fbpx

Po okužbi policista z garjami Anja Žibert Bah sprašuje vlado: Kakšne ukrepe bosta za zaščito policistov sprejela Šabeder in Poklukar?

Slika je simbolična (vir: twitter)

Prejšnji teden je javnost razburila novica, da se je po podatkih Sindikata policistov Slovenije policist s Policijske postaje Šentjernej v zadnjih tednih v postopku z ilegalnimi migranti okužil z garjami. Poslanka SDS Anja Bah Žibert je zdaj na ministra za zdravje Aleša Šabedra in na ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja naslovila pisno poslansko vprašanje, v katerem jo zanima, kakšni konkretni ukrepi bodo sprejeti za primerno zaščito policistov, ki varujejo našo južno mejo in ob stikih z ilegalnimi migranti vsakodnevno tvegajo tako svoja življenja kot svoje zdravje?

V Sindikatu policistov Slovenije so se seznanili s primerom policista Policijske uprave Novo mesto s Policijske postaje Šentjernej, ki naj se v zadnjih tednih okužil z nalezljivo boleznijo garje. Policist naj bi se, kot je prejšnji teden poročal portal e-Maribor nalezel v postopku z ilegalnimi migranti. Po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdrave inkubacijska doba traja 2-6 tednov, prenaša pa se s tesnim telesnim stikom. Ob tem se zastavlja vprašanje, ali so bili ukrepi ustrezni in sprejeti pravočasno. Obenem velja izpostaviti, da se mora po informacijah Nacionalnega inštituta za javno zdravje zdraviti celoten kolektiv, kjer so se garje pojavile. Prav tako se morajo izvesti vsi ukrepi za preprečitev nadaljnjega prenosa, kar naj ne bi bilo storjeno.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert glede primera na Poklukarja in Šabedra naslovila poslansko vprašanje
Poslanka Slovenske demokratske stranke Anja Bah Žibert je zdaj na ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja in ministra za zdravje Aleša Šabedra naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z zagotavljanjem zdravstvene varnosti policistov ob stikih z ilegalnimi migranti. “V zvezi z migrantsko krizo vse prepogosto puščamo precej ob strani vprašanje nevarnih bolezni, ki jih s seboj prinašajo ilegalni migranti, ter posledično primerne zdravstvene zaščite vseh, ki pridejo v stik z njimi. V zvezi s tem sem na Vlado Republike Slovenije nedavno že postavila pisno poslansko vprašanje, kakšne posebne aktivnosti je sprejela, vezane na zdravstveno zaščito policistov, ki so v stiku z ilegalnimi migranti,” uvodoma pojasnjuje Bah Žibertova.

Anja Bah Žibert (Foto: STA)

Nekaj je, kar je napisano na papirju v pisarni, nekaj pa dejansko stanje
Kot poudarja Bah Žibertova je nekaj, kar je napisano na papirju v pisarni, nekaj pa dejansko stanje, ki se kaže na terenu: “Vprašanje je tudi pravočasnost in ustreznost ukrepov. V tem tednu smo namreč v medijih lahko vnovič brali, da so se predstavniki Sindikata policistov Slovenije ponovno seznanili s primerom policista PU Novo mesto (PP Šentjernej), ki se je v preteklih dneh okužil z nalezljivo boleznijo garje.”

V zvezi z dogodkom Bah Žibertova od ministrov pričakuje pojasnila glede sledečih vprašanj:
1. Ali držijo navedbe, da se je policist PU Novo mesto (PP Šentjernej) v preteklih dneh okužil z nalezljivo boleznijo garje ob stiku z ilegalnimi migranti?
2. Ali je bil identificiran klicenosec nalezljive bolezni, za katero je zbolel policist, ter kje se nahaja?
3. Na kakšen način je prišlo do okužbe policista?
4. Kakšne ukrepe je povzelo Ministrstvo za notranje zadeve oziroma Policija kot pristojna za varnost in zdravje pri delu v konkretnem primeru?
5. Ali se je uvedlo zdravljenje celotnega kolektiva, kjer so se pojavile garje, skladno z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdrave?
6. Ali ima policist priznano 100 % bolniško odsotnost?
7. Ali so bili izvedeni ukrepi skladno z Zakonom o varnosti in zdravju pri delu?
8. Ali so bili preventivnih ukrepov deležni družinski člani policista oziroma osebe, s katerimi živi, in kdo nosi stroške?
9. Kakšne konkretne ukrepe boste sprejeli za primerno zaščito policistov, ki varujejo našo južno mejo in ob stikih z ilegalnimi migranti vsakodnevno tvegajo tako svoja življenja kot svoje zdravje?

Rok Krajnc