fbpx

Pestro dogajanje: Kar 59 nezakonitih prehodov (največ) beležili policisti PU Koper! V Kosezah pri Ilirski Bistrici prijeli taksista, ki je nezakonito prevažal 5 turških državljanov!

Slika je simbolična, (Foto: Twitter)

Policijska poročila vedno znova dokazujejo, da nadzor na mejah ni niti približno zadosten. Zadnji vikend je bil še posebej aktiven za policiste Policijske uprave Koper, ki so od petka, 31. maja, od 6. ure do ponedeljka, 3. junija, do 6. ure beležili kar 59 nezakonitih prehodov slovensko-hrvaške državne meje. Med prestreženimi migranti je bilo največ državljanov Pakistana, Afganistana in Turčije. Policijska uprava Novo mesto podatkov o nezakonitih prehodih še ni posredovala v javnost.

Največ migrantov so prijeli policisti iz Policijske postaje Koper, in sicer kar 32, 22 migrantov so prijeli policisti Policijske postaje Ilirska Bistrica in 5 migrantov policisti Policijske postaje Kozina. 5 migrantov je zaprosilo za mednarodno zaščito, 4 migranti so bili nastanjeni v center za tujce, 5 migrantov je bilo po obravnavi izpuščenih. Iz policijskega poročila je razvidno, da je bilo 33 migrantov vrnjenih hrvaškim varnostnim organom, 12 pa jih bo vrnjenih po zaključenih postopkih.

Slovenec s taksijem prevažal turške državljane
Policisti Policijske postaje Ilirska Bistrica obravnavajo slovenskega državljana zaradi suma kaznivega dejanja na podlagi 308. člena kazenskega zakonika. V soboto, 1. junija, ob 18.30 so namreč policisti v Kosezah pri Ilirski Bistrici ustavili taksi, ki ga je vozil Slovenec, poleg njega pa je bilo v vozilu še pet turških državljanov (med njimi je bil en otrok). Pridržanemu 30-letniku sledi kazenska ovadba, migranti pa so zaprosili za mednarodno zaščito in so bili odpeljani v prostore azilnega doma. Zaradi nezakonitih prehodov so obravnavali 41 Pakistancev, 7 Afganistancev, 5 Turkov, 2 Kanadčana, 2 Nemca, 1 Iračana in 1 Hrvata.

Foto: EPA

Pestro tudi na PU Maribor
Na Policijski upravi Maribor so v soboto obravnavali tri skupine ilegalcev. V prvi skupini so bili 2 Iračana in 4 državljani Alžirije, v drugi skupini so bili ena državljanka Nemčije in 6 Iračanov, v tretji skupini pa 3 državljani Alžirije. V zadnjih 24 urah so policisti na območju središča ob Dravi obravnavali dva primera nezakonitega prehajanja državne meje. Ob tem so bili prijeti štirje državljani Maroka. Vsi so med postopkom zaprosili za mednarodno zaščito, zato so bili odpeljani v ljubljanski azilni dom. Ob tem je potrebno omeniti, da so policisti oglobili dva državljana Bosne in Hercegovine, ki sta z avtomobilom prestopila državno mejo na prehodnem mestu v Paradižu, kjer mejnega prehoda ni. Policistom sta povedala, da sta se za ta prehod odločila, ker sta ocenila, da je na mejnem prehodu Gruškovje prevelika gneča.

Foto: Twitter

Med vikendom je bilo zaznati najbolj pestro dogajanje na območju Policijske uprave Murska Sobota. Policist in vojak sta namreč v soboto zjutraj lovila srbskega državljana, ki je nezakonito prevažal 3 državljane Indije in 3 državljane Bangladeša. Voznik avtomobila je šele po 500 metrih vožnje ustavil vozilo in zbežal iz avtomobila. Čeprav je pobeglega policist spravil na tla, je pobegli udaril nazaj, saj je očitno poznavalec borilnih veščin, poroča STA. Ker je Srb vnovič nadaljeval z begom, je bil policist prisiljen izstreliti dva opozorilna strela.

Iz Policijske uprave Ljubljana poročajo, da so policisti v na svojem območju obravnavali 3 migrante, in sicer 2 alžirska državljana in enega državljana Maroka. Vsi prijeti so zaprosili za mednarodno zaščito.

H. M.