Vzela je 30 tisoč evrov za svoje stanovanje z računa za Galovo operacijo, zdaj se noče opravičiti: “Mama je obljubila, da me ne bo prijavila policiji!”

Nataša Švikar, predsednica Društva MAUS, je brez vprašanja vzela denar iz računa za Galovo operacijo, kamor so fantku donirali Slovenci. Foto: YouTube.

V torek je ekipa Drugorazredni v Spodnjem Dupleku pri Mariboru obiskala družino Šteflič, ki pospešeno zbira denar za operacijo šestletnega Gala, ki se je rodil z redko deformacijo, zaradi katere ne more normalno upogibati sklepov v komolcih – ker sta njegovi koželjnica in podlahtnica zaraščeni, dlani zato ne more obrniti za več kot 30 odstotkov, rok ne more iztegniti do konca ali jih obrniti tako, da bi bili dlani obrnjeni navzgor. Njegova starša, Nataša Vrbnjak Šteflič in Srečko Šteflič, sta raziskovalnemu novinarju Luki Svetini zaupala, da sta bila prijetno presenečena, ker se je v akciji za dečka Krisa iz Kopra nabralo skoraj 3,7 milijona evrov, saj naj bi denar, ki ga je zbralo humanitarno društvo Palčica pomagalčica, šel tudi za druge otroke z redkimi boleznimi, ki nujno potrebujejo operacijo. Morda tudi za Gala, ki ima operacijo v ZDA, ki je ZZZS noče plačati, rezervirano za junij prihodnje leto.

Na račun mariborskega društva MAUS, ki je za Gala zbiralo denar, se je od marca nabralo zgolj okrog 40 tisoč evrov, pojavili pa so se očitki, da društvo ne deluje transparentno, zato je Galova mati Nataša odprla svoj TRR račun, na katerega se lahko nakaže donacije. Informacije, da naj predsednica društva MAUS Nataša Švikart ne bi prikazovala pravih nakazil, so vodile v sum kraje, zaradi česar so zgodbo pograbili mediji. Danes je Švikartova klonila pod pritiski, v javnost dala vse izpiske in potrdila, da je z računa za Gala, na katerega so Slovenci nakazovali prek SMS-sporočil ZA GALA na 1919, vzela kar 30 tisoč evrov. Pravi, da jih je nujno potrebovala za poplačilo svojih dolgov.

V oddaji Drugorazredni smo poročali, da družina Šteflič za Gala ni prejela niti denarja, ki bi ji ga moral nameniti Vid Valič, ki je za otroka organiziral dobrodelno predstavo. Slovenski igralec je bil očitno obveščen o sporni praksi humanitarnega društva MAUS, zato ni želel nakazati na njegov račun, je pa danes po naših informacijah doniral 1.000 evrov na račun, ki ga je pred dnevi na novo odprla Galova mati. Slovenke in Slovenci zdaj lahko za Gala, ki mora za operacijo v ZDA zbrati 120 tisoč evrov, donirajo na TRR SI56 0412 6026 6330 935, z namenom Za Gala. Predstavnica društva Nataša Švikart je sicer še do včeraj vse očitke o netransparentnem delovanju zavračala, po javnem sporu z Galovima staršema so na videz celo zakopali bojno sekiro.

Švikartova naj bi nujno reševala svoj stanovanjski problem
Potem pa se je Nataša Vrbnjak Šteflič včeraj ponovno sestala s Švikartovo, ki ji je v vpogled prinesla bančne izpiske. Ob tem je Švikartova tudi priznala, da je z računa vzela 30.000 evrov, saj je ob razhodu s partnerjem reševala svoj stanovanjski problem. Izpiski nesporno dokazujejo, da se je na računu humanitarnega društva MAUS nabrala že več kot polovica potrebovanega zneska. Švikartova je za 24ur danes pojasnila, da je na računu zbranih trenutno 62.250 evrov (tukaj je vštetih tudi tistih 30.000 evrov, ki si jih je sposodila). Od tega denarja se odšteje 8.945 evrov, ki so jih že plačali v ZDA, torej ostane še dobrih 22.000 evrov.

