Okoli 40 nezakonitih migrantov se je včeraj brez težav izmuznilo policiji, še vedno jih iščejo! Šarec in Poklukar pa vztrajata, kako Slovenija obvladuje razmere na mejah

Foto: STA

Predsednik vlade Marjan Šarec vztraja, da naj bi Slovenija obvladovala razmere na mejah. Z njim se pričakovano strinja tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, a kaj, ko dejstva govorijo sama zase. Na dan je namreč prišla informacija, da so policisti pri varovanju državne meje naleteli na skupino nezakonitih migrantov, a se jih je večina, med 30 in 40, razbežala. Čudno, očitno Šarec spet laže lastnim državljanom.

Črnomaljska policista sta pri kraju Nova Lipa opazila, da večja skupina migrantov nezakonito prečka mejo. Pri tem sta jih uspela zaustaviti le šest, med 30 in 40 migrantov pa se je razbežalo. S Policijske uprave Novo mesto so sporočili, da iskanje pobeglih še poteka.

Nezakonite migrante sta policista opazila okrog 11. ure med opravljanjem nalog varovanja državne meje, na podlagi pogovorov s tistimi, ki sta jih uspela prijeti, pa sta ugotovila, da so migranti mejo prestopili na mestu, kjer panelne ograje ni. Več kot očitno je, da policija ne nadzoruje razmer, saj prestreže le manjši del migrantov. Tako lahko večina brez težav nadaljuje svojo pot proti notranjosti Slovenije, kjer povzročajo različna kriminalna dejanja. Vlomi v vikende, kraje in ugrabitev 79-letnega Mirka Moravca iz Malega Nerajca v Beli krajini so posledice neodgovornega soočanja s problematiko.

65,8 odstotka več prehodov
Podatki policije so več kot jasni. V obdobju od 1. januarja do 31. avgusta 2019 so policisti obravnavali kar 65,8 odstotka več prehodov državne meje glede na enako obdobje preteklega leta. Med njimi so prevladovali migranti s pakistanskim, alžirskim in afganistanskim državljanstvom. Ker pa so realne statistike še višje od uradnih policijskih, ne čudi, da si je celo Sindikat policistov Slovenije (SPS) drznil javno povedati, da so resno zaskrbljeni glede kompetentnosti ministra Poklukarja. Na težave na notranjem ministrstvu med drugim kažeta nezadovoljstvo policistov nad delovnimi razmerami in problematika nezakonitih migracij.

Fotografija je simbolična. (Foto: YouTube)

Konkretnih ukrepov ni na vidiku
Na novinarski konferenci, ki jo je organiziral predsednik SPS mag. Kristjan Mlekuš, je bilo mogoče slišati, da ni nobenih ukrepov v smeri zmanjšanja ilegalnih prehodov. Ob tem je dodal, da so v sindikatu ogorčeni nad delovanjem vlade: “Od vlade pričakujemo zakonitost delovanja in spoštovanje pravnega reda. Podpore na terenu ne čutimo. Najmanj, kar mora država narediti, je, da zaustavi negativen kadrovski trend v policijiPolicistov ni niti za opravljanje rednih nalog.Med drugim je opozoril tudi na strankarski klientelizem v policiji ter na to, da zahteve policistov, ki delajo v nemogočih razmerah, niso slišane s strani ministra in vlade.

Glede na to, da je v tem konkretnem primeru tako velika skupina nezakonitih migrantov neopazno prečkala državno mejo, je jasno kot beli dan, da policija niti približno ne obvladuje razmer na meji. Naravnost nezaslišano je, da se pri Poklukarju in Šarcu ne vklopijo vsi alarmi. Očitno pač mislita, da če se bosta pretvarjala, da težav ni, bo problem magično izginil. “Malo morgen!” Kvečjemu bo situacija še težja, poraja pa se vprašanje, kdaj bo situacija tako eskalirala, da bo sodu izbilo dno?

Hana Murn