fbpx

Poslovanje po balkansko: Viceguvernerka Festićeva naj bi del kupnine za stanovanje plačala kar “pod pultom”

Foto: sta

Mejra Festić je trenutna viceguvernerka Banke Slovenije, to pa bi lahko bila tudi po izteku mandata prihodnje leto, če je ne bo odnesla afera z nelegalnim nakupom njenega stanovanja v preteklosti, ki naj bi ga po poročanju portala požareport deloma opravila kar “pod pultom” in se tako izognila plačilu dela davkov. 

Zanimivo se zdi, na kakšen način je viceguvernerka Banke Slovenije Mejra Festić kupila svoje stanovanje. Njegov nakup naj bi bil namreč delno opravljen kar preko gotovine, da bi se tako izognila plačevanju davkov. Vendar to še ne bi bilo tako tragično, če javnosti ne bi bilo znano, da se poteguje za novi mandat na vrhu Banke Slovenije, ki je prav v mandatu Fejstićeve zatajila pri nadzoru slovenskih bank, ki smo jih morali z milijardami dokapitalizirati državljani.

Nepremičnino je sicer kupila leta 2005 od menda priznanega mariborskega podjetnika. Celotna kupnina, to je 180 tisočakov naj bi Festićeva izplačala v več obrokih. Ob tem pa je pomenljivo še zlasti dejstvo, da naj bi bilo v pogodbi zapisana zgolj vrednost 150 tisoč evrov.

Poslovanje kot na črnem trgu  
Kot poroča Požareport je bilo skupno nakazanih zgolj 100 tisoč evrov, in sicer na transakcijski račun nekdanjega lastnika stanovanja, medtem ko je bilo 50 tisoč evrov nakazanih v gotovini. Še 30 tisoč evrov pa je bilo izplačanih “pod pultom”, torej mimo pogodbe. Tako je bila pri nakupu stanovanja načrtno znižana davčna osnova.

Foto: sta

Foto: sta

Tako se celo država kjer sicer cveti črna ekonomija, poskuša zoperstavljati tovrstnemu poslom, medtem ko se pri nas s takšnim poslovanjem ukvarja celo sam finančni in “banksterski” vrh.

Menda ugledna profesorica in finančnica 
Festićeva je sicer viceguvernerka Banke Slovenije postala že leta 2011, in sicer na predlog nekdanjega predsednika države Danila Türka. V javnosti je iz preteklosti poznana tudi kot profesorica s področja ekonomije na ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru, poleg tega pa se je nekaj časa karierno udejstvovala v dunajski centrali banke UniCredit, zdajšnji mandat pa ji poteče februarja leta 2017.

Oba neuspešna, eden v mednarodni politiki, druga v bančništvu
Znano je, da se je Türk, ki jo je sicer predlagal, že proslavil s svojim neuspehom na globalnem političnem parketu. In prav ta je na mesto viceguvernerke predlagal nekoga, ki se je doslej prav tako proslavila z neuspehom – na domačem gospodarskem parketu. Kako je sicer mogoče razumeti dejstvo, da navkljub vsem njenim sposobnostim in znanju s področja ekonomije v času njenega kariernega udejstvovanja v Banki Slovenije ni prišlo do bistvenega izboljšanja kondicije bančnega sistema?

Kot je ugotovila komisija za ugotavljanje zlorab v slovenskem bančnem sistemu, nosi tudi Banka Slovenije odgovornost za bančno krizo, saj ni ustrezno in pravočasno ukrepala v skladu s svojimi pristojnostmi. Zato je na podlagi znanih dejstev povsem nehigienično, da bi bila Festićeva ponovno imenovana za mandat na Banki Slovenije.

Vprašanja o domnevno nezakonitem nakupu stanovanja smo poslali tudi viceguverneki Mejri Festić. Ta je odgovorila, da ji je stanovanje oglaševala agencija CEKOV ter da je bila pogodbena cena enaka dejanski plačani ceni. Kupnina je bila delno plačana na podlagi prihrankov, preostali del pa s stanovanjskim kreditom, ki ga je poplačala leta 2013. Prav tako je še pojasnila, da je prodajalec po pogodbi dolžan plačati davek na promet nepremičnin ter provizijo agenciji, kar pa ni dolžnost kupca, razen če se stranki v pogodbi ne dogovorita drugače. Kot je še pojasnila, bi v primeru očitkov prihranila zgolj 600 evrov pri plačilu davka na nepremičnine.

Domen Mezeg