fbpx

Pozor, travniki že gorijo. Kako ravnati?

Fotografija je simbolična (foto: STA)

S toplejšim vremenom, v kombinaciji s soncem in suho travo, pogosteje pride do požara. Poleg trave se vnamejo tudi suhe veje in podrast. V občini Trbovlje je gorelo v gozdu. Pogorelo je približno 3000 kvadratnih metrov podrasti in kopic vejevja, ki so bile naplavljene pri čiščenju gozda.

V petek zvečer je v Tremerjih, v občini Celje, prišlo do travniškega požara. Posredovali so gasilci PGE Celje in PGD Zagrad-Pečovnik, ki so požar uspešno pogasili. Na površini približno petnajst kvadratnih metrov je zagorelo tudi na Golniku v občini Kranj, kjer so morali gasilci PGD Golnik pogasiti kup gorečih vej, med katerimi so bile tudi gume.

V Cvetkovi ulici v Ljubljani sta ob železniški progi zagoreli suha trava in podrast. Požar velikosti okoli 50 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana-Rudnik. S suho travo in podrastjo so morali opraviti tudi kočevski gasilci v Knezdolu. Pogorelo je približno 3000 kvadratnih metrov podrasti in kopic vejevja, ki so bile napravljene pri čiščenju gozda.

Do dveh manjših travniških požarov je prišlo tudi v Murski Soboti, so sporočili s Centra za obveščanje RS upave za zaščito in reševanje.

Ministrstvo za obrambo opozarja:
Odpadki naj bi se v naravi sežigali le podnevi med 8. in 18. uro, ob stalnem nadzoru odraslega človeka. Ob vetrovnem vremenu odpadkov ne sežigajte. Kraj njihovega sežiganja naj bo oddaljen najmanj 100 m od stanovanjskih in drugih zgradb, najmanj 50 m od javnih prevoznih poti in najmanj 20 m od parkovnih površin, skupin dreves in zaščitenih rastlin. Ogenj pogasite tako, da žerjavico polijete z vodo ali jo posujete z zemljo ali peskom, nato pa jo še poteptate.

Manjši požar lahko pogasimo z vodo ali ogenj posipamo z zemljo (foto: STA)

Manjši požar lahko pogasimo z vodo ali ogenj posipamo z zemljo (foto: STA).

Gašenje požarov v naravi je sicer najuspešnejše z vodo, ki jo zlijemo na ogenj, ki mora povsem ugasniti.

Če imate pri roki kramp ali lopato, pa lahko manjšo površino, ki jo je zajel ogenj, posipate tudi s peskom ali zemljo, dokler ogenj povsem ne ugasne.

V. V.