fbpx

Potrjeno:  Nad vasjo Mače našli posmrtne ostanke zverinsko umorjenih zakoncev Hribar

Foto: Nova24tv

Ko so sredi marca v gozdu nad vasjo Mače pri Preddvoru arheologi naleteli na skeletirane posmrtne ostanke, so sklepali, da gre najverjetneje za grob Rada in Ksenije Hribar – to je zdaj potrjeno tudi z DNK-analizo Inštituta za sodno medicino.

“Trenutno potekajo še zadnji listinski postopki pri ustreznih državnih organih, da pridobimo uradne mrliške liste za oba. Kremiranje ostankov in nato intimni pogreb v najožjem družinskem krogu bo sledil enkrat v oktobru,” je pojasnil nečak Peter Hribar, ki pravi, da bosta zakonca Hribar pokopana v družinski grobnici na ljubljanskih Žalah.

Tako kot v mnogih drugih primerih med in po vojni, so tudi Rada Hribarja in njegovo ženo kar po ustni obsodbi ubili člani partizanske varnostnoobveščevalne službe VOS.  Da za očitano kolaboracijo niso imeli slehernih dokazov, je leta 2000 pokazala njuna uradna rehabilitacija, ki so jo dosegli sorodniki.

Grob so našli šele leta 2009 s sondažo, po predhodnem pričevanju domačinov, ki so se še spominjali zločina. Vse do marca letos pa je trajalo, da je nečak Peter Hribar pridobil vsa potrebna dovoljenja za izkop.

Za Hribarjeva usodno tudi sodelovanje z Angleži

Rado Hribar je bil industrialec, bančnik in zbiralec umetnin iz znane ljubljanske družine, ki je grad Strmol kupil leta 1936. Kot piše umetnostna zgodovinarka Nika Leben v delu Grad Strmol na Gorenjem, je grad ostal družabno središče tudi v prvih letih vojne, ko so se med obiskovalce pogosto pomešali tudi Nemci.

Zakoncema Hribar ni pomagalo, da sta ves čas vojne  gmotno podpirala partizansko gibanje, da ga je Rado Hribar oskrboval tudi z obveščevalnimi informacijami in da je reševal svoje ljudi. VOS ju je zverinsko ubil z razčetverjenjem. Kot je pojasnil Peter Hribar, namreč VOS njegovega strica ni obtoževal le belogardističnega in plavogardističnega simpatiziranja, pač pa predvsem tudi  sodelovanja z Angleži.

“Za to trditev jamčim osebno, ker jo je izrekel ob najinem srečanju znani vodja krajevnega VOS-a Franc Štefe – Miško iz Šenčurja, ki je bil tedaj nesporno vodja krajevno pristojnega VOS-a in drugi ali tretji človek VOS-a – za celotno Gorenjsko. Na moje vprašanje, če se mu ne zdi, da so bili Angleži leta 1944 naši trdni zavezniki in je ta obtožba precej čudna, ni bilo odgovora,” je pojasnil nečak.