fbpx

Pozor! Moška arabskega videza vlomila v kavarno za Bežigradom! Odtujila sta tudi 30-centimetrski nož!

Posnetki vlomilcev dokazujejo, da je šlo najverjetneje za ilegalna migranta (Foto: Generacija identitete)

V ponedeljek zgodaj zjutraj je v Ljubljani prišlo do vloma in ropa v znani bežigrajski kavarni in slaščičarni, ki sta ju, kot je razvidno s posnetkov nadzornih kamer, izvršila dva ilegalna migranta. Dva odrasla moška temnejše polti sta vdrla skozi vrata in odtujila 30 centimetrski nož, 2 mobilna telefona, alkoholno pijačo ter še nekaj drugih malenkosti. Škode je po prvih ocenah lastnikov za približno 1200 evrov. 

Medtem, ko si slovenski predsednik vlade Marjan Šarec in notranji minister Boštjana Poklukarja še naprej zatiskata oči, da slovenski varnostni organi popolnoma nadzorujejo ilegalne migracije, pa razmere na terenu kažejo popolnoma drugačno sliko. Po tem, ko so kriminalna dejanja ilegalnih migrantov v preteklih mesecih pretresala predvsem obmejno območje s Hrvaško, se namreč ta sedaj širijo tudi v notranjost države. Med drugim v Ljubljano, kjer sta po poročanju Generacije identitete v ponedeljek zgodaj zjutraj dva moška, verjetno migrantskega porekla, vlomila v znano bežigrajsko kavarno in slaščičarno in ukradla več predmetov!

Med drugim odtujila tudi 30 centimetrski nož
Do vloma je prišlo okoli 3.00 ure zjutraj. Dva odrasla moška temnejše polti in z nahrbtniki sta vdrla skozi vrata in odtujila denar, 30 centimetrski nož, dva mobilna telefona in več steklenic alkoholne pijače. Škode je po prvih ocenah za približno 1200 evrov. Z videoposnetkov s kraja dogodka je razvidno, da je šlo za moška temnejše polti, najverjetneje ilegalna migranta, nad katerimi v zadnjih mesecih ni praktično nobenega nadzora, saj zaradi kadrovske omejenosti slovenske policije in vojske številni izmed njih brez težav na nedovoljen način pridejo v Slovenijo ter se nato po naši državi prosto gibljejo. Policija je bila o kaznivih dejanjih vloma in ropa že obveščena ter še vedno zbira podatke. Ob tem poziva, naj, če kdo prepozna moška na sliki, o tem takoj obvesti policijsko postajo Bežigrad.

Se obeta ustanovitev uličnih straž?
Ob tem se poraja vprašanje, ali se bo po ustanavljanju vaških straž na slovensko-hrvaški in slovensko-italijanski meji, slovensko prebivalstvo za zmanjšanje kriminalnih dejanj ilegalnih migrantov primorano zateči še k ustanavljanju uličnih straž po naših mestih. Obmejne vaške straže so se namreč izkazale kot uspešne. Prva je bila ustanovljena na območju Radovice in okoliških vasi v Beli krajini. “Na začetku nas je bilo okrog deset, a ljudje nimajo vedno časa biti zraven, zdaj lahko rečem, da nas res redno mejo nadzira okrog pet,” je o njenem nastanku takrat povedal domoljub Blaž Zidar. Formacije vaških straž sicer mejo večinoma nadzirajo z golimi rokami, orožja praviloma nimajo. Mnogokrat, ko ustna opozorila ne zaležejo, pa na pomoč pokličejo tudi policijo. Ta je že potrdila, da v organiziranju tovrstnih prostovoljnih enot, katerih glavni namen je povečati občutek varnosti med prebivalci, ni ničesar spornega.

Fotografija je simbolična (Foto: Nova24TV)

Rajko Golob