fbpx

Požar pri Črnem Kalu pod nadzorom. Okoliški prebivalci naj bodo pozorni na strupen dim

Foto: STA

Okoli sto gasilcev je ponoči obvladovalo požar, ki je v nedeljo izbruhnil ob železniški progi nad Črnim Kalom, v roku ene ure pa bodo z okrepitvami nadaljevali z gašenjem, je pojasnil vodja intervencije Denis Glavina. Požar je sicer pod nadzorom, Glavina pa upa, da ga bodo tekom dneva tudi uspeli dokončno pogasiti. Železniška proga Koper- Divača je že odprta za tovorni promet, za potnike pa je organiziran alternativni prevoz.

Okoli sto gasilcev je ponoči gasilo predvsem območja, do katerih je bilo še varno dostopati, sicer pa so se usmerili v varovanje okoliških vasi. Prebivalstvo ni ogroženo, je pa ogenj zajel okoli 150 hektarjev terena, je ocenil Glavina iz Gasilske brigade Koper.

Gasilci potrebujejo še pol dneva
Zjutraj je že prišlo do nove menjave ekip, tako da bo na terenu do 150 gasilcev, v roku ene ure pa se jim bosta pri gašenju pridružila še dva helikopterja, tako da bodo spet začeli z aktivnejšim gašenjem. Čeprav je aktivnih še več žarišč, pa je požar pod nadzorom. Glavina pričakuje, da bi lahko v roku pol dneva ali malo več požar tudi dokončno pogasili.

Okoliški prebivalci pozor!
Dim od požara se lahko širi tudi do okoliških vasi, zato še vedno velja priporočilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje, naj se ljudje umaknejo v notranjost in zaprejo okna. Požar ob železniški progi od vasi Črnotiče do naselja Zanigrad je na dolžini od tri do štiri kilometre izbruhnil v nedeljo popoldne. Uradno vzrok požara še ni znan, so pa vsi požari nastali ob železniški progi.

M. P., STA