fbpx

Vzela je 30 tisoč evrov za svoje stanovanje z računa za Galovo operacijo, zdaj se noče opravičiti: “Mama je obljubila, da me ne bo prijavila policiji!”

Nataša Švikar, predsednica Društva MAUS, je brez vprašanja vzela denar iz računa za Galovo operacijo, kamor so fantku donirali Slovenci. Foto: YouTube.

V torek je ekipa Drugorazredni v Spodnjem Dupleku pri Mariboru obiskala družino Šteflič, ki pospešeno zbira denar za operacijo šestletnega Gala, ki se je rodil z redko deformacijo, zaradi katere ne more normalno upogibati sklepov v komolcih – ker sta njegovi koželjnica in podlahtnica zaraščeni, dlani zato ne more obrniti za več kot 30 odstotkov, rok ne more iztegniti do konca ali jih obrniti tako, da bi bili dlani obrnjeni navzgor. Njegova starša, Nataša Vrbnjak Šteflič in Srečko Šteflič, sta raziskovalnemu novinarju Luki Svetini zaupala, da sta bila prijetno presenečena, ker se je v akciji za dečka Krisa iz Kopra nabralo skoraj 3,7 milijona evrov, saj naj bi denar, ki ga je zbralo humanitarno društvo Palčica pomagalčica, šel tudi za druge otroke z redkimi boleznimi, ki nujno potrebujejo operacijo. Morda tudi za Gala, ki ima operacijo v ZDA, ki je ZZZS noče plačati, rezervirano za junij prihodnje leto.

Na račun mariborskega društva MAUS, ki je za Gala zbiralo denar, se je od marca nabralo zgolj okrog 40 tisoč evrov, pojavili pa so se očitki, da društvo ne deluje transparentno, zato je Galova mati Nataša odprla svoj TRR račun, na katerega se lahko nakaže donacije. Informacije, da naj predsednica društva MAUS Nataša Švikart ne bi prikazovala pravih nakazil, so vodile v sum kraje, zaradi česar so zgodbo pograbili mediji. Danes je Švikartova klonila pod pritiski, v javnost dala vse izpiske in potrdila, da je z računa za Gala, na katerega so Slovenci nakazovali prek SMS-sporočil ZA GALA na 1919, vzela kar 30 tisoč evrov. Pravi, da jih je nujno potrebovala za poplačilo svojih dolgov.

V oddaji Drugorazredni smo poročali, da družina Šteflič za Gala ni prejela niti denarja, ki bi ji ga moral nameniti Vid Valič, ki je za otroka organiziral dobrodelno predstavo. Slovenski igralec je bil očitno obveščen o sporni praksi humanitarnega društva MAUS, zato ni želel nakazati na njegov račun, je pa danes po naših informacijah doniral 1.000 evrov na račun, ki ga je pred dnevi na novo odprla Galova mati. Slovenke in Slovenci zdaj lahko za Gala, ki mora za operacijo v ZDA zbrati 120 tisoč evrov, donirajo na TRR SI56 0412 6026 6330 935, z namenom Za Gala. Predstavnica društva Nataša Švikart je sicer še do včeraj vse očitke o netransparentnem delovanju zavračala, po javnem sporu z Galovima staršema so na videz celo zakopali bojno sekiro.

Švikartova naj bi nujno reševala svoj stanovanjski problem
Potem pa se je Nataša Vrbnjak Šteflič včeraj ponovno sestala s Švikartovo, ki ji je v vpogled prinesla bančne izpiske. Ob tem je Švikartova tudi priznala, da je z računa vzela 30.000 evrov, saj je ob razhodu s partnerjem reševala svoj stanovanjski problem. Izpiski nesporno dokazujejo, da se je na računu humanitarnega društva MAUS nabrala že več kot polovica potrebovanega zneska. Švikartova je za 24ur danes pojasnila, da je na računu zbranih trenutno 62.250 evrov (tukaj je vštetih tudi tistih 30.000 evrov, ki si jih je sposodila). Od tega denarja se odšteje 8.945 evrov, ki so jih že plačali v ZDA, torej ostane še dobrih 22.000 evrov.

