fbpx

Policija: Umrla dveletna deklica je bila trpinčena več mesecev

Foto: iStock

Dveletna deklica z Jesenic, ki je bila hudo pretepena, je bila žrtev surovega ravnanja že več mesecev, kažejo prvi podatki zdravnikov. Dekličino mater in njenega novega partnerja so že privedli pred preiskovalnega sodnika. Grozi jima do 20 let zapora.

Kriminalisti so bili v soboto obveščeni o sumu kaznivega dejanja na škodo deklice, ki je včeraj zelo hudo poškodovana umrla v zdravstveni ustanovi. Zbrana obvestila in dokazi, ki so jih kriminalisti intenzivno zbirali v teh dneh, potrjujejo obstoj utemeljenega suma kaznivega dejanja zoper življenje in telo na škodo pokojnega otroka. Skupno gre za štiri kazniva dejanja, ki sta jih osumljeni dve osebi. V preiskavi so kriminalisti obema odvzeli prostost in ju pridržali, včeraj pa v okviru 48-urnega policijskega pridržanja s kazensko ovadbo privedli še k preiskovalni sodnici, ki je za oba odredila sodno pridržanje, so sporočili s PU Kranj.

Deklica trpinčena več mesecev
Ugotovitve kriminalistov v preiskavi kažejo na sum hudega zanemarjanja in surovega ravnanja z deklico, ki je dlje časa bivala v neprimernih razmerah, v zdravstveno ustanovo pa je bila sprejeta s številnimi poškodbami. Poškodbe na različnih delih telesa so glede na dosedanje ugotovitve nastale v obdobju zadnjih nekaj mesecev, ko sta za otroka skrbela osumljenca.

Policisti so ugotovili, da je bilo vsaj zaradi zadnjih poškodb v nevarnosti njeno življenje in o tem stanju otroka je eden od osumljencev v soboto tudi sam obvestil reševalce. Otrok je bil takrat hudo poškodovan prepeljan v bolnišnico, od tam naprej pa še v ljubljanski klinični center, kjer je deklica včeraj umrla.

Preiskava še poteka
Po podani kazenski ovadbi na škodo otroka kriminalisti v nadaljevanju še vedno intenzivno preverjajo morebitne sume drugih nezakonitih dejanj, s čimer bodo seznanili pristojno državno tožilstvo.

Za povzročitev posebno hudih telesnih poškodb, ki imajo za posledico smrt osebe, se storilec kaznuje z zaporom od treh do petnajstih let, zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje pa z zaporom do petih let. Za ta kazniva dejanja so kriminalisti kazensko ovadili oba osumljenca.

O takšnih primerih je nujno spregovoriti prej
“Otrok, ki je tragično umrl, ni imel možnosti spregovoriti in pokazati na nasilje,” so opozorili na PU Kranj. Ob tem zato spodbujajo vse, da naj glas takih otrok postanejo okolica in ljudje, ki so v njihovi bližini, saj običajno veliko vidijo in vedo za nasilje, a zelo malokrat spregovorijo. “Ko gre za otroke žrtve nasilja, naj zato vsak pokaže, da zmore pomagati in naj zadevo čim prej prijavi. Ta dejanja so namreč izrednega pomena za nadaljnji razplet primera in zaščito žrtve,” so še poudarili policisti.

 

Prijavo nasilja lahko vloži vsakdo – žrtev, priča, otrok, mladoletnik, nevladna organizacija, zasebne in državne ustanove. K prijavi so posebej zavezani vrtci, šole, zdravstvene organizacije (zdravniki, terapevti,
psihiatri idr.), po uradni dolžnosti pa jo morajo vložiti uradne osebe. Vložiti jo je mogoče kadarkoli.

 

N. K.,