fbpx

Policisti Policijske uprave Novo mesto med vikendom prijeli kar 49 nezakonitih migrantov, vsi so zaprosili za azil

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Med petkom in ponedeljkom so policisti Policijske uprave Novo mesto med opravljanjem nalog varovanja državne meje prijeli kar 49 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Intenzivnost migrantskega vala se stopnjuje, v prihodnje se pričakuje še povečan pritisk migrantov za prestop slovensko-hrvaške meje.

Prvi vikend v maju so imeli policisti na območju Preloke, Žuničev, Učakovcev, Rakovca in Žuničev polne roke dela z nezakonitimi prestopniki meje. V tem obdobju so prijeli kar 49 migrantov, ki so ilegalno prišli v Slovenijo s hrvaške strani. Državljani Pakistana, Alžirije, Maroka, Iraka in Libije so zaprosili za mednarodno zaščito in bili po zaključenih policijskih postopkih odpeljani v azilni dom.

Minuli konec tedna je naša televizijska ekipa obiskala Veliko Kladušo v Bosni in Hercegovini, mestece, znano po tem, da se nahaja na skrajnem severozahodnem robu države in je po zračni liniji najbližje Sloveniji. V od Bele krajine komaj dobrih 70 kilometrov oddaljeni Kladuši se že več mesecev množično zbirajo ilegalni migranti, ki v Evropo drvijo po novem koridorju, ki gre v gospodarsko najrazvitejše države regije tudi prek Slovenije. Na lastne oči smo se prepričali, da si želijo številni v Sloveniji zaradi dobrih pogojev za azil tudi ostati.

C. Š.