fbpx

Policija ugiba, zakaj so psi do smrti pogrizli 71-letnico – Je njen sin mučil živali in jih pripravljal za pasje boje?

Foto: YouTube. Slika je simbolična.

Torkova tragedija na Mavrlenu pri Črnomlju, kjer so psi napadli in do smrti pogrizli 71-letnico, močno odmeva v slovenski javnosti. Ženska je namreč zaradi posledic pasjih ugrizov kmalu po prihodu v novomeško bolnišnico umrla, policija pa za zdaj dogodka ne obravnava kot kaznivega dejanja. Na dan pa prihajajo prve podrobnosti o razlogih za agresivno vedenje psov; žrtvin 40-letni sin je živali zadrževal v nemogočih življenjskih pogojih, saj so prebivali v prostorih brez svetlobe, kar med lastnimi iztrebki, zato ga sumijo mučenja živali.

Kot poroča Slovenska tiskovna agencija, je policiste o tragediji prvi obvestil občan, podobne klice pa so prejeli tudi v regijskem centru za obveščanje. Da gre za pasmo psov pitbul in da je ženska hudo poškodovana, so policisti sami ugotovili že 13 minut pozneje, ko so pridrveli na prizorišče dogodka, a je bila žrtev že tako hudo poškodovana, da ji v bolnišnici ni bilo več pomoči. Umrla je ob 17.30. Sicer pa še vedno ni jasno, zakaj je šla 71-letnica v zunanji ograjeni prostor s psi in kaj je tako razburilo pse, da so napadli in pokončali žrtev. Pse, osem odraslih živali in pet mladičev, je sicer že pred prihodom policistov in reševalcev sosedom uspelo zapreti v hišo.

Policisti so o dogodku obvestili dežurnega preiskovalnega sodnika in okrožnega državnega tožilca, pri ogledu kraja jim je strokovno pomagala forenzična strokovnjakinja sektorja kriminalistične policije, še poroča STA. Če bi se izkazalo, da je 40-letnik res mučil pse, mu grozi visoka denarna kazen, v najslabšem primeru celo dve leti zapora. Ob tem je vredno izpostaviti, da se sumi, da so pitbule trenirali za pasje boje, takšni psi pa zaradi življenja v nemogočih razmerah postanejo še posebno agresivni.

Foto: STA. Slika je simbolična.

Trije napadalni psi bodo uspavani, za ostale še ne vedo
Novinarske konference na to temo se je sicer udeležil tudi direktor območnega urada Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Novo mesto Branko Podpečan. Po njegovih besedah so žrtev napadli trije psi. Vseh 13 so polovili in jih premestili v novomeško pasje zavetišče na Zajčjem Vrhu, omenjene tri napadalce pa nameravajo v najkrajšem možnem času uspavati. O usodi preostalih se bodo odločili šele po ugotovitvi vseh okoliščin.

Naj spomnimo. Iz Splošne bolnišnice Novo mesto so potrdili, da je 71-letna žrtev umrla zaradi izjemno hudih poškodb, ki so nastale kot posledica številnih pasjih ugrizov. Po začetni nujni oskrbi v reanimacijskem prostoru so ugotovili ugrize po vratu, prsnem košu in okončinah, CT-diagnostika pa je pokazala izjemno hude poškodbe okostja, mehkih tkiv in žil. V Novem mestu so ob tem še pripomnili, da se s tako izjemno hudimi poškodbami oz. posledicami ugrizov domače živali v svoji poklicni karieri še niso srečali.

T. F.