Nataša Vrbnjak Šteflič je na policijo že vložila kazensko ovadbo zoper Natašo Švikart, ob takojšnji povrnitvi vsega denarja, ki si ga je predsednica društva izposodila z računa za Gala, pa od nje zahteva tudi javno opravičilo. “To je sramotno dejanje. Tega denarja si ni izposodila. Vzela ga je,” je bila danes v telefonskem pogovoru za Nova24TV ogorčena Galova mama, ki dodaja, da ne more verjeti, kako lahko kdo vzame denar, ki je namenjen za operacijo bolnega otroka. Galova starša sta tudi nemudoma prekinila sodelovanje z društvom MAUS, ki je zato na svojem Facebook profilu danes opoldne zapisalo, “da je akcija zbiranja sredstev za Gala zaključena. Hvala vsem in vsakemu posebej za pomoč”.

Štefličevi menijo, da niso bili dovolj medijsko izpostavljeni v primerjavi s Krisom, za katerega se je hitro nabralo več kot tri milijone evrov. Za Gala se je od marca nabralo nekaj več kot 60 tisoč evrov. (Foto: Nova24TV)

Prevarani donatorji na Facebooku stresli svojo jezo
Pod zapisom se je vsul plaz jeznih komentarjev uporabnikov, ki se počutijo prevarane. “Baraba. Jaz sem ti pa nasedel in verjel, da Gal res dobiva denar,” je zapisal Mitja Grmovšek. “Kako vam lahko na kraj pameti pride, da kradete denar nemočnemu, bolnemu otroku??? Nimate srca, res ne … Upam, da vas bo vest pekla do konca življenja, karma pa itak vse vrne. Potem pa ljudje še kar zaupamo kakšnemu humanitarnemu društvu, v upanju, da denar res pride v prave roke in da se otrokom pomaga … Na koncu pa vse pokradete!! Vse se vam bo vrnilo,” je bila jezna Lucija Kotnik. “Vas ni sram tej mami pogledat v oči? In temu dečku? Denar, namenjen za zdravje otroka, ste vzeli za stanovanje? Fuj, fuj, fuj,” je pristavila Ame La.

Takole so se na predsednico društva MAUS na Facebooku spravili jezni donatorji. (Foto: FB)

Na Nova24TV smo stopili v kontakt  Švikartovo in jo pobarali, če nam lahko razkrije, kdaj namerava denar vrniti. “Torej, v najkrajšem možnem času. Torej, največ dva meseca.” Ko smo jo vprašali, kako komentira očitke Galove mame, da se ji ni niti opravičila, ker je brez vprašanja vzela denar z računa za Galovo operacijo, je Švikartova odvrnila, “da zaradi tega, ker sem ji včeraj to povedala in sva se dogovorili, da bo čakala, da bo počakala na denar, nakar je čez pol ure šla na policijo in me je ovadila. In se mi zdi, da vsi ti dogovori med nama niso držali, da v medijih piše eno, meni pa govori drugo. In se mi zdi to nefer, če nekdo reče, da bo počakal, potem pa napravi čez pol ure popolnoma drugače”. Na vprašanje, če se ji ne zdi, da je bilo v resnici “nefer” to, da je vzela denar z računa za Gala in da bi se že samo zaradi tega morala opravičiti, pa je odgovorila takole: “Jaz se opravičujem. Jaz sem si denar izposodila, nisem ga ukradla, denar bo na njenem računu, drugega pa vam ne znam več povedati.” Novinar Luka Svetina je vztrajal z vprašanjem: “Torej se ne nameravate opravičiti?” Švikartova je nato le popustila: “Bom se opravičila. V kratkem.”

Kot je za Nova24TV sicer danes še povedala Galova mama, se je Švikartova danes s pisnim potrdilom zaobljubila, da bo izposojeni denar vrnila v najkrajšem možnem času. Donatorji lahko za Galovo operacijo zdaj denar nakazujejo na novi račun, s katerim upravlja Galova mama in na katerem se je v zadnjem tednu dni nabralo nekaj več kot osem tisoč evrov.

