fbpx

Okrepitve iz Srbije in Madžarske so na poti na Kras; gasilce skrbi popoldanski veter

Požar na goriškem Krasu (foto: sta)

Gasilci se z ognjeno stihijo na goriškem Krasu borijo že osmi dan, pri delu jim pomagajo vsi razpoložljivi slovenski helikopterji Slovenske vojske in policije, pa tudi vojaško letalo. Skrbi jih predvsem napovedani nekoliko močnejši veter, ki bo v popoldanskem času zapihal z obale proti notranjosti.

Tiskovni predstavnik regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko Ervin Čurlič je dejal naj bi tudi danes na pomoč prišli helikopterji iz tujine. Trenutno so vsa požarišča pod nadzorom, čeprav so se ponoči pojavljala nova. Med drugim je zvečer zagorelo pod Cerjem.

Direktor Policijske uprave Nova Gorica Evgen Govekar je pred dvema dnevoma v izjavi povedal, da glede na nekatere informacije in sume o pojavljanju sumljivih oseb na požariščih preverjajo vsak sum in se odzovejo na vsako informacijo občanov glede namernega podtikanja požarov. Pri tem sodelujejo tudi z italijanskimi varnostnimi organi. Vendar je po njegovih besedah o vzrokih požarov še prezgodaj govoriti. Ko bodo požarišča to dovoljevala, bodo na vseh požariščih opravili temeljite oglede.

Tudi poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je v četrtkovi izjavi za STA izpostavil čudne okoliščine ob pojavu kar nekaj nepredvidljivih požarov, za katere je po njegovih besedah težko oceniti, ali nastajajo zaradi preskokov požara ali česa drugega.

Sara Kovač