Srhljivo pričanje o dogajanju pred umorom: “S tresočim glasom me je prosil, če bi se dobila.”

Foto: Twitter

S tresočim glasom me je prosil, če bi se dobila.” Stiske nikoli ni povezoval z Novičem. “Mene bodo ustrelili in bom umrl pred tabo,” je pokojni direktor Kemijskega inštituta Janko Jamnik pred smrtjo dejal sindikalnemu zaupniku Kemijskega inštituta Muharemu Husiću. 

V nadaljevanju sojenja zaradi uboja direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika je sodišče zaslišalo več prič. Predstavnik Telekoma je razložil delovanje baznih postaj, preko katerih je povezano mobilno omrežje, in sodišču pojasnil, da je na istem naslovu možen preklop več baznih postaj, saj naj bi le-te zaznale signal z njegovega mobilnega telefona v bližini kraja umora. Preklop je odvisen od razmer na mikrolokaciji.

S tresočim glasom me je prosil, če bi se dobila
Sindikalni zaupnik Kemjiskega inštituta Muharem Husić je opisal dogajanje na novoletni zabavi, ko je bil usodnega dne ubit Jamnik. Ta je dejal, da je Jamnik na zabave vedno zamujal in je tja prišel med 19.30 in 19.45. Z obtoženim Milkom Novičem se poznata že od leta 1982, vendar ga ni opisal kot agresivnega človeka. “Zadnji mesec je bil Jamnik nekoliko odsoten, saj ni odgovarjal na elektronsko pošto,” je povedal Husić. Kot je danes dejal na pričanju, ga je pred usodnim dogodkom Jamnik s tresočim glasom prosil, če bi se dobila, vendar stiske ni nikoli povezoval z Novičem. “Mene bodo ustrelili in bom umrl pred tabo,” je Jamnik pred smrtjo zaupal Husiću.

Novič ni bil fizično agresiven, temveč verbalno
Da je imel Novič slabe odnose z zaposlenimi in se je včasih grdo izražal, pa je dejal raziskovalec s Kemijskega inštituta. Po njegovih besedah je Novič medsebojne odnose s sodelavci večkrat komentiral z zaničljivimi izrazi, vendar ni bil fizično agresiven, temveč zgolj verbalno. Novič je delal tudi raziskave z eksplozivi, a projekta zaradi izredne odpovedi delovnega razmerja ni končal.

Naročil mi je izprazniti predal, če se mu kaj zgodi
Jamnikova tajnica, ki je na inštitutu z njim sodelovala zadnjih sedem let, je svojega šefa opisala kot strogega človeka jasnih ciljev, ki je veliko zahteval od zaposlenih. A v zadnjem letu je opazila, da je njegovo obnašanje močno spremenjeno, zaklepal je pisarno in postajal bolj zaprt. Vedela je, da je tarča različnih anonimnih pisem. “Enkrat mi je omenil, da ima v pisarni predal, ki ga moram izprazniti, če se mu kaj zgodi, vendar je bil predal ob policijski preiskavi že izpraznjen,” je čudno naključje omenila Jamnikova tajnica, ki je opisala še opažanje zadnjega dneva, ko je bil Jamnik še živ: “Takrat je bil zelo nervozen in stalno je visel na telefonih.

V Noviču ne vidi krivde
Še ena priča z inštituta je Noviča opisala kot človeka trdnih stališč in trme, vendar v njem krivde ni videla. “Vedno je povedal, kar ga je težilo, in vedno se je tudi podpisal pod svoje stališče,” je še komentiral Novičeva pisma, ki jih je ta pošiljal zaposlenim na inštitutu. “Jamnik se prav tako ni nikoli bal Noviča in v njem ni videl grožnje,” je dodala priča.

M. P.