fbpx

Opozorilo! Ogled te fotogalerije ni za občutljive: Kako uničeni so (slovenski?) vlaki po prevozu migrantov.

V uredništvo smo prejeli interni dokument Slovenskih železnic, ki so mu priložene fotografije brutalno uničenih in umazanih vlakov po prevozu migrantov. Na Slovenskih železnicah so nam na naša vprašanja sicer zatrdili, da vlaki na slikah niso njihovi, v isti sapi pa so dodali, da bo treba vlake, s katerimi prevažajo migrante, po koncu migrantske krize temeljito prenoviti. Investicija naj bi jih stala kar 8 milijonov evrov.

Slike, ki so prikazane spodaj, naj bi bile posnete po samo 3-urni vožnji migrantov. Razbita stekla, uničeni sedeži, grozljivo nehigienično stanje toaletnih prostorov, steklenice, plastenke in še bi lahko naštevali. Vlak je bil po tem prevozu popolnoma uničen.

3,8 milijona evrov za prevoze migrantov do današnjega dne
S SŽ so sporočili, da so stroški, ki nastajajo zaradi prevoza migrantov, “večplastni in jih sestavljajo stroški posebnih prevozov migrantov z vlaki, stroški posebnih avtobusnih prevozov, stroški čiščenja, stroški nadomestnih prevozov z avtobusi, stroški obvoznih poti tovornih vlakov, stroški zaradi zamud itn. Poleg tega sta velika tudi izpad dohodka – zaradi ustavljenega mednarodnega prometa – ter strošek vračil vozovnic – zaradi spremenjene organizacije prometa. Stroški prevozov migrantov s posebnimi potniškimi vlaki so do 21. decembra dosegli vrednost 3,8 milijona evrov”.

Vlaki in avtobusi, ki prevažajo migrante, niso udeleženi v rednem prometu
V odgovoru na naša vprašanja so na SŽ tudi povedali, da so Slovenske železnice za prevoze migrantov namenile več kot dvajset potniških vagonov in dve elektromotorni garnituri. Omenjeni vagoni, potniški garnituri ter avtobusi so namenjeni izključno prevozom migrantov in v rednem prometu ne vozijo.

“Vsekakor bo treba vse potniške garniture, s katerimi prevažamo migrante, po končani migracijski krizi temeljito prenoviti. Celotna investicija je ocenjena na okrog osem milijonov evrov,” so pojasnili na Slovenskih železnicah.

Migrantska kriza in bizarni odzivi Cerarjeve vlade
Se še spomnite nekaj mesecev nazaj, ko je vlada s Cerarjem na čelu zatrjevala, da ne potrebujemo “ograje” in kritizirala Madžarsko, kako je nehumana? Oktobra pa se je zgodilo tisto, kar so pričakovali vsi, razen naše vlade.

Madžarska je zaprla mejo s Hrvaško, kar je pomenilo, da se bo ves migrantski val usmeril proti Sloveniji. Cerar je takoj sklical svet za nacionalno varnost, odobril “tehnična ovire” in in hkrati prepričeval javnost, da tehnične ovire ne pomenijo bodečih ograj, kot jih je postavila Madžarska

Ograja in prevoz migrantov kar na račun davkoplačevalcev
Nato so začeli migranti prihajati v vse večjih skupinah. Hrvaška nam je na mejo pošiljala nabito polne avtobuse. Od takrat je v Slovenijo vstopilo že 366.432 migrantov. Nato je sledila ograja na Štajerskem, ograja na Primorskem, sedaj pa vlada postavlja žico na celotni slovenski južni meji.

Dejstvo je, da se prevozi migrantov plačujejo iz proračuna, vendar pa to ni nič v primerjavi s popolno uničenimi prevoznimi sredstvi. Kdo bo plačal škodo, ki so jo migranti povzročili na slovenskih vlakih, avtobusih in zbirnih centrih? Vlada molči, nam pa se vedno bolj dozdeva, da bomo vse spet pokrili davkoplačevalci.

Fotogalerija: Grozljivo razdejani in umazani vlaki po prevozu migrantov 1

Fotogalerija: Grozljivo razdejani in umazani vlaki po prevozu migrantov 2

Fotogalerija: Grozljivo razdejani in umazani vlaki po prevozu migrantov 3

Fotogalerija: Grozljivo razdejani in umazani vlaki po prevozu migrantov 4

Fotogalerija: Grozljivo razdejani in umazani vlaki po prevozu migrantov 5

Fotogalerija: Grozljivo razdejani in umazani vlaki po prevozu migrantov 6

Fotogalerija: Grozljivo razdejani in umazani vlaki po prevozu migrantov 7

Fotogalerija: Grozljivo razdejani in umazani vlaki po prevozu migrantov 8

Fotogalerija: Grozljivo razdejani in umazani vlaki po prevozu migrantov 9

Fotogalerija: Grozljivo razdejani in umazani vlaki po prevozu migrantov 10

Fotogalerija: Grozljivo razdejani in umazani vlaki po prevozu migrantov 11

A. R.