fbpx

Policisti zajeli kar 62 ilegalnih migrantov

Foto: zajetje zaslona/Pomurske novice

Policija je včeraj v dopoldanskem času na avtocestnem počivališču v Turnišču pri kontroli prometa zaustavila tovorno vozilo s priklopnikom romunskih registrskih oznak, kjer so ob pregledu tovornega dela odkrili 62 tujcev, ki so v postopku obravnave nato zaprosili za mednarodno zaščito. Voznikoma so odvzeli prostost, so po poročanju STA sporočili s policijske uprave Murska Sobota.

Med 62 tujci, ki so se v Slovenijo pripeljali iz smeri Madžarske, je bilo 42 državljanov Bangladeša, deset državljanov Sirije, devet državljanov Indije in en državljan Pakistana. Policisti so se za pregled vozila odločili po kontroli dokumentov 36- in 49-letnega voznika, državljanov Romunije. Omenjena sta tujce nezakonito prevažala, zato jima je policija odvzela prostost. Oba bodo s kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje privedli k preiskovalnemu sodniku.

Večkrat smo že poročali, da je letos več nezakonitih prehodov meje, med migranti pa prevladujejo državljani Afganistana, Bangladeša in Pakistana. Slovenska vojska je že v začetku avgusta odstranila dober kilometer žičnate ograje na južni meji, vendar pa notranja ministrica Tatjana Bobnar vztraja, da se iz tega razloga ne bodo okrepile ilegalne migracije. V.d. direktorja policije Boštjan Lindav je prav tako zagotovil, da je policija zmožna nadzorovati mejo, tudi ko bo ograja odstranjena. Kako se bo to v resnici izkazalo v praksi, pa bodo same zase pričale številke.

Predstavnica Policije za odnose z javnostmi nam je po objavi članka sporočila, da je policija zelo uspešna pri varovanju državne meje in v najširšem kontekstu učinkovito zagotavlja tako varnost Slovenije, kot tudi celotnega Schengenskega prostora. Ta uspešnost se po njihovih besedah rezultira v odkritih, obravnavanih in preprečenih nezakonitih prehodih meje zgolj zaradi velike aktivnosti policije in ne žičnatih ograj. “Na to med drugim kaže tudi zadnji primer na območju Murske Sobote, kjer so bili tujci odkriti pri nezakonitem prehodu meje z Madžarsko v tovornem vozilu. Žičnate ograje na tem delu nikoli ni bilo in v ničemer ne bi doprinesla k večji varnosti,” so zapisali in dodali, da bosta zato Policija in Ministrstvo za notranje zadeve še naprej povečevala in optimizirala svoje aktivnosti v segmentu nezakonitih migracij ter jih prilagajala na način, ki bo human, ne bo vplival na življenje prebivalcev na mejnem območju in bo hkrati zagotovil varnost prebivalcev Slovenije ter Evropske unije.

Sara Kovač