fbpx

Pismi z grožnjami prejel tudi urednik Demokracije – ponosni naslednik komunistov je zagrozil: “Zaklali ti bomo družino, svinja!”

Grožnje s smrtjo so za nekatere skrajneže na levici očitno nekaj povsem normalnega in vsakdanjega. Verjetno tudi zato, ker se jih do sedaj niti ni kaj prida resno obravnavalo. Medtem ko nekatere strpajo v pripor zaradi dveh ali treh nestrpnih tvitov, ki niso direktno uperjeni v določeno osebo, se grožnje pripadnikom in simpatizerjem aktualne vlade, očitno jemlje zgolj kot del svobode do izražanja ali nekaj podobnega. Klasična delitev na prvo in drugorazredne je žal prisotna tudi na področju, kjer bi morala absolutno vladati ničelna toleranca, ne glede na stran.

Zjutraj smo že poročali o tem, da je soproga predsednika vlade Janeza Janše, Urška Bačovnik Janša, v Splošno bolnišnico Celje prejela grozilno pismo. Polpismen pošiljatelj je zagrozil: “Mi jo bomo zaklal ali sikiro obglavili otroke bomo ubili da nebodo nasledniki države Slovenije. Jebem ti mater.“ Za tiste, ki morda te spakedranščine ne razumejo – ženi in otrokom premierja je bilo zagroženo s smrtjo. Na priloženem “kolažu” je pisalo tudi “Zaklali bomo Urško”. Žal pa to danes ni edino grozilno pismo.

Odgovorni in glavni urednik Demokracije Jože Biščak je namreč na Facebooku zapisal, da so tudi oni danes prejeli grožnje, in sicer na uredništvo revije oziroma na družbo Nova obzorja. “Čeprav smo kot novinarji vajeni vseh mogočih groženj, tole postaja kar malce srhljivo,” je priznal Biščak in v dokaz dodal fotografije. “Zaklali ti bomo družino svinja,” se glasi grožnja, ki je bila poslana na uredništvo oziroma družbo Nova obzorja.

Mi smo kumunisti Mi bomo klali streljali, mi smo nasledniki zveza kumunistov Slovenija Jaz sem ponosni komonist slovenija 2. vojna v Sloveniji Mi smo zvesti nasledniki komonistov Sloveniji jebem vam mater!” Nekako tako se lahko razbere zapisano iz česar ni razbrati le to, da je pisala nepismena oseba, pač pa gre – več kot očitno – za močno neuravnovešeno osebo, ki bi nujno rabila strokovno obravnavo v psihiatrični ustanovi. Ne le zaradi vsebine, tudi zaradi načina, saj je vse skupaj nametano povsem brez repa in glave, večkrat ponovljeno, dosledne pa niso niti slovnične napake.

Pismi sta bili oddani včeraj v Miklavžu na Dravskem Polju, pošiljatelj pa očitno ni znal pravilno napisati niti naslova, ulica je bila namreč zapisana Linhertova namesto Linhartova.

Na prvi pogled je razvidno, da so bile tako grožnje premierjevi soprogi kot tudi grožnje uredniku Demokracije napisane z istim pisalom. Za strokovno mnenje smo prosili grafologa in sodnega izvedenca Boruta S. Pogačnika. Ta nam je pojasnil, da se pisma lahko analizira semantično, poleg tega pa je na Nacionalnem forenzičnem laboratoriju oddelek za preiskave dokumentov oziroma sektor za grafološke preiskave. Oddelek opravlja tudi preiskave rokopisov z namenom ugotavljanja istovetnosti oziroma neistovetnosti dveh ali več rokopisnih zapisov, s čimer je mogoče odkriti avtorja zapisa. Pisma bodo seveda poslana v preiskavo.

Sara Bertoncelj