fbpx

Policisti uradno priznali: “V zadnjem letu se srečujemo s povečano problematiko ilegalnih prehodov!”

Fotografija je simbolična (Foto: iStock)

Na območju PU Koper so policisti od petka, 7. decembra, od 7. ure do ponedeljka, 10. decembra, do 7. ure obravnavali 21 nedovoljenih prehodov državne meje. Obilo dela so imeli z ilegalci tudi na območju PU Novo mesto. Tam so obravnavali 9 ilegalcev in še Romuna, ki so ga ujeli v ukradenem avtomobilu. 

S PU Koper so nam sporočili, da so po enotah prejeli sledeče število ilegalcev: PP Ilirska Bistrivca 17, PP Postojna 2 ter po enega PPIU Koper in PP Piran. Dodali so, da za mednarodno zaščito ni zaprosila nobena oseba, kar pomeni, da jih je bilo 12 že vrnjenih na Hrvaško, 9 pa jih je najavljenih za vračanje danes. Med ilegalci so prevladovali Maročani, Pakistanci in Albanci (vsake narodnosti po štirje), sledili so Iračani (3), Afganistanci in Egipčani (2) ter po en državljan Maroka in Tunizije.

V soboto, 5. decembra, pa so policisti v Gradišču pri Materiji ustavili osebni avto WV Golf, albanskih registrskih tablic, ki ga je vozil državljan Albanije z urejenim statusom v EU, njegov sovoznik pa je bil prav tako državljan Albanije z urejenim statusom v EU. “Prevažala sta tri državljane Albanije, ki so prestopili mejo ilegalno. Organizatorja sta bila pridržana in s kazensko ovadbo privedena k preiskovalnemu sodniku, ki je zanju odredil pripor. Ostali državljani Albanije so bili vrnjeni na Hrvaško,” so še razkrili v PU Koper. Do podobne obravnave je prišlo tudi danes zgodaj zjutraj, natančneje ob 1.10, ko so policisti v Ilirski Bistrici ustavili osebni avto R-Megane, registrskih številk Makedonije. Vozil ga je 27-letni državljan Srbije, ki je prevažal 6 ilegalnih migrantov – tri Pakistance, dva Egipčana in enega Afganistanca. Eden je bil skrit v prtljažniku. Vozniku je bila odvzeta prostost, sledi mu kazenska ovadba.

Policisti k preiskovalnemu sodniku privedli že 101 osumljenca
NA PU Koper so priznali, da se v zadnjem letu srečujejo s povečano problematiko ilegalnih prehodov: “Veliko energije in časa vlagamo predvsem v prijetja vodičev, ki organizirajo ilegalne prehode, in s tem povezane kriminalistične preiskave. Letos so kriminalisti k preiskovalnemu sodniku tako privedli že 101 osumljenca, za 91 oseb pa je preiskovalni sodnik odredil pripor,” nam je sporočila predstavnica PU Koper za odnose z javnostmi Anita Leskovec.

Državljan Alžirije, kjer ni nobene vojne, zaprosil za mednarodno zaščito?!
Ilegalni migranti pa jemljejo energijo tudi dolenjskim policistom. Na PU Novo mesto so med opravljanjem nalog varovanja državne meje v bližini krajev Božakovo, Učakovci in Svržaki izsledili in prijeli devet migrantov, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Po zaključenih policijskih postopkih so državljana Alžirije odpeljali v azilni dom, štiri državljane Maroka, dva državljana Alžirije in dva državljana Eritreje pa so vrnili hrvaškim varnostnim organom.

Foto: Twitter

To pa še zdaleč ni vse. Obravnavali so tudi državljana Romunije, ki so ga ujeli v ukradenem avtomobilu. “7. 12. je na mejni prehod Obrežje na izstop iz Slovenije pripeljal voznik osebnega avtomobila Range rover nemških registrskih oznak. Policisti so opravili mejno kontrolo in pregled vozila. Pri preverjanju dokumentov vozila in številke šasije so odkrili nepravilnosti. Kasneje je bilo ugotovljeno, da je bil avtomobil v juniju 2018 ukraden v Italiji,” je pojasnila Alenka Drenik s PU Novo mesto. Vozilo so zasegli, 51-letnemu vozniku iz Romunije pa odvzeli prostost in ga pridržali. S kazensko ovadbo ga bodo privedli k preiskovalnemu sodniku.

M. S.