Onečaščeno morišče v Kočevskem rogu – Novosti, ki so povezane s preiskavo in izkopavanjem komunističnih morišč

Preiskava komunističnih morišč na slovenskih tleh se nadaljuje. Vladna komisija za reševanje problematike prikritih grobišč se že nekaj časa ukvarja s sanacijo in preiskavo morišča Pod Macesnovo gorico na Kočevskem, kjer je zakopanih najmanj 1.500 žrtev pokolov.

Morišče Pod Macesnovo gorico je pomembno zlasti zato, ker je bilo tam pobitih največ slovenskih vojnih ujetnikov, ki so bili pripeljani na Kočevsko, čeprav vsakoletna spominska slovesnost poteka na drugi lokaciji, in sicer pri breznu Pod Krenom, kjer naj bi bili pobiti predvsem ujetniki drugih narodnosti. Srh pa vzbuja predvsem dejstvo, kako so komunisti še dolgo po storjenih pokolih onečaščali posmrtne ostanke žrtev.

Jamo so minirali
Prejšnji teden je predsednik vladne komisije za grobišča dr. Jože Dežman obvestil javnost o novih dejstvih, povezanih s preiskavo komunističnih morišč. Kot je znano, je vlada dovolila načrt, da se opravi izkop kamnine, ki je nastala zaradi miniranja in sedaj ovira dostop do morišča. Na razpisu je bilo za izvajalca del izbrano podjetje Komunala Kočevje. To je do zdaj odstranilo okoli tisoč kubičnih metrov kamenja, v jami pa naj bi bilo še od dvesto do tristo kubičnih metrov materiala. Preiskava poteka pod strokovnim vodstvom tako arheologov kot tudi speleologov in gradbenih strokovnjakov. Dela koordinira tričlanska strokovna arheološko-speleološka skupina, kriminalistično-tehnični ogled lokacije pa so opravili kriminalisti.

Tako je dr. Andrej Mihevc analiziral starost smrek, za katere domnevajo, da so jih okoli brezna posadili, potem ko so verjetno pri drugem miniranju razstrelili celoten obod brezna. “Ocenjuje se, da je bilo to veliko miniranje konec petdesetih ali v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Prosimo vse, ki bi karkoli vedeli o času in načinu miniranja, da nas obvestijo. Prav tako nas zanima, ali je minirala Jugoslovanska ljudska armada ali morda rudarji, gozdarji …?” je v sporočilu za javnost zapisal Dežman. Kakor koli, najprej je treba odstraniti ves kamniti material, ki je nastal zaradi miniranja, šele nato se bodo lahko lotili preiskave posmrtnih ostankov in njihovega pokopa, če bo seveda spet dovolj sredstev, a o tem spet odloča politika oziroma tisti, ki so na oblasti.

Po opravljenem zločinu so komunistični rablji brezno minirali in tako zakrili sledove zločina

Ko “grobišče” postane smetišče
Da so mnoge jame, potem ko so vanje zmetali pobite žrtve komunističnih pokolov, tudi minirali, da bi čim bolj zakrili sledove zločinskega početja, sploh ni presenetljivo. Dežman je tako opozoril na še eno škandalozno odkritje v zvezi z moriščem v breznu pri Debliških livadah. Tam so namreč pri izkopu predmetov umorjenih našli odpadke iz leta 1968, zato se v komisiji sprašujejo, kdo je dal ukaz, da se brezno zasuje z odpadki. “Jamo smo izbrali tudi zaradi opisov ljudi, ki naj bi bili v jamo vrženi, a so se iz nje rešili, pričevanj domačinov, sledov miniranja okrog vhoda v jamo in najdenih predmetov iz časa velikih pobojev. Znana so imena nekaterih Slovencev, ki so sodelovali pri vojnem zločinu. Vsaj enega od storilcev pozna Zdenko Roter. S strani Zveze združenj borcev za vrednote NOB doslej nismo dobili dodatnih informacij o nekdanjih, morda pa nekaterih tudi še sedanjih članih organizacije, ki bi nam lahko več povedali o zločinu in njegovih žrtvah. Žal, saj bi bilo s to pomočjo iskanja posmrtnih ostankov lažje in bolj učinkovito,” je v sporočilu za javnost zapisal Dežman. Skratka, medtem ko se borčevska zveza ukvarja s promocijo novega partizanskega filma Preboj, očitno niti pod vodstvom novega predsednika Marijana Križmana “nima časa”, da bi pojasnjevala zadeve v zvezi s komunističnimi morišči.

