Skoraj 200-odstotni porast posilstev žensk s strani storilcev iz tretjih držav

Foto: Freepik

“V letošnjem letu je bilo samo do konca septembra posiljenih že 19 žensk s strani storilcev iz tretjih držav. Gre torej za skoraj 200-odstotni porast,” so za Družino potrdili z Generalne policijske uprave. Porast kriminala in posilstev s strani migrantov so odgovornost vlade, ki že od nastopa na oblast ne sprejema konkretnih ukrepov s strani migrantske politike, nasprotno, Golobova vlada jim še odpira vrata.

Kljub trudu osrednjih in levih medijev, da javnosti prikrijejo posledice (ne)ukrepanja Golobove vlade v zvezi ilegalnimi migranti, so te postale preveč očitne, da bi jih lahko še vedno prikrivali. Po nedavnem dogodku, ko so štirje migranti v Ljubljani napadli par, mladenko pa posilili, se je v javnosti znova odprla burna razprava o porastu kriminala in posilstev, kar pa je tokrat potrdila tudi policija, ki pravi, da je število posilstev do konca septembra v primerjavi z lanskoletnimi podatki naraslo za skoraj 200 odstotkov.

Po dogodku v preteklem koncu tedna, ko so štirje migranti v podhodu za Bežigradom v Ljubljani napadli par, je dogodek potrdila policija, v javnosti pa se je odprl diskurz o morebitnem porastu kriminala in posilstev. Ljudje so namreč opazili, da Ljubljana ni več varna, kot je bila, o tem pa je bilo veliko govora tudi na družbenem omrežju X. Zakaj so osrednji mediji o tem poročali malo ali skoraj nič, si lahko razlagamo le tako, da so želeli prikriti neuspeh Golobove vlade pri ukrepanju s strani migrantov, pa čeprav za ceno življenj ljudi. A številke in dejstva so preglasna, saj so z Generalne policijske uprave potrdili, da Ljubljana postaja vse bolj nevarno mesto, poroča Družina.

Posilstva med priseljenci narasla iz 7 na 19
Zaskrbljujoč je velik porast posilstev, ki so jih letos zagrešili priseljenci iz tretjih držav. Leta 2022 je policija obravnavala sedem posilstev, ki so jih zagrešili trije državljani BIH, dva državljana Kosova, eden iz Severne Makedonije, en storilec pa je ostal neznan. Letos je bilo samo do konca septembra posiljenih že 19 žensk s strani storilcev iz tretjih držav. Letos do konca septembra so na Generalni policijski upravi sicer obravnavali 56 posilstev, največ v Ljubljani, sledi Kranj. V dveh tretjinah vseh primerov so storilci državljani Slovenije, manjši odstotek je državljanov ostalih evropskih držav. Nekaj manj kot tretjina je državljanov t. i. tretjih držav, med njimi so večinoma državljani Bosne in Hercegovine, Srbije, Maroka in Alžirije.

Slika je simbolna. (Foto: iStock)

Ljubljana vedno manj varna
Pri pregledu stanja javne varnosti so namreč ugotovili, da so mestne enote policije na območju Mestne občine Ljubljana v zadnjih štirih mesecih leta 2023 skupaj obravnavale 4.184 kaznivih dejanj, kar je v primerjavi s predhodnim letom za 4,9 odstotka več (primerjalno z istimi meseci v letu 2022). Od julija dalje policisti Policijske uprave Ljubljana na določenih območjih, ki jih sproti prilagajajo situaciji, izvajajo poostrene nadzore: več jih je ponoči in na lokacijah, kjer je pričakovati večje število ljudi. Eden izmed dejavnikov, ki ga pri oceni varnostnih razmer upoštevajo, je tudi število oseb, nastanjenih v azilnem domu, je za Družino sporočil predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija.

Ljubljana, Prešernov trg.

Tokrat je nedavno posilstvo odprlo javno debato, vendar to ni osamljen dogodek. Spomnimo. V začetku septembra smo prejeli neuradno informacijo, da so migranti pri pregledu vlaka poškodovali slovenskega policista, ki je moral pomoč poiskati v bolnišnici. O tem dogodku slovenska policija ni poročala. Po objavi informacije in poizvedovanju pri policiji, je bil dogodek potrjen. 27. avgusta letos je migrant na Tržaški cesti v Ljubljani posilil žensko, šlo je za 34-letnega Alžirca, ki mu je bila tudi odvzeta prostost.

 Se pa tudi ob omenjenih dogodkih resno postavlja vprašanje, zakaj to niso novice na prvi strani osrednjih medijev in zakaj se zdi, da delujejo “proti” ljudem, namesto da bi jih obveščali. Namesto da bi ljudi policija skupaj z mediji preventivno zaščitila in jih obveščala, na kaj paziti, odgovorni na policiji očitno delajo vse, da bi kriminal migrantov prikrili. Ena od možnosti seveda je, da gre za ukaz z vrha politike. Znano je namreč, da vlado vodijo stranke, ki s prihodi migrantov v Evropi bolj ali manj odkrito simpatizirajo, premier Robert Golob je nedavno celo izjavil, da bi jih bilo treba legalizirati.

A.H.