Migranti posiljujejo mladoletnice, na RTV izgovore iščejo v slabih bivanjskih razmerah?!

Voditelj Dnevnika Saša Krajnc (Foto: RTV)

Policijska uprava Ljubljana je potrdila, da je vložila ovadbo zoper neznanega storilca zaradi suma posilstva mladoletnice. Do zločina naj bi prišlo že v začetku maja v azilnem domu na Viču, ki poka po šivih zaradi prenatrpanosti. Po besedah direktorice Urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarine Štrukelj je mladoletnica prišla v Slovenijo skupaj s staršem in sorodnikom, vsi pa so bili nastanjeni skupaj, poroča N1. Žrtev zločina so umaknili na varno. Več podatkov, zaradi varstva mladoletne žrtve, niso razkrili. Bo ministrica za notranje zadeve končno spoznala svojo zmoto? “Skrajno zavržno, da tako opravičujejo posilstvo, namesto da bi se vprašali koga vse spuščamo v državo,” pa se je na poročanje RTVS odzval ekonomist in nekdanji minister dr. Matej Lahovnik – v Dnevniku se je voditelj namreč spraševal, ali ni posilstvo morda posledica slabih razmer v azilnem domu.

Direktorica urada pa je za medije tudi povedala, da so razmere v azilnem domu vse bolj nevzdržne, saj naj bi bilo prosilcev za azil veliko več, kot so nastanitvene kapacitete azilnega doma. Tako govorijo tudi uradni podatki, 20 julija je bilo tam nastanjenih 343 oseb, zmogljivost doma pa je le 230 oseb. Po nekaterih podatkih naj bi bila ta številka pred kratkim še precej višja. A to nikakor ne bi smel biti “izgovor” za posilstvo, kot si to očitno predstavljajo v Dnevniku javne televizijske hiše. “Voditelj Dnevnika TVS: “Je posledica slabih razmer v azilnem domu na Viču tudi odmevni primer suma posilstva?” WTF?? Ni ti všeč hrana – posiliš mladoletnico? Prenatrpano je – posiliš mladoletnico? Halo, kaj se grejo na TVS,” se je novinar Reporterja Nenad Glücks zgrozil nad načinom poročanja RTVS.

Azilni dom naj bi bil namenjen samo moškim, poroča STA, a v tem trenutku so tam tudi ženske in otroci. Po poročanju medijev pravilo velja le za tiste, ki imajo “urejene papirje”, številni prosilci, moški, ženske in otroci, ki statusa še nimajo urejenega so prav tako nastanjeni v azilnem domu. Javno dostopni podatki kažejo, da je bilo samo junija v Sloveniji na novo nastanjenih 725 migrantov, maja pa celo več, 735. Po njihovih informacijah naj bi bilo število nastanjenih pred kratkim celo še precej višje. Po javno dostopnih podatkih je bilo samo junija v Sloveniji na novo nastanjenih 725 prosilcev za mednarodno zaščito, maja celo še več, 735. Za nastanitve pa so na voljo azilni dom Vič, izpostava na Kotnikovi in nastanitveni center v Logatcu, ki pa je trenutno po pisanju portala namenjen zlasti ukrajinskim beguncem.

Ministrica kljub temu podira ograjo
Zadnji zločin pa je le en v vrsti zločinov, do katerih prihaja v bližini in znotraj meja Slovenije. Zunaj meja Slovenije je vse več aretacij, v katerih varnostni organi zasežejo hladno in strelno orožje, v nekaterih primerih celo avtomatsko. Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je kljub temu nadaljuje z odstranjevanjem ograje na meji s Hrvaško, ki pa ne deluje samo kot varovalni element, temveč tudi kot odvračalni, saj sporoča, da je na tleh Republike Slovenije treba spoštovati zakonodajo.

Andrej Žitnik