Več kot 400 prijetih ilegalnih migrantov

Foto: AFP

Slovenski policisti so med vikendom obravnavali več kot 400 prijetih ilegalnih migrantov.

Medtem ko slovenska vlada sprejema bruseljske kvote za ilegalne migrante in podira ograjo na južni meji, se ilegalne migracije nezadržno povečujejo. Ta vikend so jih obravnavali več kot 400, kar 368 na območju PU Novo mesto. Po dosedanjih podatkih jih je največ bilo iz Pakistana, Maroka, Bangladeša, Nepala, Afganistana in Sirije. Vsi so bili prijeti na območju Posavja. Postopku s tujci še niso zaključeni.

V soboto nekaj po poldnevu so policisti specializirane enote za nadzor državne meje generalne policijske uprave na bencinskem servisu na Obrežju ustavili dve vozili poljskih tablic – prvo je vozil 32-letni državljan Uzbekistana, drugo pa 29-letni državljan Kirgizistana. Prvi je v avtu vozil družino iz Turčije (dva odrasla in trije otroci), drugi pa dva državljana Iraka in enega iz Turčije. Nihče od njih ni imel ustreznih dokumentov za prestop notranje meje. Oba avtomobila so zasegli, voznika pa pridržali zaradi suma storitve kaznivega dejanja.

Policisti novoustanovljene policijske postaje za izravnalne ukrepe so v soboto popoldne v okolici Obrežja kontrolirali osebni avtomobil hrvaških tablic, ki ga je vozil 32-letni državljan Kosova. V vozilu je imel tri državljane Kitajske brez ustreznih dokumentov. 32-letnika so pridržali zaradi suma storitve kaznivega dejanja, avto so mu zasegli. Postopki s tujci še niso zaključeni.

  • Na območju PU Ljubljana so obravnavali dva primera nezakonitega prehoda meje.
  • Na območju PU Koper so policisti obravnavali 46 nezakonitih prehodov državne meje.
  • Policisti PU Maribor so na vlaku na relaciji Maribor–Pragersko obravnavali dva državljana Sirije. Podala sta prošnjo za mednarodno zaščito in bila odpeljana v azilni dom.

Andrej Žitnik