fbpx

Po pogrebu dveh sirskih migrantov na Žalah naročili taksi za Benetke, a je taksist v strahu zavrnil prevoz čez mejo – azilni dom in migranti so se pritožili na taksi službo?!

Foto: STA

Potem ko je prejšnji teden odjeknila novica o nesreči na primorski avtocesti, v kateri sta v avtu tihotapca umrla dva nezakonita migranta iz Sirije, so se v Islamski skupnosti odločili plačati pogreb na ljubljanskih Žalah. Po pogrebu so, sodeč po objavah na Facebooku, poklicali dva taksija, da bi sorodnike umrlih migrantov, ki živijo na Malti, odpeljala v Benetke. Ker pa sta voznika taksija prevoz migrantov zavrnila, da ne bi imela težav s policijo, so iz azilnega doma o zadevi obvestili taksi službo. Zaokrožil pa je tudi zapis ogorčenega Ahmeda, ki je bil priča situaciji. A kdo bi taksiste obsojal, ko so videli skupino migrantov, ki želijo čez mejo?! Kot vidimo v raznih zgodbah, so migranti pri svojih prečkanjih izjemno “iznajdljivi”, taksisti pa imajo pogosto težave s policisti ravno zaradi njih.

Sorodniki dveh umrlih ilegalnih migrantov iz Sirije so naročili prevoz pri znani taksi službi Metro. Ko sta voznika dveh taksijev prispela na Žale, sta uvidela, da gre za migrante, zato sta prevoz zavrnila. Iz tega razloga se je pojavil zapis na družabnem omrežju Facebook, ki ga je zapisal Ahmed: “Zaradi tega so sorodniki preminulih zamudili prevoz v Benetke in zato let na Malto. Želimo se pritožiti zaradi takse službe Metro.”

Na ta zapis se je odzval taksist, ki je trdil, da jih je peljal, in ob tem dodal, da jih je opozoril, da se vozniki taksijev bojijo voziti migrante, ker naj bi nekateri zaradi tega pristali tudi v zaporu. Na dogajanje se je odzval tudi Dušan Nikolić iz podjetja Metro, poročajo Slovenske novice, in povedal, da ga je azilni dom seznanil s situacijo na Žalah. Poudaril je, da so zanje vsi potniki enaki, ne glede na narodnost in barvo kože, poleg tega pa še nikoli ni slišal niti besede o tem, da bi kdo voznikom taksijev dajal navodila, naj ne vozijo nezakonitih migrantov.

Foto: iStock

Taksisti od migrantov ne morejo zahtevati osebnih dokumentov
O zadevi naj se še ne bi pomenil z voznikoma, ki sta zavrnila prevoz, je pa dodal, da predvideva, zakaj je prišlo do nastale situacije, saj se vozniki taksijev nemalokrat znajdejo v nelagodnem položaju. Po besedah Nikolića za Slovenske novice je med zaposlenimi splošno znan podatek, da mnogi migranti želijo imeti prevoz do Nove Gorice, od koder se potem odpravijo čez mejo. S policisti imajo tako taksisti precej težav, saj se lahko hitro znajdejo v situaciji, ko zaradi postopkov glede prevažanja migrantov lahko pride tudi do večurnih zamud. Vozniki taksija namreč nikoli ne morejo vedeti, ali prevažajo nezakonite migrante ali pa turiste, saj nimajo pooblastil za njihovo legitimiranje.

Taksist migranta ne sme peljati čez mejo, lahko ga pa do meje?!
Iz generalne policijske postaje so sporočili, da taksisti “zakonske podlage za preverjanje, koga vozijo, nimajo, so pa lahko, tako kot vsak drug storilec, preganjani in sankcionirani za storitev prekrška pomoči pri nezakonitem vstopu, tranzitu ali bivanju v skladu z določili zakona o tujcih ali kaznivega dejanja nezakonitega spravljanja tujcev čez mejo oziroma njihovega prevažanja v skladu z kazenskim zakonikom, v kolikor se potrdi njihovo naklepno ravnanje”. Glede na odgovor si lahko torej razlagamo, da nastopi težava, če bi taksist migranta prevažal čez državno mejo, ne pa, če ga vozi iz enega konca države v drug konec? Naj razume, kdor more.

Slika je simbolična. (Foto: YouTube)

Na tem mestu je treba še omeniti, da je znano, da so za pogreb dvojice plačali v Islamski skupnosti, pokopali pa so ju, kot je že prej omenjeno, na ljubljanskih Žalah. Kaže, da ljubljanskemu županu pokojna migranta iz Sirije ne gresta toliko v nos, da jima pokopa ne bi dovolil. Povsem drugače je bilo namreč v primeru najdbe posmrtnih ostankov 53 Romov, ki so bili po mnenju strokovnjakov “preventivno pobiti” in spadajo med žrtve posebej okrutnega komunističnega nasilja. Njihov pokop je namreč mestna občina zavrnila z izgovorom, da so Žale namenjene le za “potrebe” občank in občanov Ljubljane. V glavnem mestu torej ni prostora za žrtve komunizma, ki so bile pobite na obrobju, očitno pa je zgodba drugačna v primeru, ko gre za migranta.

Hana Murn