Nataša Vrbnjak Šteflič je na policijo že vložila kazensko ovadbo zoper Natašo Švikart, ob takojšnji povrnitvi vsega denarja, ki si ga je predsednica društva izposodila z računa za Gala, pa od nje zahteva tudi javno opravičilo. “To je sramotno dejanje. Tega denarja si ni izposodila. Vzela ga je,” je bila danes v telefonskem pogovoru za Nova24TV ogorčena Galova mama, ki dodaja, da ne more verjeti, kako lahko kdo vzame denar, ki je namenjen za operacijo bolnega otroka. Galova starša sta tudi nemudoma prekinila sodelovanje z društvom MAUS, ki je zato na svojem Facebook profilu danes opoldne zapisalo, “da je akcija zbiranja sredstev za Gala zaključena. Hvala vsem in vsakemu posebej za pomoč”.

Štefličevi menijo, da niso bili dovolj medijsko izpostavljeni v primerjavi s Krisom, za katerega se je hitro nabralo več kot tri milijone evrov. Za Gala se je od marca nabralo nekaj več kot 60 tisoč evrov. (Foto: Nova24TV)

Prevarani donatorji na Facebooku stresli svojo jezo
Pod zapisom se je vsul plaz jeznih komentarjev uporabnikov, ki se počutijo prevarane. “Baraba. Jaz sem ti pa nasedel in verjel, da Gal res dobiva denar,” je zapisal Mitja Grmovšek. “Kako vam lahko na kraj pameti pride, da kradete denar nemočnemu, bolnemu otroku??? Nimate srca, res ne … Upam, da vas bo vest pekla do konca življenja, karma pa itak vse vrne. Potem pa ljudje še kar zaupamo kakšnemu humanitarnemu društvu, v upanju, da denar res pride v prave roke in da se otrokom pomaga … Na koncu pa vse pokradete!! Vse se vam bo vrnilo,” je bila jezna Lucija Kotnik. “Vas ni sram tej mami pogledat v oči? In temu dečku? Denar, namenjen za zdravje otroka, ste vzeli za stanovanje? Fuj, fuj, fuj,” je pristavila Ame La.

Takole so se na predsednico društva MAUS na Facebooku spravili jezni donatorji. (Foto: FB)

Na Nova24TV smo stopili v kontakt  Švikartovo in jo pobarali, če nam lahko razkrije, kdaj namerava denar vrniti. “Torej, v najkrajšem možnem času. Torej, največ dva meseca.” Ko smo jo vprašali, kako komentira očitke Galove mame, da se ji ni niti opravičila, ker je brez vprašanja vzela denar z računa za Galovo operacijo, je Švikartova odvrnila, “da zaradi tega, ker sem ji včeraj to povedala in sva se dogovorili, da bo čakala, da bo počakala na denar, nakar je čez pol ure šla na policijo in me je ovadila. In se mi zdi, da vsi ti dogovori med nama niso držali, da v medijih piše eno, meni pa govori drugo. In se mi zdi to nefer, če nekdo reče, da bo počakal, potem pa napravi čez pol ure popolnoma drugače”.  Na vprašanje, če se ji ne zdi, da je bilo v resnici “nefer” to, da je vzela denar z računa za Gala in da bi se že samo zaradi tega morala opravičiti, pa je odgovorila takole: “Jaz se opravičujem. Jaz sem si denar izposodila, nisem ga ukradla, denar bo na njenem računu, drugega pa vam ne znam več povedati.” Novinar Luka Svetina je vztrajal z vprašanjem: “Torej se ne nameravate opravičiti?” Švikartova je nato le popustila: “Bom se opravičila. V kratkem.”

Kot je za Nova24TV sicer danes še povedala Galova mama, se je Švikartova danes s pisnim potrdilom zaobljubila, da bo izposojeni denar vrnila v najkrajšem možnem času. Donatorji lahko za Galovo operacijo zdaj denar nakazujejo na novi račun, s katerim upravlja Galova mama in na katerem se je v zadnjem tednu dni nabralo nekaj več kot osem tisoč evrov.

Tibor Ferk