fbpx

Policija brez milosti oglobila reševalca na nujni vožnji, ki se je hudo ponesrečil: 250 evrov in 3 kazenske točke

Junijska nesreča motorista reševalca na nujni vožnji na križišču med Dunajsko in Tivolsko cesto. Foto: STA.

Iz policije so sporočili, da je prekrškovni postopek zoper voznika reševalca na motornem kolesu, ki je bil na poti na kraj nesreče in tako na nujni vožnji, zaključen. Reševalcu, ki je ob tem prevozil rdečo luč in povzročil prometno nesrečo na križišču Slovenske in Dunajske ceste v Ljubljani, v kateri se je sam huje poškodoval, so izdali plačilni nalog zaradi neupoštevanja znaka rdeče luči. Izrečena mu je bila globa v višini 250 evrov, dobil pa je tudi 3 kazenske točke.

Naj spomnimo. Reševalec je pri vožnji po Trgu OF uporabljal posebne svetlobne in zvočne znake, modro luč in zvočni znak. Ko je pripeljal do križišča s Slovensko cesto, je z vožnjo nadaljeval naravnost skozi križišče proti Tivolski cesti ter trčil v osebno vozilo 30-letnega voznika, ki je  takrat pripeljal iz smeri Tivolske ceste ter v križišču zavijal levo na Dunajsko cesto. V nesreči je motorist utrpel hude poškodbe in je bil z reševalnim vozilom odpeljan v klinični center v Ljubljani, medtem ko se voznik avtomobila v prometni nesreči ni poškodoval.

Kot smo že poročali, sta po junijski nesreči sekcija reševalcev v zdravstvu in zbornica zdravstvene ter babiške nege vložili pobudo za spremembo 101. člena zakona o pravilih cestnega prometa, ki bi izrecno določila, da voznikov na nujni vožnji ne bi več kaznovali za prometni prekršek v primeru prometne nesreče. Bi pa še vedno ostali kazensko in odškodninsko odgovorni, če bi se izkazalo, da so s svojo vožnjo storili kaznivo dejanje.

Na podlagi njihove pobude je NSi v parlamentarni postopek vložila “mini” novelo zakona o pravilih cestnega prometa, ki pa ni dobila zadostne podpore. Zanjo je glasovalo 30, proti njej pa 49 poslancev. Med drugim je spremembo zakona podprla tudi največja parlamentarna stranka SDS, v kateri so menili, da že obstoječi zakon v 101. členu govori, da vsem voznikom, ki so na nujni vožnji, dejansko ni treba upoštevati pravil cestnega prometa, ampak ko se zgodi prometna nesreča, pa so za to praviloma odgovorni, tako osebno kot tudi s svojim premoženjem.

T. F.