fbpx

Policija izvaja hišne preiskave na območju Celja in Maribora, dva pridržali

Fotografija je simbolična. Foto: STA

S celjske policijske uprave so sporočili, da so tamkajšnji policisti že pred meseci prišli do operativnih podatkov, da nekdo od zaposlenih v enem izmed  podjetij na območju Celja, kjer opravljajo tehnične preglede, prejema podkupnine.

Kriminalisti so zaradi dokazovanja in potrditve operativnih podatkov na podlagi odredb tožilstva in sodišča pri preiskavi kaznivih dejanj poleg klasičnih izvajali tudi prikrite preiskovalne ukrepe. “Pri preiskavi so ugotovili, da 59-letni moški, doma z območja Celja, sprejema denar, v zameno pa izpolni zapisnik o tehnično brezhibnem vozilu, četudi vozilo ni tehnično brezhibno. Zaznali so tudi primere, ko je oseba izpolnila zapisnik o opravljenem tehničnem pregledu ter brezhibnosti vozila, čeprav vozila na tehničnem pregledu sploh ni bilo,” je sporočila Milena Trbulin, predstavnica za odnose z javnostmi Policijske uprave Celje.

Celjski kriminalisti so letošnjega 5. maja opravili osebno preiskavo osumljenega in zasegli dokumentacijo v prostorih, kjer opravljajo tehnične preglede. V zvezi s temi kaznivimi dejanji ter v povezavi z nekterimi drugimi kaznivimi dejanji pa danes na območju Celja in Maribora poteka več hišnih preiskav.

Trbulinova namreč pojasnjuje, da obstaja sum, da so osebe, ki so povezane z izvrševanjem korupcijskih kaznivih dejanj, izvrševale tudi kazniva dejanja tihotapstva. “Pri teh preiskovalnih opravilih smo danes zasegli večjo količino tobačnih izdelkov in odvzeli prostost dvema osebama, ki sta se v policijskem pridržanju.”

Za kaznivo dejanje jemanje podkupnine je po 261. členu Kazenskega zakonika zagrožena kazen od enega do osmih let zapora, za kaznivo dejanje tihotapstva pa je po 2. odstavku 250. člena zagrožena zaporna kazen od enega do desetih let.

Sicer pa v tem primeru, ki ga preiskuje policija, niso sporne zgolj podkupnine in njihova višina. Policijo bolj skrbi predvsem dejstvo, da so bila zaradi omenjenih dejanj v cestnem prometu udeležena vozila, ki niso bila tehnično brezhibna. To pa bi lahko vodilo do izjemno tragičnih posledic, tudi najhujših prometnih nesreč.

M. S.