fbpx

Policisti konec tedna prijeli kar 32 nezakonitih migrantov, dva Maročana zaprosila za azil!

Policija nadzoruje, ali se državljani Slovenije držijo odlok o začasni prepovedi zadrževanja na javnih površinah. (Foto: STA)

Čeprav se vladajoča večina spreneveda o obsežnosti problematike prehajanja nezakonitih migrantov v državo, pa policijska poročila govorijo sama zase. Poročilo, ki pokriva minuli konec tedna, kaže, da so na sled prišli kar 32 migrantom iz Iraka, Afganistana, Alžirije, Maroka in Palestine, ki so na nezakonit način želeli vstopiti na tla Republike Slovenije. Policisti so imeli veliko dela. 

Na avtocesti iz smeri Obrežja proti Ljubljani so v soboto, 16. februarja, policisti ustavili voznika kombiniranega vozila Mercedes vito s hrvaškimi registrskimi tablicami. Voznik je vozil s prekomerno hitrostjo in ni upošteval znakov s strani policistov. Potem ko ga je policija uspela ustaviti pri Biču, je bilo med postopkom ugotovljeno, da 19-letni hrvaški voznik prevaža šest iraških državljanov, med njimi dva otroka, ki so na nezakonit način poskušali prečkati mejo.

Po zaključenem postopku so bili migranti predani v roke hrvaških varnostnih organov, voznik s hrvaškim državljanstvom pa je bil priveden k preiskovalnemu sodniku zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države. Preiskovalni sodnik je za privedenega odredil pripor, vozilo, s katerim je poskušal pretihotapiti migrante, pa je bilo zaseženo.

Zasačeni v podvozju in tovornem delu vozila
Policisti Postaje mejne policije Obrežje so v petek, 15. februarja, med kontrolo tovornega vozila z bolgarskimi registrskimi tablicami na podvozju odkrili dva migranta iz Afganistana. Prav tako so med kontrolo tovora vozila z makedonskimi registrskimi oznakami odkrili štiri državljane Pakistana, na tovornem vozilu slovenskih registrskih oznak pa so našli dva Afganistanca, ki sta se skrivala v podvozju. V tovornem delu tovornega vozila makedonskih registrskih oznak pa so odkrili še štiri Afganistance, ki so poskušali zaobiti mejno kontrolo. Vsi migranti so bili po navedbah policije predani hrvaški strani.

Foto: STA

Dva Maročana zaprosila za azil
Iz Sevnice poročajo, da so v petek prijeli štiri državljane Alžirije, ki so na nezakonit način vstopili v državo in so bili nato po končanih postopkih predani hrvaškim varnostnim organom. Pri Sinjem vrhu so po navedbah črnomaljskih policistov izsledili in prijeli šest nezakonitih migrantov, in sicer štiri Maročane ter dva Alžirca. Dva Maročana sta ob prijetju zaprosila za mednarodno zaščito in sta bila zato odpeljana v prostore azilnega doma, preostali pa so bili po opravljenih postopkih predani v roke hrvaških varnostnih organov. Po podatkih policijskega poročila so v soboto v Črnomlju prijeli še državljana Maroka in državljana Alžirije.

O prijetju nezakonitih migrantov poročajo tudi policisti Policijske postaje Ilirska Bistrica, kjer so minuli vikend obravnavali dva migranta iz Alžirije in Palestine, ki sta na nezakonit način prestopila hrvaško in slovensko državno mejo. Nato pa sta bila zasačena po zaključenih postopkih vrnjena na sosednjo Hrvaško. Glede na porast nezakonitih prehodov meje lahko sklepamo, da se migrantski val krepi, povsem jasno je namreč, da se velik delež migrantov izogne roki pravice in meni nič, tebi nič prosto potuje naokoli.

N. Ž.