Tibor Ferk

 • KAPIBARA

  Kot je poudarila, denarja ni ukradla, ampak si ga je sposodila. Mami je tudi že dala podpisano izjavo, da ji bo denar v najkrajšem možnem času vrnila. Julija naj bi si tako sposodila 29.000 evrov, je povedala. – Res je: Delam kot sodnik porotnik in če kradljivec avta reče: Sem si ga samo sposodil, ( ga med vožnjo slučajno ujamejo) in sem ga imel namen zjutraj vrniti.. se ga bolj milo gleda

 • Unikatna

  Jeb.la cesta, ljudje so pokvarjeni! Ne moreš verjeti! Nimaš si kaj sposojati za osebne stvari….joj, joj, sram te je lahko…

 • KAPIBARA

  Pa kaj ta ženska glava misli,, si sposodi in potem še v javno zahteva da še mati pove koliko že ima.. Babje žensko, na tvojem mestu, bi spremenil spol, kraj bivanja(strogo tujina), kjer ne znajo slovenščine, vse osebne podatke in poniknil, kot so gošarji 41 …

 • Steiermark

  Sami mrhovinarji tipa solatjek – katere ne zanima nesreča nesrečnega otroka in staršev, za katere je bil ves denar namenjen!

 • rubec

  HAHAHAHAHA, ke smešnica od države. Sicer pa tole lahko izkoristim kot priložnost, da vas, laično javnost vprašam za oceno, ali bi HAHAHAHA IR ime naše nove nacionalne letalske kompanije vizuelno ustrezal ali bi bilo mogoče bolje, da bi zadnji A premaknil bolj v desno. Seveda me vsi ne poznate, zato naj na tem mestu povem, da sem že prejemnik nagrad, med drugim tudi prestižne nagrade Zlati Dinamit v Afganistanu, ki sem jo prejel za grafično oblikovanje nevidnega nahrbtnika z samo 2,5 cm dolgo vrvico.

  • Nick Roe

   Ti si NULA! Nobeden te ne pozna in isces tukaj pozornost!

   • rubec

    Pridi k meni. Potem bom vsaj stranišče.

    • Nick Roe

     Samo tja spadas. NULA!

     • rubec

      Majmun, da so te spustili v slovenijo še nekako razumem, ne razumem pa kako to, da so te spustili iz kletke.

     • Nick Roe

      Nula si.Nula!

  • zokispoki

   Zblojena teta meni izgleda kot neka
   zadrta levicarka. Vsaj manire ima take ! Da ni kaksna Zoklnova prjatlca ???
   Navsezadnje ima montl cist ta prave
   farbe, de !

 • pajot

  kaj se pa razburjate? ženska je naredila natančno tako kot to počnejo komunajzarji. Že več kot 70 let.
  Najbrž je tudi ona volila tistega plavookega komunista.
  na nočni omarici ima pa sliko najpriljubljenejšega klovna v Sloveniji.
  Za masturbacijo pred spanjem.

  • SIMON ROZIC

   Kraje in transakcij se je naučila od RK, kjer je sam predsednik posojal denar za obresti…
   in nikoli nič vrnil! Se sprašujete koliko je dobil kazni ? Nič, ker je bil “naš” človek, rdeč kot
   puran !

 • Nick Roe

  SLOVENCI;NAROD GOLJUFOV,PREVARANTOV IN TATOV!

  • JANEZ GUS

   Pred ww vojno ni bilo tako.To so sabo prinesli južnjaški oficirji,in nato šoltesov načrtni uvoz čefurjev.

   • KAPIBARA

    100% resnica !! Med njimi pa tudi plcaji ( ta južni)

 • Nick Roe

  Kdo pa zagotovi,da starsa (predvsem ta mama) ne rabi zbranega denarja za OSEBNE NAMENE?