Novinarska konferenca, na kateri so predstavili pobudo komisije vlade za resevanje vprasanj prikritih grobisc za ustanovitev Zavoda za vojna grobisca. Predsednik komisije vlade za resevanje vprasanj prikritih grobisc Joze Dezman.

Kdo skruni grobove?
Kot je še sporočil Dežman, o številu žrtev še ugibajo. “Dejstvo, da je bilo v vrtači pred breznom, kjer so žrtve slačili, v dveh raziskavah najdenih več kot 60 kilogramov predmetov, govori o velikem dogodku. Med drugim je bilo najdenih 185 križcev, 146 svetinjic, številne pasne spone in drugi deli opreme. Po zbranih podatkih je bilo v Kočevski rog odpeljanih najmanj 1.500 Slovencev. Raziskava bo pokazala, koliko jih je bilo v jami pod Macesnovo gorico. Potem bomo vedeli, ali je treba še naprej iskati še eno jamo na območju Ušivih jam.” Dežman je še spomnil, da so naleteli na plast posmrtnih ostankov v globini okoli dvajset metrov od začetne globine. “Javnost bomo o nadaljnjem poteku del obvestili, takoj ko bo znanih več dejstev,” je še sporočil.

Nekdanji oficir Ozne Zdenko Roter bi lahko veliko vedel tako o pobojih kot tudi o kasnejših ukrepih komunistične oblasti pri prikrivanju zločinov

Skratka, zgodba o komunističnih moriščih niti trideset let po formalnem padcu komunističnega režima ni dobila epiloga, za kazenski pregon storilcev pa je očitno že prepozno. No, morda pa bi lahko našli vsaj tiste, ki so morišča oskrunjali z odpadki in miniranjem, ne pa da preganjajo tiste, ki morišča odkrivajo. Spomnimo: štirje najditelji (Roman Leljak, Marko Štrovs, Slavko Kmetič in Miran Hočevar) so bili po najdbi posmrtnih ostankov v starem zaklonišču obsojeni – zaradi skrunjenja groba.

Gašper Blažič, Andrej Mihavc, Luka Rozman

 • NoName

  Franta bi sigurno znal kaj o tem povedati, pa mogoče tudi kakšen iz zveze borcev, ki prejema penzijo za zasluge pri teh moriščih.

 • Slovenec

  Komunisti se bojijo spregovoriti in prevzeti odgovornost. Skratka bojazljivci in strahopetci.

 • šmentanamuha

  Absolutno podpiram izkop vseh morišč po Sloveniji in razkritje razsežnosti povojnih pomorov. Žrtve morajo dobiti vsaj to zadoščenje. Je pa to nujno tudi za očiščenje kolektivnega duha in dvig zavesti.

 • JANEZ GUS

  Dajte tega Rotorja in franto meni na masažo za 8h.Lepo bi namasirali za debelo knjigo.Taki se zelo radi maserajo.

  • šmentanamuha

   :)

  • M x

   JANEZ GUS problem je ta ,da so največji zločinci in rablji usmrtitev nedolžnih pomrli 20-30 let nazaj.Vesel sem ,da živim v tem času ko itak se že vse ve leta.Samo javnost širša bo izvedela oziroma že ve.Naslednje volitve novi obraz ne bo šel. čez.Levico so na hladno dali računajo na SNS,pa NSi.

