fbpx

Predobravnavni narok zoper Damijana Jankovića in soobtožene zaradi suma davčne utaje in ponareditve ter uničenja poslovnih listin prestavljen!

Damijan Janković (Foto: STA)

Nekdanji vodilni v družbi Baza Dante – Damijan Janković, Ivan Mikulin in Boštjan Stamejčič – danes niso prišli na predobravnavni narok na ljubljanskem okrožnem sodišču, na katerem bi se lahko izrekli o obtožbi za kazniva dejanja davčne utaje več kot 200 tisoč evrov ter ponareditve in uničenja poslovnih listin. Sodišče je predobravnavni narok zato prestavilo.

Odvetnik Milan Krstić je na sodišču danes pojasnil, da Damijan Janković ni prejel vabila za narok, saj je v tujini, to pa je tudi razlog, da ga ni našel niti detektiv, prek katerega mu je sodišče želelo vročiti vabilo.

Gre za pravnomočno obtožbo zoper tri fizične osebe zaradi kaznivih dejanj davčne utaje in ponareditve listin,” je v izjavi novinarjem o primeru dejala tožilka Blanka Žgajnar. “Očitno je prišlo do zapletov pri vročanju vabil, zato smo določili nov narok,” je dodala. Sodišče bo predobravnavni narok za Mikulina skušalo izpeljati v ponedeljek, za preostala obtožena pa 21. marca.

Utajili naj bi za več kot 200 tisoč evrov davkov
Zagovorniki sicer danes še niso komentirali očitkov iz obtožnice. “Zaenkrat obtožba še ni bila predstavljena,” je dejal odvetnik Gorazd Fišer in dodal, da bo s preostalimi zagovorniki svoje argumente predstavil na začetku obravnave. Po neuradnih informacijah pa je trojica obtožena utaje več kot 200 tisoč evrov DDV, ki naj bi jih utajili pri oddajanju in preprodaji dveh stanovanj – šlo naj bi za luksuzno stanovanje v Ljubljani in stanovanje v Tolminu. Finančni upravi naj bi prijavili, da bodo v stanovanjih izvajali obdavčene dejavnosti, vendar pa so v njih živele fizične osebe. Poleg tega naj bi osumljeni ponarejali najemne pogodbe, še poroča STA.

Časnik Dnevnik je pred leti poročal, da naj bi Baza Dante, tik preden jo je Mikulin prodal Stamejčiču, od Electe Inženiring odkupila dve nepremičnini, ki ju je takoj zatem prodala družbi Hypo Leasing in ju vzela nazaj v lizing. Na podlagi tega posla je podjetje izkazalo presežek iz naslova DDV v višini 213.500 evrov, ki mu je bil vrnjen iz državnega proračuna.

C. Š.