  • branči

   binarni jezik 1, 0, 1, 0 … očitno imaš vse razćišćeno v podstrešni!

  • KAPIBARA

   To bode morala pa z detetom, slej ko prej, razčistiti… !!

 • Marija

  V glavnem kot sem že rekla ne doniram nikomur več.To je bil zadnji nateg.Ali res ne more iti vsaj ena stvar posteno na tem svetu?Kdo ve kaj bo še vse prišlo na dan za Krisa.

 • FORT WORTH

  Kucan bo v kratkem poskrbel za njeno napredovanje…
  Tozilka Blanka Zgajnar pa bo mapo pozabila v svojem predalu.

  • KAPIBARA

   Kaj, a PP Postojna, se s spodnjimi globokimi predali, ni dobro izkazala ??

 • montyamp

  V državi z udbosodjem se lahko krade .
  Po šeriatu danes ne bi več uničevala zraka .
  Zato bodo muslimani z lahkoto potamanili Evropo , ker pri njih hodijo ženske pred moškimi samo po minskem polju .

 • Boy

  Je v tem sploh kaj resnice: SLOVENAČKA KNJIŽEVNICA I KULTURNA POSLENICA NATAŠA ŠVIKART ŽUMER
  https://konkursiregiona.net/slovenacka-knjizevnica-i-kulturna-poslenica-natasa-svikart-zumer-dobitnik-medunarodne-knjizevne-nagrade-izdavacke-kuce-arte-iz-beograda-za-2014-godinu/

  In drugo sprenevedanje v stilu kultne pravljicarke Silvane
  Vzela sem si pravico do svobode govora! Piše: Nataša Švikart NATAŠA ŠVIKART CV (opredelitev) Natasa Švikart pesnica, prevajalka, urednica in aktivistka. Rojena je 9.11. 1972 v Mariboru

  Preberite:
  https://mbreport.si/kolumna/starsi-da-te-kap/

  • samurai

   Sramota, kaj nosi naša zemljica !!!

 • JANEZ GUS

  Komunarski izrodki popolnoma brez vsake morale.Pred kom se bo ta banda vstavila.

 • Ph4nt0m

  Dragi prijatelji, z donacijami samo dodatno omogočate sistem v katerem se krade. Zakaj je prioriteta nek Kris ali Gal, ne pa UKC LJ, kjer imajo letno €25 mio izgube? Te stiske so sindrom skorumpiranega zdravstva, vi pa poleg davkov in prispevkov za zdravstvo navržete še donacije. Enostavno pustite da ti otroci zaradi pomanjkanja oskrbe in zdravil umrejo, nato pa se bo narod mogoče zbudil in razhajkal to mafijo.

  • KAPIBARA

   Sigurni pri Pikadu, zadaneš v sredino- ker si že tu..

  • Lokomotivführer

   To je bilo mojih zadnjih nekaj € v te namene,…naredila je škode otrokom skoraj toliko kot podstavljeni in nameščeni…

 • Skrajno Desni

  V tej Sloveniji ne slišiš ali bereš drugega kot kako se krade, vlada, župani, gospodarstveniki, posamezniki povsod kjerkoli se pojavi gotovina, bi bilo dobro da to Slovenijo preimenujemo v kaj bolj domačega, bolj prepoznavnega po dejanjih prebivalstva.

  • JANEZ GUS

   Od kar je Slovenija postala južnjaško -balkanski peskovnik,sa samo še krade.Za to bo odgovarjal murgelski klan.

 • Olga101

  ” Jaz sem si denar izposodila, nisem ga ukradla ….” Tako kot Zemljarič & komunisti že 74 let… Namesto vračila imajo ostanke v oazah…

 • FRANC3

  Nič se ji ne sme zgoditi. Če je Zoki lahko pokradel 45 Mio €, lahko tudi ona 30.000, anje?

  • macon

   Ja, po režimskih velelopovih in velekrajah je vse ostalo drobiž. Meja je pet milijard, ki so jih komunajzarji pokradli skozi banke.

