Predrzen voznik na Gorenjskem norel 113 km/h skozi naselje

Foto: PU Kranj

Gorenjski prometni policisti so prejšnji teden zaradi prehitre in posledično tudi nevarne vožnje v okolici Kranja obravnavali voznika osebnega avtomobila, ki je najvišjo dovoljeno hitrost v naselju prekoračil za več kot 50 km/h.

Skozi naselja Spodnje, Srednje in Zgornje Bitnje je več kot 1,5 km vozil s povprečno hitrostjo skoraj 113 km/h, vmes pa je na tej razdalji s še višjo hitrostjo v dveh manevrih prehitel tudi osebni avtomobil in avtobus. Zaradi prekrška so prometni policisti proti vozniku včeraj na pristojno okrajno sodišče vložili nujni obdolžni predlog. Za prekršek se voznika kaznuje z globo 1.200 evrov in sankcijo 18 kazenskih točk.

V primeru nesreče ne bi bilo preživelih
Policija opozarja, da je voznik vsako sekundo približno 30 metrov prevozil s povprečno hitrostjo 113 km/h, za ustavljanje pa bi v idealnih pogojih potreboval okoli 100 metrov, kar je v naseljih bistveno preveč, saj so nesreče zelo pogoste že pri precej nižjih hitrostih. Prav tako voznik pri tej vožnji v primeru nevarnosti ne bi imel praktično nobene možnosti, da bi se lahko varno ustavil ali pravilno reagiral. V primeru trčenja s pešcem ali voznikom katerega koli enoslednega vozila (kolesar, mopedist) pa bi se taka nesreča skoraj zagotovo končala s smrtnim izidom.

Po nekaterih podatkih je že pri trku s hitrostjo 64 km/h verjetnost za smrtne poškodbe pešca 90 %, udarec vozila na telo pri hitrosti 110 km/h pa približno enak padcu z višine skoraj 50 metrov – zgornja meja hitrosti vozila, ki pešcu še daje možnost za preživetje, je 50 km/h, kar je tudi najvišja dovoljena hitrost vožnje v naselju.

Na gorenjskih cestah se je zaradi neprilagojene hitrosti letos zgodilo preko 110 prometnih nesreč, hitrost pa je bila vzrok za vsako peto nesrečo. Med hujšimi vzroki sledijo še nepravilna stran oz. smer vožnje (100), neupoštevanje pravil o prednosti (68) in nepravilno prehitevanje (13).

M. P.

 

 

 • pajot

  Takim frajerjem bi jest vzel dovoljenje do konca življenja. Pa naj hodi peš.

 • sprehajalec

  Kar pobrat izpit bedaku. Na tejle cesti so vedno radarji. Darwinova naravna selekcija na delu. Takle bo brez izpita težko nosil gene naprej.

 • macon

  Cesta je zelo ravna in pregledna in omogoča take hitrosti, to je prometna magistralka med Škofjo Loko in Kranjem. Absurd je, da je omejitev na magistralki v naselju 50 km/h, morala bi biti višja.

  Pešci in kolesarji naj gledajo in pazijo, kod se gibljejo, ker so šibkejša stran proti vozilom.

  Sam pazim, da se tam ne vozim več kot 60/h, ker je ravnina idealna za radarje.

 • dež

  Eden najbolj kretensko omejevanih odsekov, kar jih poznam. Od Stražišča do Žabnice bi bilo enako varno tudi 70 km/h. Vedno, ko se peljem po tej cesti se zabavam ob legendarnem šparovnem “gorenjskem” znaku 40, spodaj pa tablica – 450 m. Ne vem ali ta znak še stoji.

  Skratka, povsem neživljensko, za živciranje voznikov in izživljanje policistov. Se pa s kaznijo strinjam, če je omejitev 40 in naselje, ne moreš voziti 71, da o 113 ne govorim. Ker je zakonodaja jasna.

 • Walhaz

  V Skandinaviji bi mu vzeli voznisko na licu mesta in to za vse vecne case …

 • garfi

  norec je norel

 • dr Janez Sveti

  Cel prispevek je dolgočasen in nezanimiv, če ni posnetka. Kaj je bistvo novice? Da vidimo to hitrost, ali da je voznik najmanj minister, ter da se je zaletel v krajevno znamenitost. Pisati neko novico o neimenovanem vozniku, brez posnetka je lahko popolna izmišljotina. Takšno vam za skromen honorar 3.000€ neto napišem vsak dan enega. Če dodate še 2000€neto vam priskrbim kup posnetkov.
  Osnove novinarstva: Kaj? Kje? Kdo? Kako? Zakaj?
  Dr Janez Sveti genij

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!