fbpx

Odločitev je padla: Cakiću bo še naprej sodil isti sodnik

Stefan Cakić (foto: Nova24TV)

Potem, ko je tožilstvo na zadnji obravnavi v primeru sojenja za uboj igralca Gašperja Tiča zahtevalo zamenjavo sodnika Cirila Keršmanca, je zdaj jasno, da bo Stefanu Cakiću še naprej sodil isti sodnik. 

Da ni nobenega dvoma o nepristranskosti sodnika Cirila Keršmanca, je ocenil predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik, ki je svojo odločitev utemeljil z besedami, da ne obstajajo okoliščine, ki bi vzbujale dvom o nepristranskosti sodnika. Poleg tega po poročanju STA utemeljitev tožilstva ni bila dovolj utemeljena, zato je Pogačnik zahteval dopolnitev zahteve po izločitvi sodnika, kar je tožilstvo storilo, vendar pa predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča s svojimi argumenti ni prepričalo. Sojenje Stefanu Cakiću se bo tako z istim sodnikom nadaljevalo predvidoma naslednjo sredo, če bi bila zahteva tožilstva za izločitev sodnika uspešna, pa bi se moralo sojenje začeti ponovno.

Povod, da je tožilstvo zahtevalo drugega sodnika, je bil domnevni spolni napad v usodnem jutru, ko je Cakić nato, menda v samoobrambi, zabodel znanega igralca Gašperja Tiča, ki je poškodbam podlegel. Tožilka Tamara Gregorčič je po zaslišanjem ene od prič prepoznala domnevno pristranskost sodnika, ki naj bi se po njenem postavil na stališče, da je Tič Cakića spolno zlorabil.

Gašper Tič (Foto: STA)

Cakić je Tiču povzročil 17 vbodnih ran in vreznin, z dvema vbodnima ranama pa mu je prebodel pljučno krilo in vranico, zaradi česar je tudi izkrvavel. Tožilstvo mu očita kaznivo dejanje uboja v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, do katerega je prišlo zaradi kombinacije alkohola in kokaina v povezavi z osebnostno motnjo. Cakić sicer krivde ne priznava v obliki, kot jo opisuje obtožnica – priznava, da je Tič umrl za posledicami vbodov, ki mu jih je zadal, vendar pa mu smrti ni želel, kot mu to očita obtožnica.

M. S.