fbpx

Preiskava letalske nesreče nad Ajdovščino se nadaljuje

(Foto: STA)

Razbitine letala, ki je strmoglavilo v bližini Predmeje nad Ajdovščino, naj bi odpeljali s kraja nesreče. V službi za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov so povedali, da jih bodo s pomočjo Slovenske vojske najverjetneje prepeljali v hangar na Brniku.

Enomotorno športno letalo Piper 320 ameriške registracije je na poti iz Benetk proti Leipzigu, po podatkih policije strmoglavilo blizu regionalne ceste med naseljema Predmeja in Lokve, približno kilometer od Predmeje. Vzrok nesreče uradno še ni znan, je pa pilot pred strmoglavljenjem kontroli zračnega prometa javil težave z zaledenitvijo. Kmalu za tem so prejeli še klic na pomoč, nato pa je letalo izginilo z radarjev.

Identiteta znana
Policija je že potrdila identiteto dveh od štirih potnikov. Gre za 73-letnika, ki je letalo pilotiral, in 38-letnega sopotnika. Vsi štirje pa naj bi bili moški in nemški državljani. Policisti z območja PU Nova Gorica so o nesreči obvestili tudi preiskovalno sodnico, pristojno državno tožilstvo in preiskovalca letalskih nesreč iz službe za preiskavo letalskih nesreč in incidentov. Ob tem pa poteka tudi kriminalistična preiskava.

Foto: STA

Foto: STA

Za preiskavo je pristojna Slovenija
V omenjeni službi so pojasnili, da je njihov glavni preiskovalec včeraj takoj odšel na kraj nesreče, tam je tudi danes. Ker se je nesreča zgodila na naših tleh, je namreč v skladu z evropsko zakonodajo in uredbo za preiskavo pristojna Slovenija. So pa, ker so ponesrečeni nemški državljani, že stiku s pristojnim nemškim preiskovalnim uradom, s katerim bodo v preiskavi tudi sodelovali.

Preiskava se nadaljuje
Pristojne službe nadaljujejo s preiskavo letalske nesreče enomotornega športnega letala. V prvi fazi preiskave zbirajo dokazni material in podatke, kot so na primer certifikati pilota, informacije o številu ur naleta, ki jih je opravil na tem letalu, informacije o vremenskih razmerah in podobno. Nato bo sledila analiza, pričakujejo pa, da bodo v desetih dneh imeli osnovne podatke, da bodo lahko objavili osnovno poročilo.

I.K.,STA