   • Minovak

    Problem so vsi tisti, ki te zločine zagovarjajo in vidi se, da nimajo niti najmanjšega pojma, kako je to bilo in, da so “večni zmagovalci”, to je rdeči kriminalci tisti, ki so jih pripeljali do tega trenutka nevednosti in laži. Sicer je pa neverjetno, da verjamejo vsakodnevnim lažem levakov, ki jim je edina opcija, ostati na oblasti, da imajo neomejen dostop do NAŠEGA denarja, za ljudstvo pa jim je toliko, kot za lanski sneg. Veliki državnik je nekoč izjavil:

    Mogoče nam ne bo uspelo pripraviti prihodnosti za svoje otroke, lahko pa pripravimo svoje otroke na prihodnost.
    Franklin D. Roosevelt

    • M x

     Minovak bo nam uspelo.Ker je kozmična energija na strani delovnih i poštenih.

 • cistajeba

  Cerkev je ravnokar dobila 22 milijonov, mogoče bo pa kaj prispevala za svoje ovčice, da se jih primerno pokoplje…..

  • Olga101

   Bolje bi bilo, da vzamemo miljarde Kučanu, ki jih je parkiral v oazah, pa tja do Rusije! On je naslednik zločincev in tudi sam zločinec!

   • cistajeba

    Kdaj jih bo pa začel porabljati? Mogoče na onem svetu? Ali jih bo pa mogoče zapustil cerkvi, ki jih tako zelo potrebuje!

   • Wizeman

    Ubogo zmene zavedeno….

  • zokispoki

   Poglej, dobila jih je ocitno povsem upraviceno, ne na lepe oci, de ! Tako je pravici zadosceno. Zakaj ste pa kradli, prasice levicarske ! Sicer pa je to pravi .ickin dim, v primerjavi z odpisanimi 45 milijoncki cigana, kriminalca de !

   • JANEZ GUS

    Zanimivo,kako rdečuhi,če le se jim pokaže prilika speljujejo vodo na cerkev.Kot,da ji rdeče svinje v teh letih niso naredile dovolj gorja.Ali so zločinci pokradli cerkev ali je cerkev pokradla rdeče zločince.

    • Wizeman

     Debilko nepoučeni. le kdo je v zgodovini naredil več gorja kot satanistična Cerkev. Komunisti so ji zaplenili naropano bogastvo, resda samo delček, ampak vsaj nekaj, in ga dali ljudem. Ko je bilo državno, je bilo naše, sedaj ko je cerkveno, ne bo nikoli več naše.

   • Wizeman

    Zate je to kraja, če vzameš lopovu in daš ljudem?

    • zokispoki

     O ti prekleta gnida, levicarska, zlagana ! Resnica je, da je komunizem pobil celo vec ljudi, kot nacisti. Sedaj bos pa tu pametoval in zalil . Kaksen kreten ! Kradete pa itaq samo komunjare !

  • zokispoki

   A ti majmun kar sam sebi vsecke talas ???

  • Minovak

   Saj je tudi murgeljski virus dobil 220 mio. $ na račun v mehiški banki, pa se nihče od rdečih kriminalcev ni vprašal, kako in zakaj. Pa še ljubljanski mafijec in še in še, tja do 50 mlrd. €, ki prihajajo oprane nazaj iz eksotike na privatne račune. Tudi zato imamo najmanj vlaganj v EU.

  • alojz

   To je tako, kot če bi tebi nekdo družino pobil. Potem bi ti pa pogreb plačal in zadeva bi bila zaključena.

  • radames

   Ni jih pobila Cerkev, pobila jih je DRŽAVA. Zato mora vse financirati država. To je njena DOLŽNOST!

 • Olga101

  Že to, da so vključeni arheologi in ne forenziki, pove vse!

  • šmentanamuha

   Kolikor vem, so arheologi vključeni, ker se najbolj spoznajo na starost okostij, spaleologi pa zaradi kraškega terena. Sem osebno spoznala enega, ki je sicer restavrator in je rekel, da ga pokličejo zaradi prepoznavanja okostij oziroma določanja starosti okostij.

 • M x

  Jaz osebno spoštujem Franto on je bil borec Slovenec imate intervju poglejte ga.Uni nad njim so bili pa zločinci ,da jim ni para. Za mojo našo Slovenijo so taki že 25-30 let nazaj pomrli.

