do poškodb arterijskih tkiv, ki pri izstrelu projektila letijo tudi v okolico: “Kri na strelcu bi se poznala samo pri strelu iz neposredne bližine.” Na vprašanje obrambe, kako reagira žrtev pri strelu v glavo, je izvedenec dejal, da “se pri strelu v glavo žrtev zruši v samo sebe.”

Najin odnos je bil spoštljiv kljub napetostim
Nekdanji direktor Kemijskega inštituta v času od 1999–2008 Peter Venturini je Noviča označil za kvalitetnega znanstvenika, pri katerem ni opazil sporov s pokojnim Jamnikom. “Konflikti so se stopnjevali, ko je Novič kandidiral za vodjo laboratorija in se nadaljevali, ko je bil nosilec raziskovalnega projekta.” Zaradi napetih odnosov so na inštitutu nekajkrat začeli s pobudo za prekinitev delovnega razmerja, vendar je Venturini temu osebno oporekal. “Najin odnos je bil spoštljiv tudi v času napetih odnosov in nikoli ni bil fizično nasilen,” je še dejal nekdanji direktor Venturini.

Streljanje na barju
Med zaslišanjem je obdolženi Novič dejal, da je zaradi raziskovalnega projekta pri preučevanju izgorevanja smodniških delcev sodeloval tudi z agentom Sove in Udbe Zvonkom Hrastarjem, s katerim sta streljala na Barju. Hrastar je streljal s pištolo, Novič pa je pobiral izstreljene tulce nabojev. Po spominu Noviča je bilo to leta 1997, vendar od takrat naprej nista več aktivno sodelovala.

Na računalniku našli priročnik za varno rokovanje z orožjem
Sodnici Špeli Koleti se je zdel sumljiv priročnik Varno rokovanje z orožjem, ki so ga našli pri pregledu Novičevega računalnika. Ta je pojasnil, da je priročnik izdelal sam, “saj sem se pripravljal na izpit za rokovanje z orožjem, ki sem ga prijavil v strelskem klubu v Medvodah”.

Kot radioamater s 25-letnimi izkušnjami Novič tudi ve, kaj je radijska senca in kdaj nastane vklop bazne postaje. “Če bi se peljal s kolesom, bi se gotovo vklopila bazna postaja, pa temu ni bilo tako.” Njegov telefon je bil po ugotovitvah namreč aktiven.

Novič je kolo uporabljal zelo malo, v zimskih mesecih pa nikoli. Ker mu je tožilstvo očitalo, da naj bi se do kraja umora pripeljal s kolesom, je sodnico zanimalo, čemu je kolo tehnično usposabil že pozimi. Novič je zatrdil, “da je kolo na vrt pripeljal le, ker je bil lep sončen dan, ki ga je izkoristil, da kolo malo uredi.

M. P.