Obmejna policija v enem dnevu s pomočjo domačinov prijela kar 39 ilegalnih migrantov

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Slovenska obmejna policija je v sredo prijela 38 ilegalnih migrantov in dva tihotapca ljudi. Ob tem je izpostavila pomembno vlogo, ki jo imajo ljudje, ki policijo obveščajo o sumljivih vozilih.

Zaskrbljeni občani so v sredo nekaj po 9. uri obmejno policijo opozorili na dva sumljiva kombija s hrvaškimi registrskimi oznakami na območju Griča pri Dobličah. Črnomaljski policisti so se hitro odzvali ter ustavili kombinirano vozilo Mercedes viano. Ugotovili so, da hrvaški državljan v kombiju prevaža osem migrantov, ki so pred tem nezakonito prestopili državno mejo.

Kasneje so pri Tanči gori ustavili še drugi kombi s hrvaškimi registrskimi oznakami. Migranti so se ob razkritju razbežali, a so jih oblasti uspešno izsledile. Prijeli so voznika s Hrvaške in še 11 migrantov. Policija je vse migrante, 18 Pakistancev in enega Indijca, odpeljala na policijsko postajo. “Po zaključenih policijskih postopkih so štiri mladoletnike odpeljali v Center za tujce, preostale pa bodo vrnili hrvaškim varnostnim organom,” so zapisali v poročilu novomeške policijske uprave.

S sodelovanjem z lokalno skupnostjo nad tihotapce
37- in 38-letna hrvaška državljana sta bila aretirana in čakata, da ju privedejo k preiskovalnemu sodniku zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države.

Kombi Mercedes viano, kakršnega so za prevažanje nelegalnih migrantov uporabili hrvaški tihotapci. (Vir: Twitter)

Črnomaljski policisti so ravno tako med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Črnomlja izsledili in prijeli še 19 migrantov, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Gre za sedem državljanov Iraka, pet Maročanov, štiri Alžirce, dva Pakistanca in enega Libijca. Postopki proti omenjeni skupini so še vedno v teku.

Domačini pomagajo policistom
Policija se je zahvalila za sodelovanje vsem, ki jo obveščajo o sumljivih vozilih ob meji. “Ljudem, ki živijo na obmejnih območjih, se zahvaljujemo za vsa prejeta obvestila o sumljivih tujcih in vozilih, saj smo prav z njihovo pomočjo pri svojem delu lahko še bolj učinkoviti. Pozivamo jih, da nas še naprej obveščajo o pojavu sumljivih kombiniranih vozil z zaprtim tovornim delom ali drugih manjših tovornih vozil ob meji.”

Ob tem so še poudarili, da pred tovornim vozilom z ilegalci praviloma vedno pelje tudi “eden ali več osebnih avtomobilov in ti vozniki prav tako sodelujejo pri tihotapljenju. Njihova vloga je, da voznika, ki prevaža tujce, opozarjajo na prisotnost policistov ali opazujejo gibanje policijskih patrulj”. Pomoč domačinov je zato še toliko bolj dobrodošla, saj so prav oni tisti, ki odlično poznajo lokalno okolje in znajo najbolje presoditi, kdaj gre za pojav sumljivih vozil ali sumljivih oseb. Policija si želi še več takšnega sodelovanja z lokalno skupnostjo.

Ivan Šokić