 • M x

  Kako ste lahko tako morili.Družine ,matere,otroke .Na bruhanje mi gre vse se ve vse je poznano.Mi Slovenci in Hrvati za vedno.Ne boste nas uničili z Piranskim zalivom .

 • Slovenka

  Na tem svetu so mnogi morilci res ušli kazni, zanesljivo pa jim ni lahko na onem svetu.

 • marker

  Nekaj ne razumem. Partizani trdijo, da so bili na teh moriščih pobiti domobranci. Vendar so te številke zelo visoke. Na vsakega partizana pride več kot deset domobrancev po tej logiki. Nekdo tu pošteno zavaja.

  • radames

   Pač ne veš, , kateri so bili pobiti. Domobrancev okoli 12.000, nekateri njihovi domači tudi (civilisti), tudi civilisti nemškega porekla, s Štajerske takoimenovani nemškutarji (kulturbundovci), največ pa Hrvati in Srbi. V Sloveniji je bilo pobitih krepko preko 100.000 ljudi vseh jugoslovanskih narodnosti, pa tudi nemški vojni ujetniki.
   Slovencev vseh skupaj (z domobranci in civilisti) je bilo pobitih blzu 20.000.
   V komunizmu brez pobijanj NE GRE, v niti eni komunistični državi!!!

   Nobeden ne zavaja, le ti ne poznaš te problematike.

 • Marino Karli

  Tam noter jih je vsaj 5.000 in ne1.500!!! Komunisti so polnilci grobisc s nasimi HEROJI!!!!!!!

 • xtc

  Ko bo narod začel hodit s** na grobnico narodnih zločincev pred parlamentom in njihove grobove in NOB pasje drekce bo drugače-dotlej ne.

 • M x

  Ti komunajzer udbaški boš zanikal zločine ,ki ste jih počeli.Vi še kar mislite ,da se to nč ne ve.HAHA .

 • Black_hawk

  Stvari je treba gledati take kot so. Teh ljudi ne bo nobeden več pripeljal nazaj, če smo civilizirana država morajo dobiti spomenik z imenom in priimkom, kot so to naredili nemci za žide. Tukaj se začne civiliziranost, potrebni so seveda še drugi postopki.

 • M x

  Slovenija in Hrvatska bi se morale priključiti Višjegrajcem skupaj z Avstrijo.In se Bo to tudi zgodilo. AustroOgrska še pride.

 • cosmosjasnovidec

  Nekdanji oficir Ozne Zdenko Roter ne samo,da bi lahko veliko vedel ampak jih je tudi veliko pobil to je jasno kot beli dan.Svinjo komunajzersko morilsko je potrebno javno zažgati.
  —————————————————————————————-
  Vsakemu lev.kom.čef.musl.se poščij.v ust.in na glav.
  DR.Vsevidni Cosmosjasnovidec
  —————————————————————————————-

 • antimur

  Da so počeli zločine, ki jim ni primerjave in se tega zavedali, potrjuje dejstvo, da so z vso ihto in konspirativnostjo zakrivali svoje zločine, okoliške prebivalce pa s strahovanjem prisilili v molčečnost. Tudi zaradi tega je okrog teh masovnih morišč toliko zavedenih podpornikov rdečezvezdaštva.

 • etrusk

  Pod pustim gradom , je grob pobitih otrok -žena in starčkov po navedbo gospe ki je na skrivaj štela ljudi ki so jih vrli heroji vodili na morišče in to Banatskih Nemcev. Od teh zaklanih otrok smo mesec ali dva nosili oblekce in čeveljčke . Tudi poznal sem enega ali pravzaprav več morilcev in eden mi reče -mulc če boš živel 100 let toliko lepih deklet nikoli ne boš imel , Ko so jih obdelali v bunkerju , so jih poklali in zmetali v jamo. Oblekce in čeveljčke smo po spoznanju od kot izhajajo ob molitvi požgali v kmečki peči.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!