fbpx

Objavljamo prve izjave in fotografije po požaru in ekološki katastrofi pri Novem mestu

Objavljamo videoposnetke pogorišča v Zalogu, več fotografij s kraja dogajanja ter posnetek izjav tamkajšnjega župana in domačina. Slednji je povedal, da so krajani na neurejenost in neprimerno opremljenost objektov razmer v tem obratu pristojne že dolgo opozarjali, vendar se ti niso odzivali. Kaj sta povedala sogovornika in kaj kažejo slike?

Dušan Krštinc, župan Občine Straža: “Ukrepi še veljajo, gašenje bo trajalo vsaj še tri dni”
Župan je danes po 8. uri povedal: “Ogled podjetja Ekosistemi je omejen, gasilci še dokončno gasijo žarišča in pa tudi intenzivno gasijo samo deponijo. Vsak trenutek se pričakuje tudi prihod vojaškega helikopterja, ki bo gasil z vodo iz reke Krke. Zaenkrat, ta trenutek še vedno velja ukrep evakuacije okoliških prebivalcev in pa tudi ukrep zapiranja prostorov in pa omejitve gibanja. Upam, da bomo tekom dneva požar dokončno pogasili. Seveda pa se pričakuje, da bo požarna straža oziroma samo gašenje trajalo vsaj še tri dni.”

Domačin: “Domačini smo večkrat opozarjali, pristojne službe niso odreagirale”
“Na območju bivše Opekarne Zalog se že več let zbirajo odpadki, raznorazni: od plastike do polivinilov. Imajo tudi proizvodnjo lesnih sekancev. Poleg tega pa – kar se verjetno nikoli ne bo izvedelo – so verjetno skladiščili tudi nevarne odpadke. Upajmo, da bo preiskava po tem požaru pokazala dejansko stanje, kaj vse se je tukaj shranjevalo in skladiščilo. Domačini smo večkrat opozarjali na neurejenost, neprimerno opremljenost objektov, ampak pristojne službe niso odreagirale, tako kot bi morale. Zato pa je situacija danes na tem območju takšna, kot je.”

C. Š.

Vir: foto in video moja-dolenjska.si