fbpx

Poletje gre h koncu, invazija ilegalcev pa se nadaljuje! Ta konec tedna so jih ujeli prek 150 in dva tihotapca!

Fotografija je simbolična. (Foto: Twitter)

Da se poletje poslavlja, očitno ne pomeni, da se končuje tudi masovna invazija ilegalcev, ki se v zadnjih mesecih le še stopnjuje. Tudi minuli konec tedna so bili policisti po vsej državi precej zasedeni z ilegalci, skupaj so jih namreč ujeli kar 152. Od tega so jih pri poskusu nelegalnega prehoda meje ali po prehodu meje kar 64 prijeli na območju PU Novo mesto, 43 na območju ljubljanske policijske uprave, na območju PU Koper 38, na območju PU Celje 7 in na območju PU Maribor 2. Prav tako so ujeli dva tihotapca, in sicer na Tepanju ter na Kozini.

Ta konec tedna so bili najbolj zasedeni policisti novomeške policijske uprave, ki so od zadnjega poročanja prijeli 57 tujcev, za katere se je v postopkih izkazalo, da so državno mejo prestopili ilegalno. Še sedem jih je poskusilo mejo prestopiti na mejnih prehodih s skrivanjem pod tovornjaki in vlakom. Od tega so že v petek zjutraj pri Semiču prijeli pet državljanov Alžirije. V Rožnem dolu so v nedeljo zjutraj prijeli pet državljanov Indije, tri državljane Pakistana in državljana Bangladeša. Dopoldne istega dne so prijeli pet državljanov Eritreje in državljana Sudana v Dolenji vasi pri Črnomlju. Posamezne tujce, zalotene pri ilegalnem prečkanju državne meje (oziroma se je v postopku izkazalo, da so državno mejo prestopili izven mejnih prehodov), so policisti prijeli še v naseljih oziroma bližini naselij: cesta proti Koprivniku (območje PP Kočevje), Regrča vas, Slovenska vas, Gaber, Žvirče, Črmošnjice, Potok, Trebnje, Mostec, Podlog, Metlika, Pristava pri Leskovcu in Križevska vas.

Invazija se je na tem območju nadaljevala tudi v soboto, že zjutraj so pri mejni kontroli tovornega vozila na Obrežju policisti pod prikolico odkrili dva državljana Afganistana, ki sta se tako želela izmakniti mejni kontroli. Na mejnem prehodu za mednarodni železniški promet so v soboto popoldne pod lokomotivo, ki je pripeljala iz Hrvaške, odkrili dva državljana Alžirije, ki sta se tam skrila, da bi prišla v Slovenijo mimo mejne kontrole. V soboto popoldne so na tovornem vozilu na mejnem prehodu za mednarodni promet Obrežje v tovornem prostoru tovornjaka, ki je pripeljal na vstop v državo, odkrili še tri državljane Afganistana.

Foto: STA

Na območju PU Ljubljana ulovili kar 43 ilegalcev
Posebej napeto je bilo ta konec tedna na območju ljubljanske policijske uprave, kjer so policisti med opravljanjem nalog varovanja državne meje v Kočevju prijeli 31 tujcev (državljane Afganistana, Pakistana, Bangladeša in Indije), ki so nezakonito prestopili državno mejo. Postopki policistov s tujci še niso zaključeni. Pri opravljanju nalog varovanja državne meje so policisti v Kočevju, Starem Logu in Slavskem Lazu tudi v nedeljo prijeli 6 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo, prav tako pa so imeli v postopku še 6 tujcev v Ljubljani, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Šlo je za državljane Maroka, Alžirije in Afganistana. Postopki s tujci še niso zaključeni.

Foto: STA, Twitter

Na območju PU Koper odkritih 38 ilegalcev
Tudi na območju PU Koper je bilo precej pestro, tam so policisti od petka od 6. ure do ponedeljka do 6. ure obravnavali 38 oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo med Hrvaško in Slovenijo. Policisti PP Ilirska Bistrica so obravnavali 21 oseb, PP Kozina 12 ter PP Piran 5 oseb. 12 oseb je izrazilo namero, da bodo v Sloveniji zaprosile za mednarodno zaščito in so bile odpeljane v azilni dom, preostali tujci so bili po končanih postopkih vrnjeni hrvaškim varnostnim organom. Prav tako so na Kozini ustavili vozilo Kia Sportage, v katerem so bili voznik, 21-letni državljan Srbije, in 4 nelegalni migranti, državljani Eritreje. Državljanu Srbije je bil odrejen pripor. Glede na državljanstvo so ujeli 13 Sircev, 11 Pakistancev, 8 Afganistancev, 4 Eritrejce in po enega Alžirca in Iranca.

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

V soboto občan na Tepanju opazil tihotapca, ki je prevažal 7 ilegalcev iz Bangladeša
Iz PU Celje poročajo, da je njihove policiste v sobotnih jutranjih urah občan obvestil, da je v Tepanju opazil, da je iz osebnega vozila hrvaških registrskih številk izstopilo več ljudi, najverjetneje ilegalnih migrantov. Voznik, kasneje je bilo ugotovljeno, da gre za 35-letnega srbskega državljana, je zaradi poškodbe vozila zapeljal z avtoceste in v naselju na območju Tepanja odložil 7 državljanov Bangladeša ter odpeljal. Kmalu po dejanju so mu odvzeli prostost in ga pridržali. Vsi tujci so zaprosili za mednarodno zaščito. Policija se občanu, ki jih je o dogajanju obvestil, iskreno zahvaljuje.

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

Še dva ilegalca so ujeli policisti mariborske policijske uprave, in sicer Turka, ki sta na zeleni meji prestopila državno mejo med Hrvaško in Slovenijo. V Žetalah so ju prijeli policisti PP Podlehnik. Oba bodo vrnili hrvaškim varnostnim organom.

Rok Krajnc