fbpx

Tajkun Stojan Petrič ovaden – Mu bo članstvo v Forumu 21 spet nudilo imuniteto pred obsodbo?

Foto: STA

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je po preiskavi domnevnega milijonskega oškodovanja pri prevzemu družbe Etra po neuradnih podatkih POP TV kazensko ovadil Stojana Petriča, ki lastniško obvladuje koncern Kolektor, in še štiri osumljene. Očitajo jim zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Petrič je sicer član Foruma 21, za njegove privržence pa je značilno, da kljub številnim sumom kriminalnih gospodarskih dejanj nikoli ne pride do obsodilne sodbe pred slovenskimi sodišči.

Po poročanju POP TV je neuradno končan en del preiskave domnevno spornega prevzema in sumljivih poslov pri prevzemu Etre. V prevzem naj bi bile vpletene številne družbe poslovnežev, povezanih s Petričem, ki naj bi z različnimi finančnimi prijemi kupili Etro, prevzem pa naj bi financiral Kolektor.

Direktor NPU Darko Majhenič je za televizijo dejal, da se obravnavani posli nanašajo na leti 2010 in 2011, protipravno pridobljena premoženjska korist iz kaznivih dejanj pa znaša po ocenah urada približno 1,8 milijona evrov.

Petrič je član Foruma 21, ki daje vsem obdolžencem imuniteto
Ovadbe so po neuradnih podatkih televizije doletele še nekdanje vodilne v koncernu Kolektor: Tomaža Kmecla, Uroša Stabeja, Petra Novaka in Metoda Smrekarja. Obravnavali naj bi jih na specializiranem državnem tožilstvu. Majhenič je pojasnil, da osumljencem očitajo domnevno zlorabo položaja v gospodarski družbi, pri čemer naj bi ravnali v nasprotju z določili zakona o gospodarskih družbah.

Vpleteni že od začetka kriminalističnih preiskav vse očitke zavračajo. Majhenič je za POP TV še dejal, da na podlagi zbranih obvestil domnevajo, da sta protipravno premoženjsko korist pridobili dve gospodarski družbi. Po neuradnih podatkih naj bi bili to družbi Petra Novaka in Metoda Kmecla, je še poročal POP TV. Stojan Petrič je sicer član Foruma 21, ki ga vodi Milan Kučan.

Demokracija