fbpx

Policija: Obstajala je realna možnost in velika verjetnost, da bi v kratkem prišlo do množičnega poboja

Foto: Policija

Vodja sektorja kriminalistične policije na kranjski policijski upravi Primož Donoša je na novinarski konferenci, ki jo je prenašal portal 24ur.com pojasnil, da je preiskovalni sodnik za osumljenca, ki naj bi načrtoval izvedbo načrtovanih umorov s strelnim orožjem, odredil pripor. Slovenski državljan je na temnem spletu naročil polavtomatsko pištolo, avtomatsko strelno orožje in več kosov streliva, iz ZDA v Slovenijo pa naj bi orožje pripotovalo v mikrovalovki – če ga ne bi že prej odkrili. Za vse skupaj je plačal okoli 5 tisoč evrov. Osumljenec, ki ga policija do sedaj še ni obravnavala, se aretaciji ni upiral.

Slovenska policija in ameriški varnostni organi so preprečili izvedbo načrtovanih umorov z orožjem, so sporočili s Policijske uprave (PU) Kranj. Dosedanje ugotovitve intenzivne kriminalistične preiskave so predstavili na popoldanski novinarski konferenci. Po poročanju Večera naj bi šlo za načrtovanje strelskega pohoda v šoli – slednjega na novinarski konferenci sicer niso potrdili, saj preiskava še poteka oziroma gre za varovanje osebnih podatkov. Zaradi občutljive narave informacij, tudi niso pojasnili, koliko je osumljenec star, identificirali so ga zgolj kot odraslo osebo. Povedali pa so, da so pri njem našli seznam ljudi, ki jih je hotel ubiti, njegov motiv pa je bilo maščevanje. Vse skupaj se je dogajalo v aprilu.

Po neuradnih podatkih Večera je srednješolec iz okolice Kranja, ki naj bi imel sicer težave v šoli, načrtoval strelski pohod. Na temnem spletu, t. i. darknetu, naj bi naročil več kosov orožja, kar so zaznali ameriški varnostni organi in o tem obvestili slovensko policijo, piše spletni portal. Na današnji novinarski konferenci sta sodelovala vodja sektorja kriminalistične policije na kranjski PU Primož Donoša in pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije na GPU Matjaž Jerkič. Naročeno orožje so, po besedah Policije, našli v mikrovalovni pečici, ki je bila zapakirana v poštnem paketu in naslovljena v Slovenijo, na domači naslov osumljenca. Osumljenec je naročil strelno orožje znamke Glock in Remington.

Vodja kriminalistične policije Donoša je pojasnil, da je pošiljko prestregel varnostni ameriški organ (NSA). O dogodku so obvestili slovensko policijo in zasegli orožje. Slovenski policisti so v kratkem času uspeli izslediti osumljenca ob čemer so tudi ugotovili, da je bil njegov namen množični poboj v javni ustanovi, motiv pa je bilo maščevanje njemu znanih oseb. “Obstajajo indici, da so bile možne tudi druge, naključne žrtve, in še dve drugi javni ustanovi,” je poudaril Donoša in pojasnil, da so osumljenca s sodelovanjem specialne enote prijeli na njegovem domu. “Slovenska policija je v sodelovanju z ameriškimi organi preprečila tragedijo,” je dejal Donoša. Jerkič  pa je povedal, da je osumljenec načrtoval več umorov. “V Sloveniji takšnega dogodka, ki bi se zgodil na javnem kraju, nismo še obravnavali. S kriminalistično preiskavo je bilo ugotovljeno, da je osumljenec naročilo opravil na temnem spletu. Ta osumljenim zagotavlja visoko stopnjo diskretnosti in anonimnosti, zato so tovrstne preiskave zelo zahtevne.

Sara Bertoncelj