fbpx

Predrzen voznik na Gorenjskem norel 113 km/h skozi naselje

Foto: PU Kranj

Gorenjski prometni policisti so prejšnji teden zaradi prehitre in posledično tudi nevarne vožnje v okolici Kranja obravnavali voznika osebnega avtomobila, ki je najvišjo dovoljeno hitrost v naselju prekoračil za več kot 50 km/h.

Skozi naselja Spodnje, Srednje in Zgornje Bitnje je več kot 1,5 km vozil s povprečno hitrostjo skoraj 113 km/h, vmes pa je na tej razdalji s še višjo hitrostjo v dveh manevrih prehitel tudi osebni avtomobil in avtobus. Zaradi prekrška so prometni policisti proti vozniku včeraj na pristojno okrajno sodišče vložili nujni obdolžni predlog. Za prekršek se voznika kaznuje z globo 1.200 evrov in sankcijo 18 kazenskih točk.

V primeru nesreče ne bi bilo preživelih
Policija opozarja, da je voznik vsako sekundo približno 30 metrov prevozil s povprečno hitrostjo 113 km/h, za ustavljanje pa bi v idealnih pogojih potreboval okoli 100 metrov, kar je v naseljih bistveno preveč, saj so nesreče zelo pogoste že pri precej nižjih hitrostih. Prav tako voznik pri tej vožnji v primeru nevarnosti ne bi imel praktično nobene možnosti, da bi se lahko varno ustavil ali pravilno reagiral. V primeru trčenja s pešcem ali voznikom katerega koli enoslednega vozila (kolesar, mopedist) pa bi se taka nesreča skoraj zagotovo končala s smrtnim izidom.

Po nekaterih podatkih je že pri trku s hitrostjo 64 km/h verjetnost za smrtne poškodbe pešca 90 %, udarec vozila na telo pri hitrosti 110 km/h pa približno enak padcu z višine skoraj 50 metrov – zgornja meja hitrosti vozila, ki pešcu še daje možnost za preživetje, je 50 km/h, kar je tudi najvišja dovoljena hitrost vožnje v naselju.

Na gorenjskih cestah se je zaradi neprilagojene hitrosti letos zgodilo preko 110 prometnih nesreč, hitrost pa je bila vzrok za vsako peto nesrečo. Med hujšimi vzroki sledijo še nepravilna stran oz. smer vožnje (100), neupoštevanje pravil o prednosti (68) in nepravilno prehitevanje (13).

M. P.