   • FRANC3

    Pokradenih je 40 milijard ali več. Komunisti se ne zadovoljijo z drobižem!

 • Olga101

  Vračilo nakradenega premoženja s strani komunistov je nemogiče, saj najvišji predstavniki oblasti (!?), celo bivši ustavni sodnik in svetovalec predsednika države (!?) zagovarja stališče, da ni za “nove krivice”!? Po tej logiki, bi bilo tudi to vračilo “nova krivica”? Predsednica bi ostala brez stanovanja… To, da pa so ogoljufani darovalci in deček, pa za levičarje ni krivica, saj so drugorazredni?

  • KAPIBARA

   Kdo je bil “oče” slovanaca ob osamosvojitvi: Ne, lustracija pa samo preko mene mrtvega.

   – Žal je potem prepozno umru

 • Zoki Spoki

  Glejte, ljudje smo pač taki. Vsi do zadnjega.

 • Nick Roe

  SVINJA!!!! SUGURNO JE KOMUNISTICNA SVINJA!!!

  • rubec

   Kaj pa ti vpiješ majmun. Jutri naročim, da tvojo kletko obzidajo s knaufom. Kdo normalen bo pa to poslušal.

   • FRANC3

    Spet nabijaš. Da ni morda tvoja žlahta?

    • rubec

     Berem, da je v jarku nag obležal neki Franc. Reševalci so bili zgroženi, ker naj bi dotični sicer odrasel človek, imel le kake 3 cm dolgega tiča. Kaj pa kaj tvoja žlahta, tudi zgrožena?

   • rrrrr

    Ma, jooooj ..

 • Mademoiselle

  Da pa v takšni situaciji ukradeš oz. si ‘izposodiš’, moraš biti pa tudi zelo posebna, da ne rečem najmanj motena oseba. Joj. In ženska si še upa pred kamere? No, saj Janković tudi…Brez sramu.

  • FRANC3

   Ne motena, ampak žleht in zlobna baba! QQŠ!

 • Monika April Primc

  perhla so človeška dela, kar nakloni to bo vzela časa nagla zla pošast, Nataša Švikar otroku v stiski si šla krast, odsekala bi ti roko ne samo prst, kradljivka ušiva

 • xtc

  Zadeva je popolnoma jasna društvotakoj ukinit in prepovedat,babo ,ki je ukradla denar,pa pod fitro na 30 let in zarubit stanovanje izkupiček pa vrniti otroku na račun,kot obresti.

 • Antonius

  Pa saj sem ji obljubila, da bom *izposojeno* vrnila!! Najprej je Švikartova zatrdila v dveh mesecih, zdaj pa prilagojeno realnim vračilnim zmožnostim in nesposobnosti *čim prej*?
  Janković si je na koncu za *izposojeno* izposloval odpis ukradenega.
  Švikartovo bi morali zaradi zlorabe zaupanja darovalcev obsoditi in zapreti že zato, da bomo v dobroto prepričani darovali še naprej.

 • Poštenjakar

  To še jaz ne bi naredil.

  • trumpet2018

   hehehe

 • trumpet2018

  ko denar zbirajo levičarji, je vedno nateg in prevara, saj drugega ne znajo

 • Slovenka

  Babo zgrabit, strpat v kletko in pomakat v Dravo, kot so to delali v starih časih z goljufi, posneti in posnetek objaviti na TV v najbolj gledanem času, potem pa ponoviti vajo z največjimi gnusobami slovenskega naroda.

 • Sašo Tavčar

  Ne razumem ene stvari,ko so Galovo mamo vprašali zakaj ne proda stanovanja katerega imajo v lasti,je odgovorila,da bi bilo to samo za pol operacije?halooo
  Jaz bi za svojega otroka prodal vse kar imam in moje mnenje je ,da če lahko polovico prispevajo sami nebi bilo nič narobe,zgodba z Krisom se mi zdi popolnoma drugačna…
  Se mi zdi da v Galovem primeru marsikaj ni transparentno.