fbpx

Od izmikanja sojenjem do oprostilne sodbe Fišerja – sodišče odločilo povsem drugače kot Državnotožilski svet in nadzorna komisija ministrstva za pravosodje!

Zvonko Fišer (Foto: STA)

Okrajno sodišče v Novem mestu je nekdanjega generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja oprostilo očitkov o zlorabi položaja pri imenovanju Boštjana Škrleca za generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva. Soobdolženega v zadevi, nekdanjega pravosodnega ministra Aleša Zalarja, tudi danes ni bilo na sodišče, zato je bil iz postopka izločen. Tožilstvo je na razsodbo napovedalo pritožbo, v zaključni besedi pa je tožilka Manja Prezelj izpostavila, da “so nezakonitost kombiniranja dveh postopkov, ki morata sicer potekati ločeno, ugotovili tako upravno sodišče kot Državnotožilski svet in nadzorna komisija ministrstva za pravosodje.”

Sodišče je na današnjem naroku izpeljalo praktično celotno glavno obravnavo – od Fišerjevega zagovora do zaključnih besed in razglasitve sodbe. Še pred tem je sodnica Melita Perko zavrnila vse predloge za pridobitev nekaterih dodatnih listin kot tudi za zaslišanje nekaterih prič, saj je, kot je dejala, iz pisnih listin, ki jih ima sodišče, dejansko stanje dovolj dobro razjasnjeno.

V razglasitvi ustne sodbe je sodnica menila, da je treba Fišerja oprostiti, ker mu ni mogoče dokazati naklepa storiti kaznivo dejanje zlorabe položaja, prav tako ne naklepa Škrlecu pridobiti nepremoženjsko korist, kar mu je očitalo tožilstvo. Dejala je, da vsaka kršitev postopka še ne pomeni zlorabe položaja.

S to odločitvijo pa se ni strinjala tožilka Manja Prezelj, ki je v zaključni besedi opozorila, da so nezakonitost kombiniranja dveh postopkov, ki morata sicer potekati ločeno, ugotovili tako upravno sodišče kot Državnotožilski svet in nadzorna komisija ministrstva za pravosodje. Ocenila je, da v primeru Fišerja, ki je prava uka stranka in naj bi celo sam sodeloval pri pripravi zakona o državnem tožilstvu, ni mogoče izgovarjati na zmoto v razlagi zakona.

Zalar se že dlje časa izogiba narokom
Danes bi moralo sodišče izpeljati tudi sojenje soobdolženemu v isti zadevi, nekdanjemu pravosodnemu ministru Zalarju, a ga tudi danes ni bilo na sodišče. Sodnica ga je zato izločila iz postopka in določila, da bo zanj postopek izpeljala posebej. Izdala je tudi odredbo za Zalarjevo prisilno privedbo, ki pa jo je preklicala po tem, ko ji je Zalarjev odvetnik Emil Zakonjšek zagotovil, da se bo Zalar zagotovo udeležil naroka, ki je razpisan za 8. januar. Kot je namreč dejal, naj bi bil Zalar, ki se več narokov ni udeležil že v Ljubljani, od koder je bilo sojenje prestavljeno v Novo mesto, do 30. decembra na službenem potovanju v Makedoniji.

Fišer in Zalar sta bliskovito nastavila Škrleca
Nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar in generalni državni tožilec Zvonko Fišer sta leta 2012 izvedla bliskovito in “nujno” imenovanje Zalarjevega državnega sekretarja Boštjana Škrleca za generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva. Pri nadzoru imenovanja Škrleca za generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) leta 2015 ugotovila, da je bilo ravnanje Fišerja in Zalarja koruptivne narave. Zaradi tega razloga sta Zalar in Fišer vložila tožbo, ki sta jo naslovila na upravno sodišče. Zadeva je prišla vse do vrhovnega sodišča, kjer so novembra lani potrdili odpravo ugotovitev KPK.

V SDS so se zato februarja lani odločili, da na tožilstvo in policijo podajo kazensko ovadbo zaradi suma zlorabe uradnega položaja Fišerja in Zalarja pri imenovanju Škrleca.

C. Š.