fbpx

Pozor pred številnimi poškodbami zaradi uporabe pirotehnike

Foto: STA

Od danes pa do 1. januarja je dovoljena uporaba določenih pirotehničnih izdelkov. Tako policisti kot zdravstveni delavci v tem času opozarjajo na nevarnosti, ki jih prinaša uporaba pirotehnike, še posebej prepovedane in predelane. Uporaba petarde je tako prepovedana že nekaj let.

Pirotehnične izdelke, vendar samo prve in druge kategorije, lahko uporabljajo mladoletniki, stari od 14 oziroma od 16 let, če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov. Uporaba fontan in baterij je dovoljena le osebam, starejšim od 18 let, poroča STA.

V prvo kategorijo spadajo tisti ognjemetni izdelki, katerih uporaba je dovoljena v strnjenih naseljih in povzročajo zelo majhno nevarnost: tortne fontane, čudežne svečke, pasje bombice, pokajoče kroglice.

Iz druge kategorije pa so dovoljene razne rakete in fontane.

Prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov druge in tretje kategorije, katerih glavni učinek je pok (predvsem petarde različnih oblik in moči), je od leta 2008 prepovedana.

Pirotehniko, ki povzroča hrup, je prepovedano uporabljati v strnjenih naseljih in zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih potniškega prometa in na površinah, kjer potekajo prireditve.

Policija opozarja, da pri uporabi pirotehnike prihaja do številnih telesnih poškodb, kršitev javnega reda in miru ter do materialne škode in pritožb občanov nad pretirano, nehumano ali objestno uporabo petard.

Po opozorilih policije je lahko pirotehnika, kupljena pri nepooblaščenih trgovcih, zaradi neustrezne izdelave zelo nevarna – zaradi nje se vsako leto zgodijo številne poškodbe oči, raztrganine rok in opekline. Poglaviten razlog za poškodbe pri starejših ostaja neupoštevanje navodil proizvajalcev, pri mladoletnikih pa objestnost. Največ poškodb je zabeleženih pri starostni skupini od 10 do 20 let.

A. D., STA