Potrdili žrtve včerajšnje tragične nesreče: Umrla dva Slovenca in dva tuja državljana

Foto: STA

V sobotni, doslej najhujši prometni nesreči na slovenskih avtocestah je bilo udeleženih od 150 do 170 oseb. 66 vozil je verižno trčilo, 4 osebe so umrle, 29 pa je bilo hudo poškodovanih. Žrtve tragične nesreče sta dva Slovenca ter državljana BiH in Romunije. Cesto so za promet ponovno odprli po 24. uri.

Na Policijski upravi Koper so potrdili, da so v prometni nesreči življenje izgubile štiri osebe. Med njimi sta dva slovenska državljana, in sicer 60-letnik iz Vrhnike ter 19-letna državljanka iz Ljubljane, 63-letni državljan Romunije in 30-letni državljan BiH.

Zbiranje obvestil o ponesrečencih se nadaljuje
V bolnišnice v Ljubljani, Izoli in Šempetru pri Gorici so reševalci prepeljali skupaj 29 poškodovancev. “Točno število poškodovanih še ni znano, saj še vedno zbiramo podatke, lažje poškodovani pa so se zglasili v bolnišnicah tudi naknadno,” so glede ranjenih še sporočili s PU Koper. V nesreči je bilo po dosedaj zbranih podatkih udeleženih preko 55 osebnih vozil, 7 tovornih vozil in 1 avtobus.

Prav tako policisti še vedno nadaljujejo z zbiranjem obvestil, opravljanjem razgovorov z udeleženimi in s sestavljanjem bolj natančnega poteka dogodkov.

Dars opozarja: Upoštevajte varnostno razdaljo in zmanjšajte hitrost
Na DARS-u po sobotni nesreči na primorski avtocesti znova opozarjajo, naj vozniki v primeru megle zmanjšajo hitrost, prižgejo meglenke in povečajo varnostno razdaljo. Na območjih vzdrževalnih del velja še dodatna previdnost. Poudarjajo, da so zaradi megle oznake in naprave za usmerjanje prometa namreč pogosto težje razpoznavne.

Pri vožnji v megli je treba zmanjšati hitrost in jo prilagoditi razmeram na cesti. Pri vidljivosti do 50 metrov naj bo hitrost vožnje največ 50 kilometrov na uro, poudarjajo na DARS-u. Voznikom svetujejo še, naj ohranjajo varnostno razdaljo, odsvetujejo pa uporabo dolgih luči. Premočna luč se v megli namreč odbija in lahko povzroči samozaslepitev.

Tragedija na primorski avtocesti 28. decembra 2014
Do sobote se je največja – po številu udeleženih vozil – prometna nesreča v Sloveniji pripetila na primorski avtocesti pri Postojni. Do nje je prišlo, potem ko se je na avtocesti prevrnil tovornjak, nanj pa je nato zaradi slabe vidljivosti naletelo več vozil. Umrl je 25-letni državljan Švice, poškodovanih pa je bilo še 39 ljudi, od tega 3 huje. V nesreči je bilo udeleženih skupaj 51 vozil in približno 120 ljudi.

M. P.